Obrzeże dzielące trwawnik od kory
Re: Obrzeże dzielące trwawnik od kory
Niestety nie mam fotki, ale widziałam border z drewnianych podkładöw kolejowych.... na wielu liniach je wymieniajä na bardziej nowoczesne - można niedrogo kupić. Sä tak zaimpregnowane, że wydajä się wieczne....stabilne, nie bojä się kosiarki (jak plastikowe obrzeża - te załatwiłam przy koszeniu w miesiäc w zeszłym roku).
Innym sprawdzonym przeze mnie rozwiäzaniem sä baliki sosnowe - kupowane za grosze w... składzie budowlanym (nie wiem jak się fachowo nazywajä, ale służä do podpierania stropöw). Sä okrägłe więc żeby się nie przesuwały powbijałam szpilki z drutu zbrojeniowego - dzięki temu się nie "przetaczały". W dobrej formie przetrwały 5 sezonöw odgradzajäc trawnik od żywopłotu z tuj (dzięki nim kora nie rozłaziła się po trawniku).
Tanie praktyczne rozwiäzanie, neutralne w stylistyce.
Innym sprawdzonym przeze mnie rozwiäzaniem sä baliki sosnowe - kupowane za grosze w... składzie budowlanym (nie wiem jak się fachowo nazywajä, ale służä do podpierania stropöw). Sä okrägłe więc żeby się nie przesuwały powbijałam szpilki z drutu zbrojeniowego - dzięki temu się nie "przetaczały". W dobrej formie przetrwały 5 sezonöw odgradzajäc trawnik od żywopłotu z tuj (dzięki nim kora nie rozłaziła się po trawniku).
Tanie praktyczne rozwiäzanie, neutralne w stylistyce.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam zawsze drewniane rolbordery, co 2 lub3 sezony wymiana(znowu koszty) no i ciężko wykosić trawę.
A więc zakupiłam betonowe klocki "trapezki"Czy ładnie?-no nie wiem
ale przynajmniej można bezproblemowo kosić trawę

A więc zakupiłam betonowe klocki "trapezki"Czy ładnie?-no nie wiem

Pozdrawiam Ewa
Ewa2019 bardzo ładnie wyglądają Twoje obrzeża 

Pozdrawiam Aneta 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lut 2011, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też mam obrzeża z kostki betonowej Picolo. Z jednej strony są zrównane z powierzchnią trawnika, a z drugie strony obrzeża ziemia jest wybrana, aby kora nie wypadała na trawnik. U mnie takie rozwiązanie się sprawdza. Kostki osadzane wyłącznie w ziemi bez cementu, gdyż za często przerabiam kształt rabat ;)

- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odświeżam wątek z nadzieję, że podzielicie się obserwacjami na temat wytrzymałości obrzeży z wikliny.
Mój ogród jest w zasadzie w każdym miejscu tymczasowy. Nigdzie nie mogę zaplanować choćby jednej stałej rabaty więc z wytyczaniem muszę improwizować.
Obecnie mam do zagospodarowania róg przy ogrodzeniu również tymczasowym
Czy możecie napisać albo wkleić zdjęcia jak wyglądają te wiklinowe po sezonie lub dwóch?
Chyba na wiosnę zdecyduję się właśnie na nie...
Mój ogród jest w zasadzie w każdym miejscu tymczasowy. Nigdzie nie mogę zaplanować choćby jednej stałej rabaty więc z wytyczaniem muszę improwizować.
Obecnie mam do zagospodarowania róg przy ogrodzeniu również tymczasowym

Czy możecie napisać albo wkleić zdjęcia jak wyglądają te wiklinowe po sezonie lub dwóch?
Chyba na wiosnę zdecyduję się właśnie na nie...

Proszę o info czy palisady wiklinowe się sprawdzają. Jak z wytrzymałością.