Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
U mnie mają już 180 cm wzrostu. Wierzchołki są pośrodku okna balkonowego. Na dwu krzakach naliczyłem 22 grona kwitnące i owocujące.
Moje wolniej rosną i do myślam się że mają za mało nawozu bo ciągle wołają jeść..
Za późno zacząłem je dokarmiać ale już ruszyły i mają ok. 160 cm a gron też sporo bo ok. 10 na krzaku z czego po 4 zawiązane reszta w połowie i mniej ..
Ale jak na mój pierwszy rok z pomidorami to i tak jestem zadowolony..
Pozdrawiam
Za późno zacząłem je dokarmiać ale już ruszyły i mają ok. 160 cm a gron też sporo bo ok. 10 na krzaku z czego po 4 zawiązane reszta w połowie i mniej ..
Ale jak na mój pierwszy rok z pomidorami to i tak jestem zadowolony..
Pozdrawiam
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośliny kupione jak "Karłowy Żółty Koralik" i "Karłowy Czerwony Koralik" i sadzone do gruntu 10. maja wyglądają bardzo karłowato: niska, krępa łodyga i pomarszczone liście, a na pewno Koralikami nie są, bo u nich nie spotykałem się z genetyczną karłowatością (allel "d") ani z żółtym kolorem, i owocki chyba też są za duże. Na razie nie mam porównania, bo Koraliki siane ani myślą o kwitnieniu. Nie wykluczam, że w rzeczywistości mam Olę Polkę (żółta wersja) i Vilmę (czerwona). Na miejscu, gdzie w zeszłym roku były Koraliki, zauważyłem ostatnio samosiejkę pomidorową, prawdopodobnie Koralika.
pozdrawiam, Gunnar
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oto zdjęcia pomidorków koktajlowych niskich, sianych w połowie lutego, mocno ucierpiały o okresie ostatnich chłodów, rosną w donicach 8 l, ustawione po trzy w białych skrzyniach osłaniających przed słońcem, południowy taras, słońce od ok. 11-tej do 16-tej.
pierwszy to Glacier, uratowany od ZZ, ale wygląda tragicznie, czekam aż puści wilki, totalny brak liści, ratowany Mildexem...w zeszłym roku był jednym z ładniejszych niskich koktajlowych, szkoda mi go bardzo...
co dziwne, tuż obok niego Mini bel lub Red robin (pomieszały się rozsady-może ktoś podpowie, który jest który) praktycznie bez oznak ZZ, w tej gęstwinie całe mnóstwo owocków
następna Pendulina, trochę z problemami, ale mknie teraz ładnie....
co niektóre zaczynają się wstydzić
Tumbling Tom Red,
Mini bel lub Red robin - masa owocków - jeśli będą dobre w smaku, zostaną u mnie ze względu na pokrój i póki co małą problemowość
Tumbling Tom Yellow
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Witam
piszę po raz pierwszy ale śledziłam od jakiegoś czasu, mam ogromną prośbę o zidentyfikowanie krzaczka który posiadam, zakupiłam jakiś czas temu 2 krzaczki pomidorków koktajlowych ale nie zapisałam sobie nazwy jednego z nich, drugi wiem że koralik proszę o pomoc, może ktoś pozna po liściach;
Uploaded with ImageShack.us
dla porównania daję zdjęcie obu krzaczków ten którego odmiany nie znam stoi z przodu jest ciemniejszy, ma drobniejsze i bardziej wyraźnie powycinane listki i twardsze gałązki od koralika stojącego w tle
piszę po raz pierwszy ale śledziłam od jakiegoś czasu, mam ogromną prośbę o zidentyfikowanie krzaczka który posiadam, zakupiłam jakiś czas temu 2 krzaczki pomidorków koktajlowych ale nie zapisałam sobie nazwy jednego z nich, drugi wiem że koralik proszę o pomoc, może ktoś pozna po liściach;
dla porównania daję zdjęcie obu krzaczków ten którego odmiany nie znam stoi z przodu jest ciemniejszy, ma drobniejsze i bardziej wyraźnie powycinane listki i twardsze gałązki od koralika stojącego w tle
tomate chyba raczej nie chociaż bardzo bym chciała, z tego co czytałam to maskotki są mniejsze ( w sensie- wysokość krzaczka) i mają inne, szersze takie trochę pozawijane liście a te moje są płaskie i wąskie
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Szkoła z mojego regionu. Widziałem stronkę w zeszłym roku - całkiem ładnie wyszła na tym webkameleonforumowicz pisze:Może sie przydać wszystkim początkującym w uprawie pomidorów
http://www.eszkola-wielkopolska.pl/eszk ... -pomidora/
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja długo wahałam się, jak prowadzić w gruncie moje koktajlowe wysokie (Sweet Orange, Black Cherry, Radana. Golden Cherry), tu na forum przeczytałam różne, czasem sprzeczne opinie. I zdecydowałam się puszczać na "kontrolowany żywioł" poobrywałam po kilka najniższych wilków, a dalej już idą jak chcą... jeśli zobaczę, że ten gąszcz jest za duży, będę obrywać wyżej trochę wilków. Koralik oczywiście tak samo, ale też kilka liści i wilków od ziemi oberwanych - w zeszłym roku, jak zostawiłam, to "szły"po ziemi...
Mam już 2 zawiązane malutkie pomidorki i sporo kwiatków
Mam już 2 zawiązane malutkie pomidorki i sporo kwiatków
Moje Koraliki wytwarzają duży pierwszy kwiatostan i gubią przy tym stożek wzrostu. Nie chcą się dać do góry poprowadzić...
Czy to normalne, tak ma być?
Czy to normalne, tak ma być?
Zbyszek - to normalne, Koralik jest samokończący. Teraz zacznie wypuszczać wilki a na nicht znowu grona. Puść go na samopas, będziesz miał dużo pomidorków
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ewo, a czy to normalne, że "płaszczy" się po ziemi? Ja mam podobny "problem". Koralik pod folią wyrósł w górę i fajnie wygląda, bo liście nie leżą na ziemi, a ten w gruncie jest zupełnie inny, nie idzie w górę, tylko na boki i część liści leży na ziemi. A poobrywać nie mogę, bo będzie "goły".
Mam na imię Ilona...
Ilona, Koralik, jeśli się go puści na samopas, to rośnie "w kulkę". Nie mam akurat zdjęcia Ale tu zobacz jaki był u Nitki
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... e#p3217465
Podwiąż te liście jeśli możesz, albo podłuż słomy pod spód, jak u truskawek. Nie miałam go nigdy w gruncie. W donicach nie mam takiego problemu.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... e#p3217465
Podwiąż te liście jeśli możesz, albo podłuż słomy pod spód, jak u truskawek. Nie miałam go nigdy w gruncie. W donicach nie mam takiego problemu.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa