Wysiewanie kaktusów cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysiewanie kaktusów
Siewki potrzebują mniej światła niż dorosłe roślinki i deszczowe lato zupełnie im wystarczy. Jeśli koniecznie chcesz doświetlać młode kaktusy sugeruję kupić dedykowane lampy, które mają właściwe widmo. Roślinki dostaną dobre spektrum barw a Ty mniej zapłacisz za prąd.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
DZięki. Pozostanę jednak przy deszczowym lecie, bo nie jestem przy forsie.
Ha en bra dag!
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetne opowiadanie i super bohaterowie .
Zawsze też mam zamiar dokumentować fotograficznie wzrost siewek ale na zamiarze się kończy . U Ciebie wyszło to bardzo fajnie i ciekawie się to ogląda jak siewki rosną w oczach. Widzę, że siewki zdrowiuteńkie i chyba praktycznie nie masz strat. Gratuluję efektów i czekam na dalszy ciąg.
Zawsze też mam zamiar dokumentować fotograficznie wzrost siewek ale na zamiarze się kończy . U Ciebie wyszło to bardzo fajnie i ciekawie się to ogląda jak siewki rosną w oczach. Widzę, że siewki zdrowiuteńkie i chyba praktycznie nie masz strat. Gratuluję efektów i czekam na dalszy ciąg.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Ciężko tu mówić o stratach skoro to mieszanka "Kaktus MIX" i raczej nic wartego uwagi z tych nasion nie wyrośnie Doświadczalnie sobie to wysiałem, bo chciałem zobaczyć jak mi to wyjdzie. Padły ze trzy siewki i wiele widocznych na 1 i 2 zdjęciu nie przeszło mojej selekcji Przepikowałem tylko te większe, wg. mnie dobrze rokujące Teraz siewki nieco się wybarwiły z tego względu, że stoją na słońcu. Cieniuję je jedną warstwą ręcznika kuchennego. Jakoś sobie radzą Co najważniejsze rosną.
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak się wybarwiają tak trochę na czerwono to za dużo światła, tak ?
Moje trochę się wybarwiły jak na twoim przedostatnim i ostatnim zdjęciu.
Po upływie czasu wróci normalny kolor?
Moje trochę się wybarwiły jak na twoim przedostatnim i ostatnim zdjęciu.
Po upływie czasu wróci normalny kolor?
Tomek
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Na to pytanie nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć ale mam nadzieję, że kolor zostanie taki jaki jest Od małego niech się przyzwyczajają do słońca
Mam do Was pytanie. Mój pierwszy siew ma w tej chwili ponad 4 miesiące:
Od jakichś dwóch tygodni wystawiam te siewki na słońce w godzinach popołudniowych z lekkim cieniowaniem.
Właściwe pytanie: jeśli siewki robią się czerwonawe, potem trochę ciemniejsze, ale nie tracą turgoru, to mam się bać oparzeń czy nie? Jak to w końcu jest z tymi oparzeniami siewek? W różnych zakątkach internetu ludzie piszą sprzeczne rzeczy:
1. Siewki czerwienieją - ogranicz światło.
2. Siewki czerwienieją - to normalny objaw otrzymania większej ilości światła.
Pozdrawiam!
Od jakichś dwóch tygodni wystawiam te siewki na słońce w godzinach popołudniowych z lekkim cieniowaniem.
Właściwe pytanie: jeśli siewki robią się czerwonawe, potem trochę ciemniejsze, ale nie tracą turgoru, to mam się bać oparzeń czy nie? Jak to w końcu jest z tymi oparzeniami siewek? W różnych zakątkach internetu ludzie piszą sprzeczne rzeczy:
1. Siewki czerwienieją - ogranicz światło.
2. Siewki czerwienieją - to normalny objaw otrzymania większej ilości światła.
Pozdrawiam!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ciemnienie czy czerwienie zarówno dorosłych roślin jak i siewek nie jest problemem. Oznacza to tylko balansowanie na krawędzi i powinno być znakiem ostrzegawczym. Oczywiście zawsze można dać jakąś bibułę, która rozproszy światło i niebezpieczeństwo poparzeń zredukuje do zera.
Problem jest wtedy, gdy siewki zrobią się jasne lub przezroczyste jednak wtedy na ratunek jest już za późno! O ile dużych roślin płytkie oparzenia nie zabiją a tylko oszpecą o tyle tego typu problemy dla siewek są śmiertelne.
Problem jest wtedy, gdy siewki zrobią się jasne lub przezroczyste jednak wtedy na ratunek jest już za późno! O ile dużych roślin płytkie oparzenia nie zabiją a tylko oszpecą o tyle tego typu problemy dla siewek są śmiertelne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję za odpowiedź. Byłoby mi bardzo szkoda tych maluchów.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie trzymaj ich jeszcze na pełnym słonku. Daj im bardzo dużo światła ale rozproszonego i nie dopuść do tego, by miały za gorąco (powyżej 30-35*C) bo takie maluchy się ugotują.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Wysiane lofofory (i porcja ariokarpusa).
Praktyków proszę o poradę: czy po 6 tygodniach można uznać, że co miało wzejść, to wzeszło, czy czekać jeszcze?
Praktyków proszę o poradę: czy po 6 tygodniach można uznać, że co miało wzejść, to wzeszło, czy czekać jeszcze?