Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
storczykomanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2011, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Dla porównania wklejam dracenę/jukę (?) razem z młodszym i wiele ładniejszym kolegą. W takich samych donicach, w takiej samej ziemi, tak samo podlewane itd itd. Dlateczo jednemu zwijają się liście???! Pomóżcie! Uwielbiam wieeelkie kwiaty i bardzo nie chciałabym go stracić :(

Obrazek
Obrazek
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Dracna to nie jest juka ;) a to są draceny.
franekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2012, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit
Mam problem z moją juką. Ma około kilkanaście lat. Od miesiąca zaczęły jej się pojawiać dziwne plamy na liściach. Proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
pat_zaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2013, o 18:26

Post »

Witam znowu:)
Ja to mam chyba dwie lewe rece do kwiatów:(
Potrzebuje pomocy z juka i dracena:)
Juke kupilam jakies 2miesiace temu byla piekna 3pnie i piekne ciemnozielone pioropusze:D ale po miesiacu najmniejszy pien zgnil:( wiec go wyrzycilam a pozostale dwa przesadzilam do swiezej ziemi bo byly dobre:) niestety jakies 2tyg temu te pozostale dwa tez cos marnieja:( liscie robia sie jasniejsze zolkna zwijaja sie a w kilku miejscach pioropusze same odpadly od pnia:(
A jeśli chodzi o dracene to koncowki lisci schna i wywijaja sie:(
RATUNKU:D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Na moje to zanim jukę kupiłaś już coś jej było, pewnie była przelana i dlatego zgniła. Jeśli pień jest nadal twardy to jest szansa na uratowanie. Juki nie znoszą stojącej w korzeniach wody i muszą mieć drenaż na dnie donicy, nie wiem czy taki zastosowałaś po przesadzeniu. Ziemia też musi być specjalna - "do palm, juk i dracen". Podlewanie bardzo oszczędne. Warto pomóc jej odrobinę czymś w rodzaju Bioseptu - dodany do wody do podlewania (tak uratowałam palmę daktylową), ale z tym ostrożnie, bo łatwo przedobrzyć. Obejrzyj ziemię, czy nie ma tam jakiegoś robactwa.
A co do draceny, to jeśli podsychają końcówki, należy ją spryskiwać miękką wodą kilka razy w tygodniu, bo draceny też nie lubią przelewania, ale za to lubią wilgotne powietrze wokół siebie. A końcówki można obciąć, byle nie naruszać żywej części liścia.
pat_zaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2013, o 18:26

Post »

Drenaż oczywiscie jest:):):) no spróbuję ja ratować Dzięki za odpowiedz:)
Wróce tu pewnie jak znowu zmarnieje mi jakiś kwiatek:D czyli niebawem ;:306 hehehe taka mala ironia:D
kamejka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2013, o 15:53

Juka-odłamana łodyga w dużej roślinie

Post »

Witajcie!

Na początku od razu napiszę, że nie znam się zupełnie na kwiatkach doniczkowych, więc jestem kompletnym laikiem i nie mam pojęcia co robić w mojej sytuacji.

Problem dotyczy rośliny identycznej jak ta na poniższym zdjęciu (znalazłam to zdjęcie w internecie szukając informacji co to za roślina, ale podkreślam, że nie jest to zdjęcie mojej rośliny):
http://images48.fotosik.pl/62/399751c8cf32b0a4med.jpg

Mam w wynajmowanym mieszkaniu taką roślinę, od początku kiedy się wprowadziłam to była już pokaźnych rozmiarów (porównywalnych jak ta na zdjęciu), ale kompletnie pokrzywiona. Jej łodygi nie rosły w górę, tylko dosłownie zginały się pod kątem 90 stopni.

No i na skutek tego, że chciałam ją troszkę podprostować podpierając łodygi kratką, złamałam jedną z łodyg, odłamała się kompletnie ;(

Pytanie mam do Was, czy uda się jakoś odratować tę odłamaną część? Włożyłam ją do wazonu z wodą - czy jest szansa, że wypuści korzonki i będę ją mogła zasadzić? Czy to nierealne w przypadku tej rośliny? :(

Ponadto drugie pytanie - co z tą łodygą, która została i nie ma na niej liści? Mam tam teraz taki... badyl sterczący... Czy urosną tam nowe liście?

