Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Kalina odrośnie, zabezpiecz tylko resztki
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwyczajnie Was kochamkosiarz umysłów veli kalin ciągle na wolności...?

Teraz już wiem, dlaczego swojego uwięziłam na Zielonej Wyspie

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Jakoś mi się "Kain" przeczytało, jak to mózg dziwnymi drogami skojarzenia wybierasweety pisze:Zwyczajnie Was kochamkosiarz umysłów veli kalin ciągle na wolności...?![]()
Teraz już wiem, dlaczego swojego uwięziłam na Zielonej Wyspie(z dala od moich roślin).

Szczątki doczesne kaliny zobaczę jutro, na razie mi bielmo wściekłosci oczy zakryło i też wolę się za dokładnie nie przygladać, bo tam w niebezpiecznym poblizu były jeszcze patyczki od Marysi, moja róza z patyka hodowana i angielskie nasturcje...szlag mnie trafi jak nic, więc najpierw zlecenie skończę i dziecko do placówki odstawię, zanim wybuchnę...
A zdjęcia jutro, bo korzystam, że recydywista jeszcze 2 godziny w domu, więc muszę do roboty

-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pati
. Ciebie poczytać z rana i dobry humor murowany na cały dzień
. Ja z M w ogrodzie nie mam kłopoów bo zawsze robi to o co go poproszę, i tylko to
. Fajnie Cię ujrzeć, awatarek superancki
. Ładna laska z Ciebie, no i Sarunie pokazałaś w końcu
. Cosik mało te Twoje piękności pokazujesz, nie bądź taką egoistką i dziel się ładnymi widokami dziecięcymi
. A przypomniałaś mi, że mam do wysiania dzwonek, zaraz się za to biorę
. Pozdrawiam z życzeniami dużo
.

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati współczuję straty kaliny i utulam w bólu. Nie będę tu wspominać o swoich 4 różach. Jedna zbiera się i rośnie. Inne też wciąż zielone. Może i Twoja kalina będzie żyć.
Powiem tylko, że dziś mam świeże doniesienia z frontu (czyt.koszenia). M kosi i znajduje w wielkiej trawie małe siewki dębów czerwonych. Omija je i boi się kosić dalej. Czemu tak dziwnie się dzieje? Sam je sadził jesienią i teraz sam się o nie martwi. Sam ich szukał w trawie, sam trawę wkoło wyrywał swoimi rękami i teraz sam omija kosą te siewki. Mnie samej się w to wierzyć nie chce, ale tak jest.
Może więc jakby nasi M sami robili to co my robimy to szanowaliby swoje wysiłki? Trzeba ich bardziej gonić do prac w ogrodzie i więcej wymagać. A my naiwne same robimy wszystko a im jest to wygodne. Do tego niszczą i nie szanują naszej pracy. Gdyby swoje wysiłki tak niszczyli to inaczej by kosę w łapkach trzymali
Powiem tylko, że dziś mam świeże doniesienia z frontu (czyt.koszenia). M kosi i znajduje w wielkiej trawie małe siewki dębów czerwonych. Omija je i boi się kosić dalej. Czemu tak dziwnie się dzieje? Sam je sadził jesienią i teraz sam się o nie martwi. Sam ich szukał w trawie, sam trawę wkoło wyrywał swoimi rękami i teraz sam omija kosą te siewki. Mnie samej się w to wierzyć nie chce, ale tak jest.
Może więc jakby nasi M sami robili to co my robimy to szanowaliby swoje wysiłki? Trzeba ich bardziej gonić do prac w ogrodzie i więcej wymagać. A my naiwne same robimy wszystko a im jest to wygodne. Do tego niszczą i nie szanują naszej pracy. Gdyby swoje wysiłki tak niszczyli to inaczej by kosę w łapkach trzymali
No i chyba było morderstwo w afekcie...
Pati niet. Policji w tamtych okolicach nie znam... Wie ktoś gdzie z paczką się wybierać? 

