Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fuksja

Post »

Amara pisze:Magdallena nie wiem jaka roślina wytrzyma pełne słońce od 11 do zachodu :? temperatura dochodzi do 45st ;:223
Sukulenty, kaktusy, palmy, cykasy - wszystko, co w ojczyźnie rośnie na takiej patelni.
Bougenvillea.
Bromelie, np. Vriesea, ananas.
Oleander.
Bananowiec.
Z sukulentów większych: aloes, agawa, kalanchoe, euphorbia (wilczomlecz).
A może półeczka, na niej kaktusy czy co, a pod spodem fuksje :-).

Anym - ależ olbrzym ;:138. Czekam na zdjęcie z kwiatami.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariusz DLW pisze:
Amara pisze:Magdallena nie wiem jaka roślina wytrzyma pełne słońce od 11 do zachodu :? temperatura dochodzi do 45st ;:223
Sukulenty, kaktusy, palmy, cykasy - wszystko, co w ojczyźnie rośnie na takiej patelni.
Bougenvillea.
Bromelie, np. Vriesea, ananas.
Oleander.
Bananowiec.
Z sukulentów większych: aloes, agawa, kalanchoe, euphorbia (wilczomlecz).
A może półeczka, na niej kaktusy czy co, a pod spodem fuksje :-).

Anym - ależ olbrzym ;:138. Czekam na zdjęcie z kwiatami.
Dziękuje jutro poszukam roślinek :tan
na razie półeczka odpada bo musiałabym znaleść prawie 30cm mocowania bo mam ocieplony balkon i ściana gruba ;:223
ale myśle myśle nad tym mocno ;:224
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Prosiłbym Was o poradę:
Spośród moich fuksji te kupione gdzieś w marketach juz kwitnące kwitną, a te kupione w szkółce Cieszyńskich i od bardzo miłej forumowiczki - ani ani (poza jedną - Jeeves ma pąki). Poza tym rosną, wyglądają zdrowo, ale pąków brak. Czy to normalne czy coś zrobiłem źle? Podłoże składało się a 1/3 mni3j więcej z substratu torfowego, który zawiera nawóz może zbyt azotowy - może to dlatego?
Nawożę często, co drugi dzień, czasem codziennie, nawozem o dużym potasie, ze dwa razy w tygodniu takim o dużym fosforze. Dopiero teraz zacząłem pryskać nawozem fosforowym na "porost pąków" wg. porad na stronie Cieszyńskich. Należało wcześniej, ale przecież mało kto dokarmia rośliny dolistnie, a kwitną. A jak Wy robicie teraz?
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Nie ma powodów do niepokojów. Marketowe fuksje są podpędzane i dlatego już kwitną. Czas fuksji się zaczyna od połowy lipca do .... zniesienia do piwnicy :wink: :wit
Moje też jeszcze ani pączków nie wypuściły, a już są to dorodne krzaczory...

Pozdrawiam
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Mariusz, ale jesteś niecierpliwy ;:224 :) U mnie adrianowe zaczynają powoli kwitnąć, a zimowanym jeszcze daleko....

Pochwale się moją ciekawostką:

Fuksja procumbens

Obrazek
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie oglądam i wzdycham nad Waszymi fuksjami...
Ja jakoś 'nie mam ręki' do nich.
Zawsze albo coś je zeżre, albo padają bez nie znanej mi przyczyny ... :shock:
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Mariusz DLW pisze:Prosiłbym Was o poradę:
Spośród moich fuksji te kupione gdzieś w marketach już kwitnące kwitną, a te kupione w szkółce Cieszyńskich i od bardzo miłej forumowiczki - ani ani (poza jedną - Jeeves ma pąki). Poza tym rosną, wyglądają zdrowo, ale pąków brak. Czy to normalne czy coś zrobiłem źle? Podłoże składało się a 1/3 mni3j więcej z substratu torfowego, który zawiera nawóz może zbyt azotowy - może to dlatego?
Nawożę często, co drugi dzień, czasem codziennie, nawozem o dużym potasie, ze dwa razy w tygodniu takim o dużym fosforze. Dopiero teraz zacząłem pryskać nawozem fosforowym na "porost pąków" wg. porad na stronie Cieszyńskich. Należało wcześniej, ale przecież mało kto dokarmia rośliny dolistnie, a kwitną. A jak Wy robicie teraz?
Moim zdaniem wina nawozu
Przed chwilą zrobiłem zdjęcia sadzonek ciętych nie tak dawno - użyj NPK 10-30-20 za każdym podlewaniem
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

