Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania
+Meegan+ Twoja rabatka
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/173867
Yvona pierwszorzędnie trzeba tam posprzątać Projekt będzie
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/173867
Yvona pierwszorzędnie trzeba tam posprzątać Projekt będzie
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
Rewi- ja się przypominam z moją rabatką z 2stron wstecz- tzn wkleiłam link do tematu, w którym wkleiłam rysunki- co rośnie a gdzie są "dziury" do zapełnienia..
doradzisz coś..?
pozdrawiam
doradzisz coś..?
pozdrawiam
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Monika-Sz tak, tak już patrzę
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
dzięki
nie mogę się doczekać co bys widziala w moich naroznikach..
ja się bardzo miotam w sprawie "dziur", które tam mam.. w narozniku poludniow-zach , na tle spartanów najchętniej bym widziała klon palmowy atropurpureum-ale jestem straszona wymarzaniem, i że to kaprysne drzewo.. niby "plecy" klona byłyby zaslonięte spartanami (na razie 1m wysokie), ale od pólnocy wiatr ciągnie między domami.. będzie tam kiedys-może jesienią tego roku- żywoplot, pewno z brabantów.. ale się waham.
przydaloby mi się tam cos czerwonego, niezbyt rozlozystego, co ladnie wygląda- ten narożnik jest tuz przy tarasie, nieco dalej mam pęcherznice diabolo, reszta roslin to raczej zielono-żólte..więc stąd pomysl na cos czerwonego dla powtórzenia..
rozważalam tam tez jablonkę royalty..ale nie wiem, czy nie będzie zbyt rozlożysta.. miejsce widać na rysunku w kratki z oznaczonymi metrami, a dla oka wkleilam też foto.
no i nie wiem, co dac dolem. mam już w 2 miejscach tawuly goldflame i goldmound, i pięciorniki goldfinger, więc nie chcę znów w 2 narożniki dawać to samo..
w narożniku wschodnio-poludniowym to juz mi się inwencja skonczyla.. mam tam, jak widać na foto: 2 brzozy, na ich tle pigwowca "jakiegos czerwonego", z boku przy brzozach 2 kosodrzewiny, w samym rogu jalowca mint julep, 2 jalowce mordigan gold, a za nimi posadzilam 2 berberysy atropurpureum.. i nie wiem, co wsadzić pomiędzy, żeby ladnie wyglądalo, ale żeby nie zapchać zbytnio..
może w któryms miejscu jakies trawy ozdobne? albo ciekawie komponujące się z tym byliny kwitnące.
lubie jak cos kwitnie, najlepiej dlugo, albo na zmiane-cos wiosną, latem, a cos jeszcze na jesien.
obydwa narożniki są mocno sloneczne i tak jak opisalam w tamtym temacie- w narożnikach usypane male pagórki wznoszące się od ogrodzenia w stonę centrum dzialki, w najwyzszym punkcie osiągają 40-50cm i będą podparte murkami oporowymi,,może z piaskowca..?
ale mam wymagania, co..
staram się dać jak najwięcej wskazówek, może cos wpadnie Ci do glowy..
pozdrawiam- i jak masz cierpliwosć do tych narozników- to doradzaj kochana, co możesz..
nie mogę się doczekać co bys widziala w moich naroznikach..
ja się bardzo miotam w sprawie "dziur", które tam mam.. w narozniku poludniow-zach , na tle spartanów najchętniej bym widziała klon palmowy atropurpureum-ale jestem straszona wymarzaniem, i że to kaprysne drzewo.. niby "plecy" klona byłyby zaslonięte spartanami (na razie 1m wysokie), ale od pólnocy wiatr ciągnie między domami.. będzie tam kiedys-może jesienią tego roku- żywoplot, pewno z brabantów.. ale się waham.
przydaloby mi się tam cos czerwonego, niezbyt rozlozystego, co ladnie wygląda- ten narożnik jest tuz przy tarasie, nieco dalej mam pęcherznice diabolo, reszta roslin to raczej zielono-żólte..więc stąd pomysl na cos czerwonego dla powtórzenia..
