Potrawy z królika
Potrawy z królika
Witam. Mam takie pytanko co można zrobić z królika? Macie jakieś fajne i sprawdzone przepisy? *** zmoderowano! Wątki na temat odchudzania już istnieją! Poszukaj ich w dziale wiedzy użytecznej "WSZYSTKO o..."
Moderator: DorkaWD
Moderator: DorkaWD
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
COMBER Z KRÓLIKA
1 comber z królika,
3 łyżki musztardy,
10 dag surowej słoniny,
1/2 szklanki śmietany,
sól, pieprz do smaku
Comber z królika umyć, osuszyć, posmarować równomiernie musztardą. Pozostawić na godzinę. Słoninę oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki. Plasterkami słoniny obłożyć comber, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika. Zrumienić, oprószyć solą i pieprzem. Dopiec, w miarę potrzeby podlewając wodą i wytworzonym sosem. Mniej więcej po godzinie comber powinien być upieczony. Należy go pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać sosem. Sos wytworzony w trakcie pieczenia zaprawiamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KRÓLIK W POTRAWCE
4 porcje królika,
1 szklanka czerwonego wina,
1 płaska łyżka przyprawy (" Kucharek" lub podobna),
10 dużych suszonych śliwek,
1 cebula,
5 goździków,
1 łyżka oleju ,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka śmietanki,
1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
1 łyżka mąki,
5 dag masła,
3 pieczarki,
sól i pieprz do smaku
Dzień wcześniej należy zamarynować pokrojonego królika w zalewie z wina (w zastępstwie można wziąć wodę zakwaszoną octem winnym ale to nie to samo ), roztartego czosnku, cebuli i goździków. Wrzucić razem śliwki do namoczenia.
Rozgrzać masło, obrumienić na nim wyjęte z zalewy i osuszone kawałki królika, obsypane przed zrumienieniem mąką, wlać zalewę, w której moczył się królik wrzucić pieczarki, wypestkowane śliwki, posolić.
Włozyć do szybkowara i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sos wymieszać dobrze z galaretką porzeczkową i śmietanką. Na koniec (przed podaniem) należy króliczka polac sosem.
1 comber z królika,
3 łyżki musztardy,
10 dag surowej słoniny,
1/2 szklanki śmietany,
sól, pieprz do smaku
Comber z królika umyć, osuszyć, posmarować równomiernie musztardą. Pozostawić na godzinę. Słoninę oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki. Plasterkami słoniny obłożyć comber, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika. Zrumienić, oprószyć solą i pieprzem. Dopiec, w miarę potrzeby podlewając wodą i wytworzonym sosem. Mniej więcej po godzinie comber powinien być upieczony. Należy go pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać sosem. Sos wytworzony w trakcie pieczenia zaprawiamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KRÓLIK W POTRAWCE
4 porcje królika,
1 szklanka czerwonego wina,
1 płaska łyżka przyprawy (" Kucharek" lub podobna),
10 dużych suszonych śliwek,
1 cebula,
5 goździków,
1 łyżka oleju ,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka śmietanki,
1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
1 łyżka mąki,
5 dag masła,
3 pieczarki,
sól i pieprz do smaku
Dzień wcześniej należy zamarynować pokrojonego królika w zalewie z wina (w zastępstwie można wziąć wodę zakwaszoną octem winnym ale to nie to samo ), roztartego czosnku, cebuli i goździków. Wrzucić razem śliwki do namoczenia.
Rozgrzać masło, obrumienić na nim wyjęte z zalewy i osuszone kawałki królika, obsypane przed zrumienieniem mąką, wlać zalewę, w której moczył się królik wrzucić pieczarki, wypestkowane śliwki, posolić.
Włozyć do szybkowara i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sos wymieszać dobrze z galaretką porzeczkową i śmietanką. Na koniec (przed podaniem) należy króliczka polac sosem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4297
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Czechy k. Krakowa
Skoro się odchudzasz, to z królika może raczej... http://images23.fotosik.pl/187/815adb703ddbcb7b.jpg
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy z królika
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata