Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
Re: Passiflora cz.2
tak z 1/3 lub 1/2, tak możesz ukorzenić, tniesz w szczepki po 3 liście, tak żeby ucięcie było tak z 1,5 cm pod najniższym liściem, obrywasz dolny, pozostałe przycinasz, wkładasz do ukorzeniacza, perlitu i przykrywasz
u mnie w tej chwili kwitnie caerulea i suberosa ogólnie przez deszczową pogodę i grad kiepsko w tym roku rosną więc słońce poproszę - ale na dłużej ;)
pozdrawiam, Gosiek
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiana w ub. roku suberosa zakwitła jednym maleńkim kwiatuszkiem i teraz ma taką kulkę
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja pierwsza passiflora - ale chyba wkrótce będzie więcej roślinek z innych odmian .
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moja P. caerulea zawiązała owoce. Dwie sztuki jak na razie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mirror
- 50p
- Od: 19 lip 2012, o 09:38
Witajcie ale sliczne macie gatunki meczennicy ja sie swoich nie moge doczekac moje wg. opisu z nasion to odmiana niebieska caerulea chociaz co bedzie to sie okaze mam kilka sztuk wyhodowanych z nasion oraz 1 zaszczepiona z pedu obie maja rok...do czerwca staly w domu na oknie wschodnim, zauwazylem ze brakowalo im swiatla wiec wynioslem je na dwor na poludniowa strone trawnika oczywiscie wczesniej oswajalem je do slonka w cieniu zeby liscie niepoparzyly sie..ku mojemu zdziwieniu jedna z pasiflor zawiazala chyba pąk kwiatowy pasiflorki podlewam codziennie, posadzone sa w gliniastej ziemi z kretowin, nawoze je dosc czesto okolo raz w tygodniu nawozem o duzej zawartosci potasu (do pomidorow) do kaktusow z fosforem oraz zwyklym wieloskadnikowym...
i o to ta wysiana z nasionka...jak myslicie ? zakwitnie?
tak wygladaja z daleka
i o to ta wysiana z nasionka...jak myslicie ? zakwitnie?
tak wygladaja z daleka
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Wygląda na insence.Jeśli intensywnie pachnie to ona.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet