Adenium (róża pustyni) cz.5
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
Witam
Chciałabym prosić Was o pomoc: mój tata miesiąc temu zakupił 3 letnie Adenium. Na początku wszystko było dobrze, przesadził je do mieszkanki do kaktusów i sukulentów, podlewał raz na tydzień, z tego co mówi niewiele, stoi na południowym oknie. Od pewnego czasu adenium zaczęły żółknąć liście. W sobotę po podlaniu roślinie sama łamała się gałązka, a po dotknięciu kaudeks był miękkawy. Tata wystawił adenium na slońce sądząc ze został przelany. Dzisiaj kaudeks zrobił się jakby pusty w środku i roślina wyglada coraz gorzej
Da się ją jeszcze jakoś uratować?
http://imageshack.us/photo/my-images/13/5tu9.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/14/1hce.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/707/mpeu.jpg/
Chciałabym prosić Was o pomoc: mój tata miesiąc temu zakupił 3 letnie Adenium. Na początku wszystko było dobrze, przesadził je do mieszkanki do kaktusów i sukulentów, podlewał raz na tydzień, z tego co mówi niewiele, stoi na południowym oknie. Od pewnego czasu adenium zaczęły żółknąć liście. W sobotę po podlaniu roślinie sama łamała się gałązka, a po dotknięciu kaudeks był miękkawy. Tata wystawił adenium na slońce sądząc ze został przelany. Dzisiaj kaudeks zrobił się jakby pusty w środku i roślina wyglada coraz gorzej
Da się ją jeszcze jakoś uratować?
http://imageshack.us/photo/my-images/13/5tu9.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/14/1hce.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/707/mpeu.jpg/
Nie chciałabym być złym prorokiem,ale wydaje mi się,że tego Adenium nie da się już uratować.
Roślina prawdopodobnie została przelana i zgniła...
Roślina prawdopodobnie została przelana i zgniła...
może drenażu w doniczce nie było?
Kermazyt był na dnie
Tak duże Adenium powinno się podlewać dopiero gdy kaudeks zmięknie.
Tym bardziej po zakupie, tydzień-dwa roślinki nie powinno się podlewać,aby mogła się prawidłowo zakorzenić.
Szkoda roślinki,ale każdy uczy się na błędach.
Głowa do góry, nie warto się zniechęcać. Może tym razem warto spróbować z wysiewem Adenium?
Tym bardziej po zakupie, tydzień-dwa roślinki nie powinno się podlewać,aby mogła się prawidłowo zakorzenić.
Szkoda roślinki,ale każdy uczy się na błędach.
Głowa do góry, nie warto się zniechęcać. Może tym razem warto spróbować z wysiewem Adenium?
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiać niekoniecznie, strasznie długo się czeka, ale trochę podrośniętą kupisz bez problemu. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Tylko taka jedna rada - 'ziemia do kaktusów' mimo wszystko powinna być dodatkowo przemieszana jeszcze z czymś (gruby piach/drobny żwirek/perlit/styropian/kokos/jakikolwiek inny składnik o większych ziarnach).
Proponuję prześledzić wątki o adeniach, znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji.
Jak nie masz czasu albo ochoty na czytanie po kolei (chociaż naprawdę warto!), to wpisz w szukaczkę np. "podłoże" - przeszuka wątek za Ciebie i wynajdzie odpowiednie posty.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Tylko taka jedna rada - 'ziemia do kaktusów' mimo wszystko powinna być dodatkowo przemieszana jeszcze z czymś (gruby piach/drobny żwirek/perlit/styropian/kokos/jakikolwiek inny składnik o większych ziarnach).
Proponuję prześledzić wątki o adeniach, znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji.
Jak nie masz czasu albo ochoty na czytanie po kolei (chociaż naprawdę warto!), to wpisz w szukaczkę np. "podłoże" - przeszuka wątek za Ciebie i wynajdzie odpowiednie posty.
-
- 50p
- Od: 31 paź 2011, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No śliczne! Brawo!!
Pewnie pryskane kranówą, stąd osad na listkach
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Pewnie pryskane kranówą, stąd osad na listkach
-
- 50p
- Od: 31 paź 2011, o 17:56
Wode w kranie mam bardzo twardą więc to na pewno od tego. Mogły by tylko szybciej rosnać ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
A w jakim są wieki?
Naprawdę ładne sadzonki! grubiutkie,zdrowe! Super!
Naprawdę ładne sadzonki! grubiutkie,zdrowe! Super!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dark_Reaver sliczne masz te maluchy mam nadzieje ze mi tez takie wyrosna:)
- buniabunia85
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
U jednej z moich ponad dwu miesięcznej sadzonki 2 para listków jest biała
dlaczego?
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Całkowicie biała? Czy taka "ciapasta"?
Może jakaś kolorowa odmiana... Widziałam w internecie Adenium Variegata....Cudne rośliny..
Może jakaś kolorowa odmiana... Widziałam w internecie Adenium Variegata....Cudne rośliny..
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- częściowo można zmniejszyć twardość wody - pozbyć się kwaśnego węglanu wapnia i magnezu, które to związki powodują tzw, "twardość przemijającą" przez jej zagotowanie. Po zagotowaniu związki wapnia i magnezy wytrącą się jako węglany wapnia i magnezu i opadną na dno naczynia w postaci kamienia, jako MgCO3? i CaCO3?. Po zagotowaniu, należy odstawić przegotowaną wodę na 1 - 2 dni, żeby węglan wapnia i magnezu opadł na dno, delikatnie zlać odstałą wodę znad osadu do osobnego naczynia. W znacznym stopniu ograniczymy wytrącanie się "kamienia" na listkach sadzonek, sprawdziłem na własnych roślinach i taką wodę stosuję do podlewania, jeżeli "skończy" się mój zapas deszczówki. Polecam, żaden kłopot przegotować 5 l, wystarczy na dość długo przy tej ilości sadzonek, a sadzonki zapewne odwdzięczą się wzrostem i wyglądemWode w kranie mam bardzo twardą więc to na pewno od tego. / ... /
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- buniabunia85
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
AleksandraBdg całkiem białe są, od spodu tylko trochę zielone, pierwszy raz mam coś takiego ![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)