Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Olu śliczne masz krzewuszki. Na rabatach zagęszcza Ci się. :D
Też lubię goździki brodate (cegiełki) i mam ich masę. Dziwny wiciokrzew.
Mój się pnie po pergoli, ale pierwsze są przymocowane, podobnie jak z kiwi.
Jeszcze wrócę do kaliny, jeśli ten kwiat baldachowaty jest, mam taką już starą.
To jest kalina koralowa, jesienią po kwiatach pojawią się czerwone korale.
Wiem, że nazywają koralową tę z białymi kulami, ale to nie prawidłowo.
Mszyce ją uwielbiają i pryskanie konieczne jest.
Wkleję Ci swoją.Kwiatki i korale jeszcze nie dojrzałe. Jak obejrzysz usunę.
Pozdrawiam. ;:196
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Witaj musiałam nadrobić zaległości.Koło Juki masz kleusy,pięknie wyglądają!Z nasionek?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marylko niechęć wiciokrzewu do samodzielnego owijania się wokół podpory może wyjaśniać czasem spotykane przeze mnie prowadzenie tego pnącza w postaci krzewu na (jak przypuszczam) kolistej lub kwadratowej podporze - w poziomie, a nie w pionie. Proszę pozostaw zdjęcia Twojej pięknej kaliny, będą mi dawały nadzieję, że i moja zawiąże korale. Nie jest to chyba najłatwiejszy w uprawie krzew (kluczem jest dobranie odpowiedniego stanowiska). Z tego co pamiętam nie kwitła od pierwszego roku po posadzeniu, a odkąd pokazała kwiaty są tylko dwa, owoców jeszcze w ciągu paru lat nie zawiązała. Została przesadzona chyba 2 lata temu, na wilgotniejsze miejsce i chyba słusznie gdyż okazało się, że kalina ta występuje u nas w naturze ;:oj i gdzie? - nad wodą :) Masz rację :D zagęszczają się rabaty, a jeszcze doszła jedna tej wiosny. Mikołajki od Ciebie idą w siłę :) :heja
Obrazek Obrazek Obrazek

Ewa koleusy z sadzonek, nasiona wysiewałam w zeszłym roku, ale nie wykluczone że jeszcze wrócę do nich w przyszłości, czasem można fajne kolory uzyskać, ale czasem nie. W tym roku doszło mi kilka innych kolorów a jeszcze dokupiłam sadzonki przez forum i w tym tygodniu pewnie dojdzie do mnie przesyłka. Także z malinami, aronią, floksem kanadyjskim i miniaturową hostą :) ;:65

Jedna z rabat, jedyna z jednorocznymi samosiewnymi w takiej ilości, zaczyna nabierać barw (wcześniej kwitły na niej krokusy i żonkile)
Obrazek Obrazek
eszolcja (inne nazwy:pozłotka, maczek kalifornijski)
Obrazek

czosnki (w tym 3 zdjęcia "giganta" , stopniowo jego łodyżki? pręciki kwiatowe? płatki? Nabierały długości. Sadziłam go dwa lata temu a pokazał się dopiero w tym roku ;:oj To czosnek schubertii. Na pierwszym zdjęciu jest czosnek christophii.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

krzewuszka (Candida?) część różowych kwiatów nabrała intensywniejszej barwy, obok omżyn, dalej jest szałwia (rośnie w pobliżu sadźca..który późno się ocknął i dopiero niedawno wyszedł z ziemi po wiosennym przesadzeniu, a przesadzany był z świeżymi listkami, które potem zanikły, chyba nie lubi przesadzania, myślałam że padł i już kilka roślin posadziłam w okolicy, m.in. szałwię, omżyn, żurawkę drżączkową i żeleźniaka, teraz jest raczej tam zbyt tłoczno :( i znowu będę musiała kombinować z przesadzaniem ale to później bliżej jesieni, tyle że sadziec zostaje).
ObrazekObrazek Obrazek

Ostatnio byłam na targach ogrodniczych, tuż przed wyjściem spotkałam Izę Tu.ja :wit od której dostałam dwie piękne chryzantemy (ja miałam dla Izy jeżówkę), poza tym kupiłam trochę roślin i wypłynęło zboczenie forumowe (hosty i żurawki), ponownie wprowadziłam do ogrodu wierzbę Hakuro Nishiki, którą kiedyś wykończyłam chyba, a może zmarzła? Poza tym pnącza, karmniki ościste, barwinek (o ponoć ładniejszym kwiatku) i trawę Stipa Pony Tails
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Ola, ale duże zakupy, będzie co sadzić. Dziwna sprawa z kaliną koralową, że przez tak długi okres nie kwitnie. U mnie też rośnie w suchym miejscu i do tego na patelni, cały dzień słońce, ma wysokość poniżej 1 m ale kwitła obficie.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu ;:7 Już wszytko prawie posadziłam, 2 karmniki dosadziłam do jednego którego, mam od roku i coraz bardziej mi się podoba. Wiciokrzewy poszły na siatkę ogrodzeniową, jest chyba trochę niska jak dla tego pnącza, chyba trzeba będzie je czasem przyciąć. Hosta i żurawka poszły między różne nasadzania (sadzę te rośliny nie w grupie z innymi hostami i żurawkami ale pomiędzy krzewami i bylinami). Barwinek poszedł na rabatę gdzie rosną różne rozłogowe ( i nie tylko) byliny (z krzewami). Została tylko trawa, posadzę ją w donicy, zakopię, a na jesieni wykopię i spróbuję przezimować w domu :)

Chyba domyślam się czemu nie kwitła, przypomniało mi się, że gdy była młoda przycinałam ją (nie pamiętam chyba na wiosnę.. zgodnie z wytycznymi w książce). Chyba kwitnie odkąd przestałam ją przycinać :D :oops: Dzisiaj zauważyłam jakby zalążki owoców - czyżby to było możliwe ;:oj ? Korale na jesieni? W internecie znalazłam informację, że ona nie ma owoców, niezły galimatias z wiedzą w tym medium.

Jeszcze niedawno mak miał dużo kwiatów, teraz ostał się tylko jeden. Bratek który jest prawie czarny i nie mal hipnotyzuje mnie swoim kolorem (ta zółta w nim plamka :lol: )
Obrazek Obrazek Obrazek

Dzwonek kropkowany, tędy wchodzi się do mojego ogrodowego kącika
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ja swoich kalin w ogóle nie przycinam, a niby w jakim celu przycinałaś? lepszego rozkrzewienia? one i tak się ładnie rozrastają.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale pięknie wygląda ta rabatka :) a bratek, rzeczywiście niesamowity!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu - kalina ma już około 8-10 lat, a zobacz jaka niska i krzewiasta. Przestałam ją przycinać jakieś 3 -4 lata temu.
Ma zwiędnięte liście (teraz mamy upały - 30 stopni w cieniu) i jakby zalążki pojedynczych owoców :)

Remi dziękuję za wizytę i miłe słowa. Za rabatą kwiatową jest zielnik (widać kwitnące szałwię i majeranek oraz wysoki estragon)
Bratek to samosiejka, wspomnienie po zeszłorocznym.

Kalina i goździk
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Różowe peruczki perukowca :)
Obrazek Obrazek

