A co taki oprysk da po infekcji. Nic bo Miedzian jest preparatem profilaktycznym a nie interwencyjnym.Krakus pisze:Ja oprysk Miedzianem wykonuję dopiero po pojawieniu się mączniaka na malutkich owocach . ...
Agrest/porzeczkoagrest choroby
Co da taki oprysk preparatem zapobiegawczym po infekcji? Będzie działał osłaniająco na jeszcze niezarażone części, nie jest to więc aż tak zupełnie bezsensowne. Poza tym można też zauważyć, iż ~większosć preparatów interwencyjnych zawiera dodatkowo podstawowe substancje osłaniające (o ile podstawowy czynnik aktywny nie wykazuje dostatecznego działania na tym plolu) - mankozeb, chlorotalonil, itp, które znamy z preparatów kontaktowo-zapobiegawczych typu Bravo, Dithane, Gwarant, etc.
np.
propamokarb + chlorotalonil (np. Tattoo 750SC)
cymoksanil + mankozeb (np. Curzate M 72,5 WP, Toska 72,5WP) "Tu" często zaleca się wręcz dodatnie jeszcze praparatu opartym na chlorotalonilu.
dimetomorf + mankozeb (np. Acrobat 69WG)
propamokarb + fenamidon (np. Python 450 SC)
fosetyl glinowy + fenamidon (np. Mildex 711,9)
zoksamid + mankozeb (Unikat 75wg) *
metalaksyl M + mankozeb (Ridomil) *
*oficjalnie działają tylko zapobiegawczo.
Ale z zasadnością stosowania Miedzianu przeciw amerykańskiemu mącznikowi agrestu, tak jak już to zauważył user maryann, to można by się spierać.
@autor tematu
zajrzyj tu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13710
np.
propamokarb + chlorotalonil (np. Tattoo 750SC)
cymoksanil + mankozeb (np. Curzate M 72,5 WP, Toska 72,5WP) "Tu" często zaleca się wręcz dodatnie jeszcze praparatu opartym na chlorotalonilu.
dimetomorf + mankozeb (np. Acrobat 69WG)
propamokarb + fenamidon (np. Python 450 SC)
fosetyl glinowy + fenamidon (np. Mildex 711,9)
zoksamid + mankozeb (Unikat 75wg) *
metalaksyl M + mankozeb (Ridomil) *
*oficjalnie działają tylko zapobiegawczo.
Ale z zasadnością stosowania Miedzianu przeciw amerykańskiemu mącznikowi agrestu, tak jak już to zauważył user maryann, to można by się spierać.
@autor tematu
zajrzyj tu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13710
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2010, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
plamistość liści
witam mam pytanie jak często trzeba pryskać agrest porzeczki na plamistość liści i jak rozpoznać ze to przechodzi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2012, o 23:39
Agrest choroby
Nie znalazłem tematu gdzie mógłbym zadać to pytanie, dlatego zakładam nowy temat. Jak coś już było podobnego.... wiadomo Panie Adminie ;)
A mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy to przelanie czy może jakieś choróbsko zaatakowało moje agresty??
Liście najpierw żółkną a po jakimś czasie odpadają... Powoli ogałacając całą roślinkę. Zdjęcie poniżej.
Thx wszystkim pomagającym .
A mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy to przelanie czy może jakieś choróbsko zaatakowało moje agresty??
Liście najpierw żółkną a po jakimś czasie odpadają... Powoli ogałacając całą roślinkę. Zdjęcie poniżej.
Thx wszystkim pomagającym .
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agrest choroby
Wygląda na Antraknozę (opadzinę) liści.
Trzeba systematycznie usuwać opadłe liście by nie stanowiły początku nowej grzybni i na wiosnę sytuacja się nie powtórzyła.
Nie należy nawozić ziemi pod agrestem azotem.
Jeżeli porażenie jest silne, w tych okresach stosujemy oprysk wyciągiem z czosnku lub fungicydami. Przed kwitnieniem stosuje się Dithane Neo Tec 75 WG, Score 250 EC, Topsin M 500 SC, a po zbiorze - Dithane Neo Tec 75 WG, Score 250 EC, Polyram 70 WG, Miedzian 50 WP.
Trzeba systematycznie usuwać opadłe liście by nie stanowiły początku nowej grzybni i na wiosnę sytuacja się nie powtórzyła.
Nie należy nawozić ziemi pod agrestem azotem.
Jeżeli porażenie jest silne, w tych okresach stosujemy oprysk wyciągiem z czosnku lub fungicydami. Przed kwitnieniem stosuje się Dithane Neo Tec 75 WG, Score 250 EC, Topsin M 500 SC, a po zbiorze - Dithane Neo Tec 75 WG, Score 250 EC, Polyram 70 WG, Miedzian 50 WP.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2012, o 23:39
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dziś postaram się oberwać liście i opryskać czosneczkiem zobaczymy co z tego wyjdzie
Dziś postaram się oberwać liście i opryskać czosneczkiem zobaczymy co z tego wyjdzie
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Nie wiem czy obrywać liście, może te najbardziej chore. Ważne jest by zebrać te z ziemi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Re: Dziwny agrest
Mam wrażenie, że ten agrest na dole po prawej jest upieczony przez słońce.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Potwierdzam, według. mnie jest agrest spalony przez słońce. W tym roku na czterech krzakach miałem podobne okazy (tylko od strony południowej).
A pozostałe 3 sztuki? Co z nimi,głównie o nie mi chodzi,pozdrawiam.