- survivor26
Nieee...nie było jeszcze...brak warunków technicznych, bo eM w okolicach Mielcaaniaop pisze:No i chyba było morderstwo w afekcie...Pati niet. Policji w tamtych okolicach nie znam... Wie ktoś gdzie z paczką się wybierać?

jarzebinka82 pisze: Ładna laska z Ciebie, no i Sarunie pokazałaś w końcu.
Jakby się uprzeć, to i do siebie mogę tę krótką sentencję przypisać

Sorry, ale przez kosiarza umysłów mam głupawkę

Ale się tym facetom oberwało, że hoho
...Jaka jest różnica między dwulatkiem a dorosłym facetem?
...Dwulatka można zostawić samego z nianią

...Jaka jest różnica między dwulatkiem a dorosłym facetem?
...Dwulatka można zostawić samego z nianią

- survivor26
O tak, w moim wątku zawsze mogą liczyć na życzliwe słowoBogumilka pisze:Ale się tym facetom oberwało, że hoho![]()
[/i]

i słabo rokuje, więc Marysiu zapisuję się na patyczki

Nasturcje angielskie też znalazły pod kosą swoje Waterloo, ale na szczęście są też posiane w innych miejscach. Przy okazji ogledzin od razu trochę wypieliłam zywopłot, bo mimo ataków zzewnątrz trzyma się dzielnie i na przykład taka krzewuszka:

kwitnie jak wściekła. Gąszczu pod nią już nie ma, za to objawił się siany w kwietniu wilec...twardy zawodnik jest, przetrwał pod półmetrowymi chwastami

Poza tym wszystko zaczyna łapać oddech po deszczach, od dwóch dni grzeje mocno słonce i pąki rozwijają się na wyścigi.
goździki:

liliowce od Małgorzatki:

A przede wszystkim....werble, fanfary, oklaski:

Pierwsza sadzona przeze mnie róża w wiejskim eksperymencie, czyli Paul's Himalayan Musk

Jest nadzieja, że Lykkefund zdąży zakwitnąć, zanim ona przekwitnie, bo obecnie wyglada tak:

i w tej gestwie u podstawy ma setki pąków

A przy okazji mam pytanie do różanych fachowców - posadziłam między dwoma himalaykami Veilchenblau, miała wypaść po środku fasady, ale rośnie za drzewkiem trzmielinowym, które jest dosłownie oblepione mszycami...pryskanie nie pomaga, to jakaś specyficzna dla trzmieliny odmiana, na różę nie przeszła, ale widzę, że jej tam źle: za ciemno i może jednak ją coś lekko podgryza. Czy mogę ją przesadzić już teraz czy muszę czekać do jesieni? Przesunęłabym ją dwa metry w lewo, nadal pasowałaby do fasadowej kompozycji, a miałaby więcej słońca i mniej robali

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No to ja się zapisuję za miesiąc, dwa na patyczki tej porcelanowej różyczki, a wsadziłaś do ziemi swoje patyczki ?
Kalinę chcesz teraz czy potem
a mnie nie pokazał się żaden wilec (zbieraj nasiona na jesieni
)
Kalinę chcesz teraz czy potem

Nie jestem różanym fachowcem, ale poczekałabym do jesieni
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Pat, ja z różami wyczyniałam już różne rzeczy...przesadzałam w środku sezonu również
wszystkie przeżyły. Spróbuj ją tylko wykopać z duża bryłą ziemi 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
Tej kaliny jeszcze bym nie skreślała
10 minut
10 minut
-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siemaneczko
! Ostatnio zaczęłam mocno chorować na krzewuszki i niemożebnie ich pożądam, wszystkie mi się podobają
. Normalnie mus jest mieć
. Goździki masz superanckie, ale różyca to mistrzostwo świata
. Bogato już w Twoim ogrodzie
. A co do M...Gdybyś mu tak uprzejmie zechciała pomóc w koszeniu i wykosiła jego ulubioną roślinkę...