A skąd te dane ?TomekD pisze:Z tego co się doczytałem na wszystkich tych etapach pomidory powinny być przeszczęśliwe mając takie podłoże:
N - P - K: 1,25 - 1,00 - 3,21
(wartość średnia graniczna wg:http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html
w podłożu mamy: N - P - K: 80 - 70 - 225 [mg/l]
W linkowanej publikacji azot podany jest w innych jednostkach/ kg/ha/ a fosfor i potas w innych /mg/l/. Jak wiec można porównywać liczby o różnym mianie i wysuwać z tego daleko idące wnioski ?
Tego azotu na hektar powinno być, jak podano, od 150 - 200 kg. Jak absolwent podstawówki już zapewne wie, hektar to jest 10.000m2 a kilogram to 1000 gram. Kiedy się więc podzieli te podane kilogramy przeliczone na gramy przez m2 to wychodzi nam ,że na każdy m2 przypada ...20 gram azotu. Ponieważ fosfor i potas sa podane w mg/l więc aby porównać je do azotu należy ten azot sprowadzić do tej samej jednostki czyli nie g/m2 a mg/l. Ponieważ liczby graniczne odnoszą się do analizy gleby metodą uniwersalną/ objętościową/ przyjmuje się, że podane w tej metodzie wyniki tyczą się warstwy ornej o grubości 20 cm. Tym sposobem możemy teraz przeliczyć zawartość składnika z g/m2 na mg/l wiedząc, że na każdym m2 jest 200 l warstwy ornej. W wyniku tego przeliczenia otrzymujemy, że taka dawka azotu na hektar jak podana jest w tej linkowanej tabeli spowoduje zawartość w glebie w granicach 75-100 mg/l. Średnia więc to nie 80- jak kolega podał-a 88.
I teraz rzecz najważniejsza. Otóż w swoich wywodach popełnił kolega błąd, który ja nazywam " błędem Kajka". Otóż w linkowanej przez kolegę tabeli liczb granicznych fosfor i potas podane są w czystym składniku. Na nawozach zaś producenci podają zawartość fosforu i potasu w formach tlenkowych, a to nie te same liczby. By móc te wartości graniczne przyrównywać do podanych na danym nawozie to najpierw trzeba je przeliczyć, I gdyby kolega to zrobił to wtedy stosunek NPK wyrażony w wartościach granicznych wyniósłby
Azot - 88 w zaokr 90
Fosfor 70x2,3= 161 w zaokr. 160
Potas 225x1,2= 270
zatem N:P:K powinno wynosić 1:1,8: 3
Pozostałe wyliczenia i wywody też są obarczone poważnymi błędami. Matematycznymi i logicznymi
Poza tym jest jeszcze jedna publikacja p dr Grześkowiaka
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html
I jeśli chodzi o pomidory proponuję sie tego trzymać
Uwaga na " błąd Kajka "Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.