Będę wdzięczna za pomoc Kochani!
kamejka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witajcie,
trafiłam na ten temat szukając porady, co zrobić ze złamaną łodygą mojej juki.

Juka ta rośnie strasznie krzywo, taka była odkąd ją mam. Chciałam ją troszkę naprostować, i niestety byłam zbyt mało delikatna i ją złamałam :(

Część, która została w doniczce, wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rozumiem, że jest szansa, że z drugiej łodygi zaczną znowu rosnąć liście?

A to ta część, która się urwała. Przycięłam ją tuż przy liściach, tak gdzieś znalazłam na zdjęciach, mam nadzieję, że dobrze. Poniżej fotki. Roślinka stoi na kilku książkach, bo nie miałam wystarczająco wysokiego wazonu ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o potwierdzenie, czy wszystko zrobiłam dobrze, bo nie znam się kompletnie na roślinach i bardzo się martwię, żeby ta juka się nie zmarnowała...
x-N-a
---

Post »

To obcięte w donicy dobrze jest czymś zabezpieczyć inaczej gałąź zacznie się psuć. Jak nie masz żadnej maści ogrodniczej to sproszkuj kawałek węgla drzewnego, zrób z niego gęstą papkę i posmaruj dokładnie pieniek. Do wody wrzuć też kawałek węgla drzewnego to nie będą bakterie i glony tak narastać.

Tego złamanego badyla możesz też w połowie obciąć pod kątem prostym. Przeciecia też posmaruj ten obciety kawałek obsusz z dzień dwa i też możesz go wsadzić do wody. Powinno za jakiś czas puścić korzenie i rozety.
To co zostało z liśćmi też bym po prostu pocięła.
Odmłodzisz sobie krzak. Tak zrobiłam rok temu tnąc trzymetrowego krzaka na małe kawałki i uzyskałam 8 młodych juk i do tego na trzech pniach starych ponad 30 rozet. Tylko ja robiłam to w czerwcu i stało na balkonie.
Nie mam doświadczenia z rozmnażaniem o tej porze roku.
kamejka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za rady!
Niestety nie mam ani węgla, ani maści ogrodniczej. Jutro pojadę do sklepu ogrodniczego i postaram się kupić.

Póki co wolałabym nie ciąć nic więcej, bo nie mam żadnego doświadczenia z kwiatami i trochę się boję. Może zdecyduję się na to jak już uda mi się zasadzić tę odłamaną gałązkę, wtedy będę odważniejsza :) W zasadzie to chętnie odmłodziłabym tę roślinę, która została w doniczce, bo jest naprawdę krzywa i niezbyt ładnie wygląda.

Ale to, jak mówię, ewentualnie później, gdy wszystko dobrze pójdzie z tą złamaną łodygą.
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28

Post »

Moim zdaniem ważniejsza jest stara roślina z pniami, bo przecież cały urok dracen w tych pniach. Nie musisz używać maści ogrodniczej, świeczkę pewnie w domu masz? Obetnij pień czymś ostrym, żeby powierzchnia cięcia była jak najrówniejsza, po czym nakap na nią woskiem z palącej się świecy. I już. Niech tak sobie stoi, aż zacznie wypuszczać nowe liście.

Pozdrowienia, Anka
kamejka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za radę ze świecą, ale przeczytałam ją dopiero teraz, a skoczyłam wcześniej do sklepu i już kupiłam maść ogrodniczą :) Więc już roślinkę wysmarowałam.

Może to głupie pytanie, ale... Czy ta nowa (obcięta) część rośliny również będzie miała taki pieniek? W sensie jak już ją zasadzę do doniczki i tam się "zadomowi", to czy wyrośnie jej taki pieniek, czy już zawsze będą tylko takie listki? :D
x-N-a
---

Post »

Kamejko, będzie miała :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”