Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Witajcie już od miesiąca mam owoce Japanelo Purple ale nie wiem kiedy owoc jest dojrzały. Ktoś mi kiedyś napisał jak będzie widać odcień czerwieni ale nie mogę się go dopatrzeć
Tak wyglądają moje okazy niestety poza Purple i grecką z lidla reszta się pomieszała jak kotka wywróciła sadzonki jak były małe
Purple
grecka lidl
oraz inne
Tak wyglądają moje okazy niestety poza Purple i grecką z lidla reszta się pomieszała jak kotka wywróciła sadzonki jak były małe
Purple
grecka lidl
oraz inne
Dokładnie tak jest. Czekaj aż fiolet zmieni odcień na inny.grzes13 pisze:Witajcie już od miesiąca mam owoce Japanelo Purple ale nie wiem kiedy owoc jest dojrzały. Ktoś mi kiedyś napisał jak będzie widać odcień czerwieni ale nie mogę się go dopatrzeć
Poświęć jeden owoc na rozpoznanie dojrzałości.
Zerwij, przekrój i oceń. Jeśli miąższ wewnątrz będzie zielony - zerwana za wcześnie. Jeśli czerwony - zerwana w odpowiednim momencie.
Ale zielone - też nadają się do zjedzenia oczywiście. Są nawet ostrzejsze od dojrzałych.
A do kiedy trzeba zrywać pąki, żeby roślinka bardziej urosła? Gdzieś czytałem, że max. do połowy czerwca.
W przypadku odmian pikantnych w ogóle niczego nie obrywam.
Przy odmianach słodkich - tylko pierwszy pąk.
Przy odmianach słodkich - tylko pierwszy pąk.
Co do niezawiązanych owoców... Też tak miałam. Kwitły super, ale potem kwiaty opadały. SandraABC doradziła mi dać nawozu i czekać na ciepłą pogodę. No i jest pogoda i są owoce! Jeszcze malutkie, ale będą Dzięki Sandra!
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2012, o 23:57
Po raz pierwszy mam papryczkę chili w doniczce, chowała się w trudnych warunkach Jak wykiełkowała to było ciągle bardzo pochmurno, więc walczyła z brakiem dostatecznego światła, potem zbyt długo w domu, bo zima długa, jak już można było wystawiać na balkon to... zaczęli nam remontować balkon.
Tak więc zbyt długo w zbyt małej doniczce, zakwitła jednak, zawiązała sporo owoców, ale zrzuciła wszystkie prócz dwóch. Z czego jeden wyrósł piękny i właśnie dojrzał na czerwono, drugi jakby czeka w kolejce.
Mam pytanie - czy jest szansa, że ona jeszcze zakwitnie, czy po tych dwóch owocach już koniec?
Tak więc zbyt długo w zbyt małej doniczce, zakwitła jednak, zawiązała sporo owoców, ale zrzuciła wszystkie prócz dwóch. Z czego jeden wyrósł piękny i właśnie dojrzał na czerwono, drugi jakby czeka w kolejce.
Mam pytanie - czy jest szansa, że ona jeszcze zakwitnie, czy po tych dwóch owocach już koniec?
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak oberwiesz owoc to przesadź do większej doniczki + dobra ziemia , podlej jakimś nawozem ( na początku przy świeżej ziemi może być roztwór humusu) i na słoneczko Regularne podlewanie i odżywka co jakiś czas i bez problemu powinna zawiązywać owoce... w końcu dopiero jest na to pogoda
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
Witam
Czy może mi ktoś pomóc w odpowiedzi co się dzieje z papryczkami pod folią że niektóre zwijają liście, a jednej to już chyba nawet usychają wierzchołkowe. papryka jest podlewana regularnie.
Co to może być bo w innych w niedziele zamieszczanych końcówki jakby jakiś parch dorwał
Człowiek tak się stara a tu taka zaraza
Czy może mi ktoś pomóc w odpowiedzi co się dzieje z papryczkami pod folią że niektóre zwijają liście, a jednej to już chyba nawet usychają wierzchołkowe. papryka jest podlewana regularnie.
Co to może być bo w innych w niedziele zamieszczanych końcówki jakby jakiś parch dorwał
Człowiek tak się stara a tu taka zaraza
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słoneczko, wyjdź!
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
wow!
Kiedy siałaś? bo moje chili siane na 4 marca dopiero pączkuje...
Kiedy siałaś? bo moje chili siane na 4 marca dopiero pączkuje...
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakoś tak wcześnie, chyba koniec stycznia. Mam tylko trzy papryki ostre, bo to pierwszy raz, ale myślę, że nie ostatni:).