kubasia pisze:Mariusz, ale jesteś niecierpliwy ;:224 :) U mnie adrianowe zaczynają powoli kwitnąć, a zimowanym jeszcze daleko....
Kubasiu, rzeczywiście cierpliwość nie jest moją główną zaletą, łagodnie rzecz ujmując ;:185. Tym niemniej chodziło mi nie o to, że fuksje nie kwitną, ale o to, czy to aby nie z mojej winy. Dzięki Wam wiem, i bardzo dziękuję ;:180 , że zachowują się normalnie i zdrowo i że w miarę dobrze o nie dbam. Teraz mogę spokojnie czekać (spokojnie oznacza, że tylko dwa razy dziennie zaglądam pod listki sprawdzając, czy aby nie czai się tam jakiś pączek ;:303).
Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

adrianic pisze: Moim zdaniem wina nawozu
Przed chwilą zrobiłem zdjęcia sadzonek ciętych nie tak dawno - użyj NPK 10-30-20 za każdym podlewaniem
Adrian, dziękuję. mam nawóz 10-50-6, użyję tego. Jak się skończy, przejdę na 6-12-36. To ma sens Twoim zdaniem?
Mariusz
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrian, trochę się z Tobą nie zgodzę :wink: Moje są właśnie tak podlewane. Myślę, że duży wpływ ma pogoda. Nie wiem jak Mariusza, ale moje stoją od końca kwietnia w ogrodzie, a jak wiadomo pogoda ich nie rozpieszcza. Zimne noce, dużo deszczu....W takich warunkach kulminacja kwitnienia nie przypadała wcześniej, jak w lipcu. Na Twoich zdjęciach widać sadzonki roślin w szklarni, a moje nawet kawałka dachu nie mają ;:174

Na koniec pierwsza kwitnąca zakupiona u Ciebie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Prawda, że moje jak u Kubasi - stoją pod gołym niebem, długo były w ciągłym właściwie deszczu - a wtedy nie nawoziłem prawie, bo jak? Podlewać takie mokre z nawozem? Deszcz i tak wypłucze, a wody miały aż nadto...
Na zdjęciu Jeeves od Adriana, ten jeden prawie kwitnący:
Obrazek
Mariusz
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Fakt faktem deszcz nie pozwala nawozić. Mam u siebie pod pergolą fuksje wystawione około 18 maja i te również kwitną aczkolwiek do pełnego rozkwitu chyba jeszcze daleko.
Co do pogody to nie wiem co gorsze: te opady czy te ostatnie upały - u mnie wczoraj było 37 stopni w cieniu, a fuksje nie lubią czegoś takiego, a w szklarni to już nie powiem ile stopni było...
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak.... upał też robi swoje... ale chyba najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby nie było dużych wahań temperatur między dniem i nocą. Podsumowując :wink: Mariusz :!: cierpliwości chłopie :D Teraz pilnuj chorób grzybowych i lokatorów na gapę ;:224 Kwiaty będą na 100%.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kubasiu i Adrianie - wierzę Wam bardziej niż sobie samemu :uszy i jeszcze raz dziękuję ;:180.
Jak zakwitną - zaraz to ogłoszę :D.
Mariusz
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariusz DLW pisze:
adrianic pisze: Moim zdaniem wina nawozu
Adrian, dziękuję. mam nawóz 10-50-6, użyję tego. Jak się skończy, przejdę na 6-12-36. To ma sens Twoim zdaniem?
Jak najbardziej - skład OK. Ważne żeby magnezu było jeszcze minimum 2%
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”