Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
Tak, bardzo możliwe,że to Whiote Christmas, ale jeśli zielenieje wewnatrz w sezonie to na pewno nie White Christmas. Podobną formą do W CH jest undulata Kiwi Spearmint, mała, kędzierzawa, bardzo kiepsko rosnąca. Ta właśnie zielenieje na białych przebarwieniach w czasie lata.
Druga to też undulata, lecz rzadziej spotykana, a nazywa się to to White Ray.
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta moja nie tyle zielenieje co młode liście są zielonkawe. O tak to wygląda...Tomasz II pisze:Tak, bardzo możliwe,że to Whiote Christmas, ale jeśli zielenieje wewnatrz w sezonie to na pewno nie White Christmas. Podobną formą do W CH jest undulata Kiwi Spearmint, mała, kędzierzawa, bardzo kiepsko rosnąca. Ta właśnie zielenieje na białych przebarwieniach w czasie lata.
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Baaardzo dziękujęTomasz II pisze:Tak, bardzo możliwe,że to Whiote Christmas, ale jeśli zielenieje wewnatrz w sezonie to na pewno nie White Christmas. Podobną formą do W CH jest undulata Kiwi Spearmint, mała, kędzierzawa, bardzo kiepsko rosnąca. Ta właśnie zielenieje na białych przebarwieniach w czasie lata.
Jesteś nieocenioną pomocą.
Nie ma ludzi nieocenionych i niezastąpionych ;)
Kiwi Speramint można u nas kupić, jako undulate, albo bez nazwy. Widziałem też egzemplarze na cmentarzach. Są mniejsze od przeciętnej undulaty....moja padła po czterech latach uprawy. Po prostu po zimie ( której nie było) nie podjęła wzrostu. Strata to była żadna...nawet odetchnąłem z ulgą. Bo ani tego komu dać- bo wstyd, ani wyrzucić, bo trochę żal.
Kiwi Speramint można u nas kupić, jako undulate, albo bez nazwy. Widziałem też egzemplarze na cmentarzach. Są mniejsze od przeciętnej undulaty....moja padła po czterech latach uprawy. Po prostu po zimie ( której nie było) nie podjęła wzrostu. Strata to była żadna...nawet odetchnąłem z ulgą. Bo ani tego komu dać- bo wstyd, ani wyrzucić, bo trochę żal.
Jezus Maria! czemu tak dużo na raz
próbujemy, z góry od prawej strony:
1. jakaś sieboldiana, być może Bressingham Blue, bo kwiat lila
2. Golden Tiara
3. Lady Isobel Barnett ( jasne gwiazdki na liściach to uszkodzenia mrozowe)
4. undulata WHITE RAY
5. Francess Williams
6. Gold Standard
7. Nie wiem, na pewno nie Blue Cadet, też taką mam i do dziś nie wiem
8. Raczej undulata ERROMENA ( jeśli nie wiąże nasion to raczej ona)
9. jak w 8
10. Ginko Craig
próbujemy, z góry od prawej strony:
1. jakaś sieboldiana, być może Bressingham Blue, bo kwiat lila
2. Golden Tiara
3. Lady Isobel Barnett ( jasne gwiazdki na liściach to uszkodzenia mrozowe)
4. undulata WHITE RAY
5. Francess Williams
6. Gold Standard
7. Nie wiem, na pewno nie Blue Cadet, też taką mam i do dziś nie wiem
8. Raczej undulata ERROMENA ( jeśli nie wiąże nasion to raczej ona)
9. jak w 8
10. Ginko Craig
Dzięki Tomaszu za tak błyskawiczną odpowiedż. Odnośnie pierwszego zdjęcia , kwiaty raczej białe , na zdjęciu może niefortunnie wyglądają na lila. Zgadzam się z Tobą , podejrzewałem,że
to hosta Siebolda.Zdjęcie 7 To może być Blue Cadet , bo jedą z host kupowałem pod taką nazwą ,ale przy przeprowadzce , pomieszały mi się odmiany.
Pozdrawiam Mariasz.
to hosta Siebolda.Zdjęcie 7 To może być Blue Cadet , bo jedą z host kupowałem pod taką nazwą ,ale przy przeprowadzce , pomieszały mi się odmiany.
Pozdrawiam Mariasz.