Annar - mój ogród.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Annar - na razie szkółka...
beatrix+ - na pewno będę zaglądała
Dobrosia - Jeszcze raz dziękuję i biegnę do Ciebie
Dobrosia - Jeszcze raz dziękuję i biegnę do Ciebie
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Aniu przyszłam z rewizytą i
O matko z córką ależ Ty masz tych roślinek. Później będzie jak znalazł
Awatarek z jednym z ulubionych kwiatów, które również posiadam. Także będziemy mogły porównywać kwitnienia.
Bodziszki kupowałaś w szkółkach czy jakiś aukcjach?
Orliki nieziemskie i ???. wszystkie inne
Ale będziesz miała później przesadzania
O matko z córką ależ Ty masz tych roślinek. Później będzie jak znalazł
Awatarek z jednym z ulubionych kwiatów, które również posiadam. Także będziemy mogły porównywać kwitnienia.
Bodziszki kupowałaś w szkółkach czy jakiś aukcjach?
Orliki nieziemskie i ???. wszystkie inne
Ale będziesz miała później przesadzania
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Annar13
- 1000p
imwsz - Liliowców trochę się nazbierało. Właśnie dziś zaczął pierwszy kwitnąć.
Bodziszki kupowałam w szkółkach i kilka na All u tego samego sprawdzonego szkółkarza.
A przesadzania to już mam dużo. Wszystko się strasznie mocno porozrastało i już nic nie upycham. Tylko wciąż przekopuje 'trawnik' - ścinane zielsko i sadzę nowe.
Własnie dziś naszła mnie ochota na zrobienie rabatki tylko, że jak pomysle o tym kopaniu to z miejsca mi się nie chce
Kopanie ugoru to najgorsza rzecz na świecie!
Bodziszki kupowałam w szkółkach i kilka na All u tego samego sprawdzonego szkółkarza.
A przesadzania to już mam dużo. Wszystko się strasznie mocno porozrastało i już nic nie upycham. Tylko wciąż przekopuje 'trawnik' - ścinane zielsko i sadzę nowe.
Własnie dziś naszła mnie ochota na zrobienie rabatki tylko, że jak pomysle o tym kopaniu to z miejsca mi się nie chce
Kopanie ugoru to najgorsza rzecz na świecie!
Aniu, rozumiem Cię z tym kopaniem. Robienie ogródka w miejscu gdzie wcześniej rosła trawa, w dodatku taka z perzem to udręka. Ja najczęściej robię rabaty w bardzo prosty sposób, zrywam darń, wykładam tkaninę, sadzę roślinki i wysypuje jakąś ściółkę. No ale na takich rabatach można sadzić drzewa i krzaczki a nie byliny
Jak się chce mieć piękną rabatkę z kwiatkami trzeba się napracować. Życzę dużo sił
Jak się chce mieć piękną rabatkę z kwiatkami trzeba się napracować. Życzę dużo sił
Pozdrawiam - Dosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67157
- Annar13
- 1000p
Dobrosia - ja tez zrywam darń w miejscach gdzie sadze krzaczki
Obowiązkowo czarna włóknina i kora. Ale na rabatach to nie bardzo. Trzeba przekopać, porządnie wybrać chwasty, dodać dobrej ziemi, odczekać i dopiero sadzić Jednak się zawzięłam i część zaczęłam, bo samo się nie zrobi.
Dziękuję
Czasem sił braknie, szczególnie w te upały. A wieczorem znowu plaga komarów...
Ale zamówiłam sobie iryski więc muszę mieć gdzie je posadzić
Obowiązkowo czarna włóknina i kora. Ale na rabatach to nie bardzo. Trzeba przekopać, porządnie wybrać chwasty, dodać dobrej ziemi, odczekać i dopiero sadzić Jednak się zawzięłam i część zaczęłam, bo samo się nie zrobi.
Dziękuję
Czasem sił braknie, szczególnie w te upały. A wieczorem znowu plaga komarów...
Ale zamówiłam sobie iryski więc muszę mieć gdzie je posadzić
Czyli robisz prawdziwą kwiatową rabatę. Taką do skubania co dwa tygodnie Ale dla irysków warto. Ja się kiedyś poddałam ale teraz juz bym dała radę. Po prostu trzeba zrobić tak jak mówisz, porządnie przekopać, odchwaszczyć, odczekać i dodać dobrej ziemi. Powodzenia
Pozdrawiam - Dosia
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oj dziewczyny znam ten ból, ale warto. Mówię Wam. A Twoja rabatka będzie przepiekna!
z kopaniem trawy pod rabatki to faktycznie męczarnia ja sobie wymyśliłam ,że kładę agrowłókninę lub czarną folię w miejscu gdzie chcę rabatkę i leży to trochę a potem odkrywam i przekopuję i praktycznie wtedy mam prawie same korzenie do wybrania bo wszystko pod tą folią jest białe i wyparzone ,więc nie ma darni do wyrzucania ale to wtedy jak nie jest pilna rabatka
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Aniu, jestem zachwycona bogactwem roślin jakie posiadasz
Chciałoby się mieć je wszystkie... i tak dorodne... od razu
I przy tym robisz im wspaniałe portrety
Chciałoby się mieć je wszystkie... i tak dorodne... od razu
I przy tym robisz im wspaniałe portrety
Gosia podała świetny pomysł na zrobienie rabaty w miejscu trawnika Niestety, trzeba trochę poczekać aż pod folią zniknie trawa a ja jestem z reguły niecierpliwa Ale pewnie kiedyś skorzystam z tej porady, w przypadku większych rabat. Jutro kończę wyrywać trawsko w miejscu gdzie chcę wykombinować małe oczko. A trawę wyrywałam swoimi własnymi rękami, kawałek po kawałku No, nie tylko rękami ale przy pomocy mojego niezastąpionego narzędzia ogrodniczego, haczki - trójzęba, za pomocą które wyrywam wszystko
Pozdrawiam - Dosia
- Annar13
- 1000p
Dobrosia - udało mi się skopać spory kawałek, bo moje irysy już w drodze
Kiedyś też miałam rozłożoną płachtę czarnej folii na sporym kawałku i z pewnością było potem łatwiej
Popstrykałam kilka zdjątek. Upał niesamowity, więc czekam ... bo na dworze nie da się wyrobić
Zaczęły kwitnąć hortensje.
Pierwsza terminatorka Hydrangea macr. Bouquet Rose
A druga to NN, ale miała być czerwona... na razie jest jasna i nie wiem czy te kwiatki dopiero się wybarwią
Zakwitł mi Hemerocallis MOONLIGHT MASQUERADE
Kiedyś też miałam rozłożoną płachtę czarnej folii na sporym kawałku i z pewnością było potem łatwiej
Popstrykałam kilka zdjątek. Upał niesamowity, więc czekam ... bo na dworze nie da się wyrobić
Zaczęły kwitnąć hortensje.
Pierwsza terminatorka Hydrangea macr. Bouquet Rose
A druga to NN, ale miała być czerwona... na razie jest jasna i nie wiem czy te kwiatki dopiero się wybarwią
Zakwitł mi Hemerocallis MOONLIGHT MASQUERADE