Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Rzeczywiscie moze byc dylemat.Ale mimo wszystko staram sie szukac mniej agresywnych rozwiazan, np na noc przykrywalem duzym sloikiem ~4l poki nie byly odpowiednio rozrosniete.
patasko pisze:Masz strasznie silną wolęJedrzej pisze:No coz. W zeszlym roku polowe sadzonek dyniowatych zjadly mi slimaki, ale mimo to nie widzę powodu zeby zatruwac siebie i srodowisko.Ogoonek pisze:...Są tu tacy co liczą grosz za każde nasionko. Ja np. kupuję zza granicy 5 nasion jakiejś odmiany za 5?. Co zrobię gdy ślimaki zjedzą sadzonki tej odmiany?
Tak, ja właśnie do takich należę. Szanuję swoją pracę i czas, dlatego też aż mnie skręca, gdy widzę zjedzoną np. dynię. Nie zawsze jest tak, że mogę codziennie zajrzeć na działkę więc z przykrywania nici. Tak jak napisał patasko masz silną wolę i opanowanieJedrzej pisze:Rzeczywiscie moze być dylemat.Ale mimo wszystko staram sie szukac mniej agresywnych rozwiazan, np na noc przykrywalem duzym sloikiem ~4l poki nie byly odpowiednio rozrosniete.

patasko, lepiej żeby ślimaki nawet na 10 m nie zbliżały się do Twoich sadzonek

Pozdrawiam, Ogoonek 

A ja mam aż jedną Hokkaido (a chciałem mieć ze 3) i jedną Delikatę. Mam inne większe, ale na tych mi bardziej zależało.
Jak myślicie zdążą urosnąć?

Jak myślicie zdążą urosnąć?

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dynie olbrzymie Big Max mają już kwiaty żeńskie ale i tak pewnie owoce opadną bo tak jest że pierwsze owoce opadają.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Pierwszy żeński owoc z mojej AGP obejrzałem sam. Krzaczek z kolei ma już około 50cm
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Moje też mają ok 50 cm.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
O wow... u ciebie to naprawdę szybko idzie... Ja na Hokkaido nie mam dziewczyn jeszcze nawet, dwie się pojawiły na (chyba) Whangaparaoa Crown (wiatr i dzieci pozbyły się znaczników przy dyńkach, stąd brak nazwy), ale one jeszcze miniaturowe. U mnie dopiero po jednym, dwóch kwiatach męskich porozkwitało, a rosną w pełnym słońcu, które mają niemal od wschodu do zachodu!
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Dzisiaj zakwitła atlantic giant, zaraz po tym wyleciałem i zapyliłem
Reszta jeszcze dość młoda 

- Siekier
- 200p
Już założyłeś owoc na Atlantic? nie za szybko?
Z lektury innego forum dowiedziałem się że przy tej odmianie owoc powinno się założyć przynajmniej 4 metry od początku pędu.
Z tego też powodu pozbywam się wszystkich dziewczyn na razie z pędu.
Z lektury innego forum dowiedziałem się że przy tej odmianie owoc powinno się założyć przynajmniej 4 metry od początku pędu.
Z tego też powodu pozbywam się wszystkich dziewczyn na razie z pędu.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- danger325
- 200p
A o tym to nie wiedziałem..
Najwyżej przytnę jeżeli będzie taka potrzeba

- Siekier
- 200p
Wszystko jeszcze zależy czy chcesz uzyskać jedną bardzo dużą dynie czy kilka mniejszych bo z tej odmiany także jest to możliwe. jeśli interesuje cię drugi wariant to możesz zostawić tak jak jest.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- danger325
- 200p
Myślałem o jednym dużym, owoc jest ok. 1,5-2m od początku pędu.