Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Rozmawiałem właśnie z przedstawicielem dużego sklepu internetowego, który uczciwie mi powiedział, że wiele środków ochrony roślin, które teraz sprzedają, a szczególnie te w większych opakowaniach ma datę produkcji - początek 2012 r. (pytałem o Mildex i Revus). Te z 2013 r. będą dostępne dopiero wtedy, gdy magazyny zostaną opróżnione z tych starych - czyli mniej więcej za 2 tygodnie. Taka ma być polityka producentów.
Pozdrawiam
Adam
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 cze 2010, o 20:16

Post »

ABan a jaki masz z tym problem? Większość środków ochrony ma 3 letnią ważność, więc nawet te wyprodukowane na początku 2012 będą przydatne w tym i następnym sezonie.
Polityka producentów mówisz? I tak i nie, tam gdzie kupuję prawie wszystko jest z tegorocznej produkcji więc to raczej kwestia wielkości i ilości klientów w danym sklepie. Wiadomo, że sprzedawca wypych towar najstarszy, żeby za jakiś czas nie obudzić się z ręką w ...
ABan
500p
500p

Post »

Ze środków, które ja używam większość ma 2 letnią gwarancję (Mildex, Curzate M). Jeśli amator kupuje większą ilość środka z myślą o oszczędności i przyszłym sezonie, musi patrzeć na datę produkcji. Politykę producentów jakoś rozumiem, tylko, że jest ona sprzeczna z moją polityką i polityką większości działkowców.
Pozdrawiam
Adam
konar55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2011, o 09:47

Post »

No to się dowiedziałem co im dolega:(. Dobrze więc nieb będę tak traktował wszystkich pomidorków. A co dolega konkretnie tym na zdjęciach czy mogą to być braki magnezu?
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

To raczej nie polityka producentów, a handlowców.
Producent robi swoje. Niektóre sklepy i hurtownie, zatowarowane są zapasami. Najpierw chcą więc pozbyć się tego, co zostało z poprzedniego roku. Logiczne.
Ale, tak jak ABan mówi, warto, jak ma się "swój" ŚOR, kupić go w większym opakowaniu. Powinno się wtedy, dopilnować by było to jak najświeższe. To zakup na kilka lat, w przypadku amatorskiej zabawy. Jeśli jakiś sklep, posiada "starocie", trzeba szukać innego, w którym jest tegoroczna produkcja.
Czyli, patrzmy na datę produkcji, w takim przypadku.
Podobnie, jak robiliśmy to z podłożami do wysiewu.
ABan
500p
500p

Post »

Powiedziano mi, że Bayer na razie wyprzedaje zapasy z 2012 - chociaż to nie musi być prawda. Z drugiej strony dobry producent przyjmuje zwroty od sprzedawców, więć ci mogliby oddać rzeczy starsze i wziąć bardziej świeże. Ale ŚOR nigdy nie handlowałem, więc nie będę się już wymądrzał.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

konar55 pisze:No to się dowiedziałem co im dolega:(.
Umiejętność czytania co prawda nie jest konieczna do uprawy pomidorów ,ale ...nie zawadzi.
forumowicz pisze:Konar55

Sądząc po liściach to są pomidory w typie Bawolego Serca. A te niestety nie znoszą zbyt dużego stężenia soli w podłożu.
Czy z tego zdania wynika niedobór magnezu ? I trzy trzeba Ci jeszcze coś więcej ?.

Dla jasności użyte tu słowo "sól' nie oznacza soli kuchennej lecz nawozy. :D
theSpid3r
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2013, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
Mam do Was prośbę w kwestii zidentyfikowania i porady czym zwalczyć to co sie do mnie przypałętało.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pomidory uprawiane w szklarni. Chorują wszystkie odmiany tj.: Merkury, Baron, Hector, Malinowy i to w dodatku każdy krzak. Wczoraj wszystko było OK a dziś już....
5 dni temu pryskane Miedzianem, tydzień temu Gwarantem, 2 dni temu dolistnie żelazem, w zeszłym tygodniu pomidory podlewane były jeszcze nawozem interwencyjnym.

Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem załamany.
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dla mnie to klasyczna zaraza ziemniaczana. Teraz to tylko jakiś środek systemiczny może pomóc, może Infinito? Trzeba było czytać wcześniej forum, Miedzianem pryskamy zaraz po wysadzeniu, głównie przeciwko bakteryjnym chorobom, na zarazę pomaga jak umarłemu kadzidło...
Ale niech wypowie się jeszcze ktoś z większym doświadczeniem, ja ciągle jestem początkująca.
Pozdrawiam Joanna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Joasia ma niestety rację.

Folia daje złudne poczucie bezpieczeństwa. Ciekawe czy masz jakieś środki za wyjątkiem mleka? :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

TheSpid3r - a skąd jesteś że u Ciebie już taka zaawansowana zaraza ziemniaka ?
Bo teraz pogoda raczej nie sprzyja jej rozszerzaniu się....
theSpid3r
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2013, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podkarpacie - okolice Sanoka
To co polecacie aby zminimalizować skutki tego paskudztwa. Co jest najmocniejsze/najlepsze teraz?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tu już bym się zdała na Twoim miejscu na to co forumowicz napisze i zadziałała natychmiast.
Czas ma decydujące znaczenie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”