Zapylanie pomidorów,hormonizacja,brak owoców
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - Zapylanie
Czy wiecie co mają dopuszczone do zapylania pomidorów w Uni, co prawda my też jesteśmy w Uni ale na zachodzie chyba czymś zapylają.
Właśnie dowiedziałam się, że Gibrescol wycofali w Polsce
Właśnie dowiedziałam się, że Gibrescol wycofali w Polsce
nie wszędzie występuje problem zapylania pomidorów.
Wiem , że włosi intensywnie pracują nad jakimś środkiem , ale jeszcze chyba nie jest dopuszczony , z tego co wiem , to jest szansa , że będzie w przyszłym roku
Wiem , że włosi intensywnie pracują nad jakimś środkiem , ale jeszcze chyba nie jest dopuszczony , z tego co wiem , to jest szansa , że będzie w przyszłym roku
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kwitnace pomidory jednak brak owocow.
Mam prosbe.
Jestem nowicjuszem i posadzilem pomidoryporaz drugi w szklarni. Krzaki sa zdrowe, durze i kwitna, jednak nie ma owocow. W tamtym roku mialem ten sam problem. Czy ktos mi moze napisac co robie zle?
Prosimy o poprawną pisownię na forum.
To wymóg regulaminowy i zasada jaką sami przyjęliśmy do stosowania.
Moder.KaRo
Jestem nowicjuszem i posadzilem pomidoryporaz drugi w szklarni. Krzaki sa zdrowe, durze i kwitna, jednak nie ma owocow. W tamtym roku mialem ten sam problem. Czy ktos mi moze napisac co robie zle?
Prosimy o poprawną pisownię na forum.
To wymóg regulaminowy i zasada jaką sami przyjęliśmy do stosowania.
Moder.KaRo
Re: Kwitnace pomidory jednak brak owocow.
Nie potrząsasz pomidorami lub masz za wysoką temperaturę. Wpisz w wyszukiwarkę tag betokson, to w okolicy będzie o potrząsaniu.
wnioskuje , że kwitną ale nie zawiązują kwiatów , tak ??
Jeśli tak to zacznij otwierać szklarnie znacznie wcześniej , jak jest chłodno,
w temperaturze koło 30 stopni owoce się już nie zawiążą .
Osobiście jak jest ładna pogoda otwieram koło 6 , 7- najpóźniej
Jeśli masz ograniczone możliwości wietrzenia , musisz pomóc swoim kwiatom , np przez potrząsanie.
Aby się kwiaty zapyliły oprócz powiedzmy odpowiedniej temperatury , jest potrzebny ktoś , albo coś (owad, ruch powietrza , woda ) co je zapyli
powidzenia
Jeśli tak to zacznij otwierać szklarnie znacznie wcześniej , jak jest chłodno,
w temperaturze koło 30 stopni owoce się już nie zawiążą .
Osobiście jak jest ładna pogoda otwieram koło 6 , 7- najpóźniej
Jeśli masz ograniczone możliwości wietrzenia , musisz pomóc swoim kwiatom , np przez potrząsanie.
Aby się kwiaty zapyliły oprócz powiedzmy odpowiedniej temperatury , jest potrzebny ktoś , albo coś (owad, ruch powietrza , woda ) co je zapyli
powidzenia
Paweł _____________________________________________________________________________
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2011, o 15:16
do czego ta woda w zapyleniu?
ale to ze szlaucha(węża)11krzych pisze:Do poruszania krzakiem.
a tak konkretnie to właśnie zapylenie kwiatów mogą powodować owady , ruch powietrza i fruwający pyłek , drobiny wody w tym lekki deszczyk
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
A czy moze byc jeszcze jakis powod, ze brakuje owocow? Moje pomidory gruntowe systematycznie pstrykalam w kwiatki i mimo wielu kwiatow zawiazaly mi sie tylko 3 pomidorki Moze to brak jakis skladnikow pokarmowych?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Preparatów do hormonizacji używa się wczesna wiosną , zimą gdy nie ma owadów , a kwiatów w pomieszczeniu , tym samym pyłku , jest za tyle mało , że kwiaty się nie zapylają, teraz nie ma potrzeby zapylania, hormonizacji kwiatów , no chyba że się systematycznie tępi wszystkie organizmy żywe pojawiające się na uprawie , a tego raczej nie podejrzewam u Ciebie
Niezapylanie będzie na pewno spowodowane brakiem czegoś wstaw na forum fotki , najlepiej do działu wszystko o pomidorach , na pewno ktoś się przyczyn dopatrzy
Niezapylanie będzie na pewno spowodowane brakiem czegoś wstaw na forum fotki , najlepiej do działu wszystko o pomidorach , na pewno ktoś się przyczyn dopatrzy
Witam.
Proste pytanie:
Jak wygląda już 100% rozwiniety kwiat którego można próbować zapylać czy tez potrzasac.?
Nie wiem kiedy uzyć Betoksonu....chce sprawdzić czy jest jakaś różnica między metodami natural a Beto
to jest jeszcze zamkniety kwiat czy otwarty?
Proste pytanie:
Jak wygląda już 100% rozwiniety kwiat którego można próbować zapylać czy tez potrzasac.?
Nie wiem kiedy uzyć Betoksonu....chce sprawdzić czy jest jakaś różnica między metodami natural a Beto
to jest jeszcze zamkniety kwiat czy otwarty?
Ordo et pax
A co ma się jeszcze w tym kwiatku otworzyć ? Ten środek u pomidora to pręcikowie, które tworzy zamkniętą tubę. Nie ma tam dostępu żadna pszczoła, bo i po co, skoro w tych kwiatkach nie ma nektaru.Spontan pisze:to jest jeszcze zamkniety kwiat czy otwarty?
A co do Betoksonu :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
forumowicz pisze:A co ma się jeszcze w tym kwiatku otworzyć ? Ten środek u pomidora to pręcikowie, które tworzy zamkniętą tubę.Spontan pisze:to jest jeszcze zamkniety kwiat czy otwarty?
Na razie pierwszymi gronami potrzasam.Gdzie ten wypadający pyłek ma sie znależć?
Przy odpowiednich warunkach widac spadający pyłek ..heh
Jak nie wszystkie się wyklują na pierwszych gronach to nawet lepiej.Jak trzepanie nie wyjdzie czeka wyższe kwiaty Botoks
...
Ordo et pax