rozważalam tam tez jablonkę royalty..ale nie wiem, czy nie będzie zbyt rozlożysta.. miejsce widać na rysunku w kratki z oznaczonymi metrami, a dla oka wkleilam też foto.
no i nie wiem, co dac dolem. mam już w 2 miejscach tawuly goldflame i goldmound, i pięciorniki goldfinger, więc nie chcę znów w 2 narożniki dawać to samo..
w narożniku wschodnio-poludniowym to juz mi się inwencja skonczyla.. mam tam, jak widać na foto: 2 brzozy, na ich tle pigwowca "jakiegos czerwonego", z boku przy brzozach 2 kosodrzewiny, w samym rogu jalowca mint julep, 2 jalowce mordigan gold, a za nimi posadzilam 2 berberysy atropurpureum.. i nie wiem, co wsadzić pomiędzy, żeby ladnie wyglądalo, ale żeby nie zapchać zbytnio..
może w któryms miejscu jakies trawy ozdobne? albo ciekawie komponujące się z tym byliny kwitnące.
lubie jak cos kwitnie, najlepiej dlugo, albo na zmiane-cos wiosną, latem, a cos jeszcze na jesien.
obydwa narożniki są mocno sloneczne i tak jak opisalam w tamtym temacie- w narożnikach usypane male pagórki wznoszące się od ogrodzenia w stonę centrum dzialki, w najwyzszym punkcie osiągają 40-50cm i będą podparte murkami oporowymi,,może z piaskowca..?
ale mam wymagania, co..
staram się dać jak najwięcej wskazówek, może cos wpadnie Ci do glowy..
pozdrawiam- i jak masz cierpliwosć do tych narozników- to doradzaj kochana, co możesz..
Witam czy mógłby mi ktoś pomoć jak mam dodać zdjęcia?
sisi13- ja robię tak..
wchodze na http://www.fotosik.pl nie zakladam konta ani sie nie loguje-jest opcja "dodaj zdjęcie" bez logowania-trzeba tylko zaznaczyc czy zdjęcie jest bez limitu wiekowego czy +18.. klikasz na "przeglądaj zdjęcia"- i wybierasz miejsce, skąd wyjmujesz foto.. ja np wybieram zdjęcie, przeklejam je na pulpit- i w fotosiku wybieram pulpit, otwiera mi się lista, klikam żeby dodac..chwile się dodaje.. po chwili wyskakuje strona na której jest sporo różnych szyfrów w ramkach. wybieram ramke która jest opisana "nowosc", podswietlam zawartosc i kopiuję caly "adres" w tresć tego, co pisze na forum.. po wklejeniu na forum pokazuje się-zamiast tego szyfru okienko ze zdjęciem..
mam nadzieję że pomoglam i wyjasnilam w miare ok..
pozdrawiam
wchodze na http://www.fotosik.pl nie zakladam konta ani sie nie loguje-jest opcja "dodaj zdjęcie" bez logowania-trzeba tylko zaznaczyc czy zdjęcie jest bez limitu wiekowego czy +18.. klikasz na "przeglądaj zdjęcia"- i wybierasz miejsce, skąd wyjmujesz foto.. ja np wybieram zdjęcie, przeklejam je na pulpit- i w fotosiku wybieram pulpit, otwiera mi się lista, klikam żeby dodac..chwile się dodaje.. po chwili wyskakuje strona na której jest sporo różnych szyfrów w ramkach. wybieram ramke która jest opisana "nowosc", podswietlam zawartosc i kopiuję caly "adres" w tresć tego, co pisze na forum.. po wklejeniu na forum pokazuje się-zamiast tego szyfru okienko ze zdjęciem..
mam nadzieję że pomoglam i wyjasnilam w miare ok..
pozdrawiam
Projekty wspaniałe! Bardzo mi się podobają. Ja mam prosty, zwyczajny ogród i chciałabym go zdecydowanie "ulepszyć". Można się zainspirować Twoimi pracami
Pozdrawiam Aneta
- portugalia
- 50p
- Od: 3 lip 2011, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze?geniuszek pisze:Dzień Dobry prosił bym o projekt zagospodarowania pod brzozami.Sam nie wiem co tam posadzić i żeby rosło nawet trawa słabo pod tymi brzozami rośnie dodam iż brzozy ustawione są na działce w kształcie litery L z jednej strony południe z drugiej zachód Pozdrawiam Mariusz
Ja bym tam nic nie sadził, nie zabierał bym nic z trawnika. Obielił bym tylko ten murek żeby tak nie raził w oczy i tyle.
Jak już by się chciał uprzeć to dla mnie fajnie było by wzdłuż posadzić żywopłot i uformować go na wysokość 1,0-1,2m, zielono schludnie, miło można sobie formować za każdym razem inaczej jak się chce i zasłania co się dzieje na działce.
Od razu zapytam cie w jaki sposób uzyskałeś tak rewelacyjnie równy teren i wysoki stan murawy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Witam wszystkich serdecznie i jestem mile zaskoczona, że jest tylu chętnych o parady
Proszę poczekać jeszcze tydzień, aż skończę szkołę i nadrobię zaległości Bo z jednej strony mam swój ogród z drugiej szkoła i inne obowiązki
Proszę poczekać jeszcze tydzień, aż skończę szkołę i nadrobię zaległości Bo z jednej strony mam swój ogród z drugiej szkoła i inne obowiązki
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
portugalia pisze:Hej dzięki za poradę ogólnie ogrodzenie mam do remontu.Wcale tak równo nie jet jak bym chciał ale podpowiem ci że równałem działkę ręcznie czyli łopata szpadel grabie i taczki i tak mniej więcej wzrokowo tu zebrałem tam przerzuciłem itp.Jeśli chodzi o trawnik czytałem forum,ogólnie nawóz woda i koszenie i trawka ładnie rośnie z tym że właśnie pod brzozami słabogeniuszek pisze:Dzień Dobry prosił bym o projekt zagospodarowania pod brzozami.Sam nie wiem co tam posadzić i żeby rosło nawet trawa słabo pod tymi brzozami rośnie dodam iż brzozy ustawione są na działce w kształcie litery L z jednej strony południe z drugiej zachód Pozdrawiam Mariusz
Szczerze?
Ja bym tam nic nie sadził, nie zabierał bym nic z trawnika. Obielił bym tylko ten murek żeby tak nie raził w oczy i tyle.
Jak już by się chciał uprzeć to dla mnie fajnie było by wzdłuż posadzić żywopłot i uformować go na wysokość 1,0-1,2m, zielono schludnie, miło można sobie formować za każdym razem inaczej jak się chce i zasłania co się dzieje na działce.
Od razu zapytam cie w jaki sposób uzyskałeś tak rewelacyjnie równy teren i wysoki stan murawy?
Hej dzięki za poradę ogólnie ogrodzenie mam do remontu.Wcale tak równo nie jet jak bym chciał ale podpowiem ci że równałem działkę ręcznie czyli łopata szpadel grabie i taczki i tak mniej więcej wzrokowo tu zebrałem tam przerzuciłem itp.Jeśli chodzi o trawnik czytałem forum,ogólnie nawóz woda i koszenie i trawka ładnie rośnie z tym że właśnie pod brzozami słabo
- portugalia
- 50p
- Od: 3 lip 2011, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To może wspiąć się na brzózki i trochę im te gałęzie przerzedzić żeby większy dostęp światła był pod drzewem.
Co do równania też tą metodę łopaty, grabi i taczki stosuje ale strasznie mozolnie to idzie.
Co do równania też tą metodę łopaty, grabi i taczki stosuje ale strasznie mozolnie to idzie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;