Gazania, łubin, dzwonek skupiony i sporo młodziutkich jabłek :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, nie da się ukryć kalina woła o wodę, a owocostan jest szczątkowy, korale powinny być ułożone w równych odległościach na kole, no i Twoja kalina ma cienkie pędy, to chyba wina braku wody, słońca.
Moje rosną w słońcu, a nawet na patelni. 8-10 letnia ma wysokość ok. 3 m, a najmłodsza 4 letnia ponad 1 m.
Muszę poszukać fotki i wkleić u siebie, porównasz.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu póki było chłodno to jeszcze rośliny wytrzymywały brak opadów od ponad 2 miesięcy chyba, ale ostatnie dni wczorajszy i dzisiejszy to istny upał, nie nadążam z lataniem z konewką (2x po 5L, na więcej nie pozwala mi kręgosłup), a priorytetem są tegoroczne nasadzenia, rośliny w doniczkach, młode iglaki i warzywa oraz.. trawnik i zasłona chmielowo-rycynusowa. Liściaste krzewy są na końcu listy ;:173 Cienkie pędy to świeże przyrosty - idzie jak burza, rośnie w miejscu gdzie dawniej był kompostownik (od 2-3 lat), w półcieniu. Do niedawna była na niej mszyca - jak co roku (nie pryskam). Może dlatego owocki takie skromne (pierwszy raz).

Troszkę fauny.
Przychówek na razie jeszcze nie widoczny, ale już karmiony :)
Obrazek Obrazek

Pojawia się i znika, ale co jakiś czas jest widoczny, na ogół wywęszony przez psa.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Widziałam wcześniej Twoje zakupy ;:215
Mam prośbę możesz pokazać jak wyglądają Twoje zioła,tak z bliska.Chcę coś porównać :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dziś miałam wolne od podlewania, bo przeszła nawałnica. A tak codziennie półtorej godziny biegam z wężem ogrodowym :D
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Widzę, że wiciokrzewy wprowadzasz do ogrodu :wink:
Pięknie ci wszystko rośnie.
Jeżyk jest mega słodki ;:167
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, ale perukowce Ci rosną przepięknie, mój perukowiec podolski 'Royal Purpe' częściowo przemarzł tej zimy, niewiarygodne, ale tak się stało,
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa a jakie ziółko Cię interesuje? Postaram się wkrótce zamieścić zdjęcia ziół.
Miło było odwiedzić Cię, wymiana roślin :heja i pyszne ciasto, dzięki ;:167

Sweety u mnie podobnie, ale to M lata z wężem, ostatnio odkryłam że jednak nie sięga on wszędzie i rosnące mniej więcej w jednym miejscu: wierzba pienna, hosta i odętki wirginijskie - podeschły (te ostatnie szybko się podniosły po podlaniu wodą z konewki), z wierzby musiałam usunąć papierowe liście, ale widać już zalążki nowych na szczęście, a hosta - musi tak pozostać..
Od 2 dni u nas ochłodziło się ( i pada :) ), chyba wyciągnę włókninę znowu na pomidora, ogórki i dynię.

Aniu wiciokrzewy poszły na siatkę ogrodzeniową, mam już dwa ale nie pachną, a te nowe Serotnia i Hekrota kupiłam właśnie z uwagi na zapach. Ostatnio jeszcze fundnęłam sobie clematisa nn z biedronki, ciekawe czy przetrzyma. Rok temu posadziłam takie dwa wychuchane (na przedwiośniu) gdzieś tam z południa Polski 2 piękne powojniki, ale u nas zwykle zimniej wczesną wiosną i szybko poszły - w siną dal :( Ostatnio jeszcze przybył mi jeden żółciak od Drewutni :uszy . Jeżyk strachliwy, ale dał się biedak sfotografować.

Zosiu mam jedynego perukowca, a latam z aparatem wokół niego, może dlatego zmyliło Cię że mam kilka. To perukowiec podolski, ma małe straty po tej zimie kilka gałązek jest suchych. Ten perukowiec to przykład że rośliny rozrastają się zgodnie z ruchem słońca. Sadzony był tak że szerszy był równolegle do linii pn-pd, obecnie przybrał na masie w linii wch-zach, rozciągnął się, aby jak największa ilość liści łapała promienie słoneczne.

Obrazek Obrazek
To fotki z założonej przeze mnie rabaty w tym roku. Trochę po przesadzałam roślin (widoczna świecznica i dereń) a część kupiłam (trawa Red Bron) nowych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”