Trawnik - koszenie trawy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śmieszek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2007, o 10:27

Post »

Dziękuję Wam za odp.
Też tak myślę, że za długa jest ta trawa po ostatnim koszeniu. Zbiorę to dzisiaj bo drażni mnie bardzo wygląd tych suchych wąsów.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moją trawę koszę co 7 dni . Wykonuje to w godzinach popołudniowych , ale używam kosza . Trawę kosze 2x na stopniu wyższym i niższym naprawdę warto . Staram się regularnie nawozić , i mocno podlewać a efekty widać . Moim zdaniem należy kosić z koszem ( jeśli chodzi o dywan ). Pozdrawiam
grigori24
---

Post »

Jeżeli trawa jest dość wysoka należy ściąć przed zimą .
Grzegorz B

Post »

A ja zostawiam trawę dłuższą niż 10 cm. Robię to dlatego, że zimy jak są to raczej bardziej z mrozem a nie ze śniegiem, więc dłuższa trawa ma sens :wink:
grigori24
---

Post »

Dłuższa trawa pod śniegiem sie kładzie i żółknie . Na wiosnę dojdzie ale ile pracy trzeba włożyć , natomiast przy ostrych zimach spoko nic jej nie będzie . Jesienią łatwiej wygrabić z liści .
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Dłuższa trawa pod śniegiem się kładzie i żółknie . Na wiosnę dojdzie ale ile pracy trzeba włożyć , natomiast przy ostrych zimach spoko nic jej nie będzie . Jesienią łatwiej wygrabić z liści .
ponadto dostaje tzw. pleśni śniegowej i wypadają całe pałaty darni
grigori24
---

Post »

Tak na dobre to nie wiemy kiedy spadnie śnieg . Były lata kiedy w Poznaniu śnieg spadł dopiero w styczniu , i pod koniec listopada kosiłem trawę . Miała ponad 12 cm wys . :)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

tak jak piszą moi poprzednicy, najlepiej trzymać ją na wysokośći ok 10 cm. jak zima bedzie taka jak ostatnio to jeszcze nie jedeb raz bedziesz kosił :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich.
Jeśli chodzi o koszenie trawnika z koszem czy bez to zalezy, jak nawozimy i jaka to mieszanka traw i podłoże. Ja u siebie zawsze kosze bez kosza i trawa jest ładna, zwarta i ciemno zielona. Trawa pozostawiona dostarcza składnikow pokarmowych podczas jej rozkładu. Jeżeli rzadko kosimy trawnik to może to zeszpecić nasz zielony dywan, czyli doprowadzimy do jej pogorszenia.

Pozdro
Mutari
grigori24
---

Post »

Marcinie czy podczas upałów też zostawiasz trawę skoszoną ale nie zgrabioną?
tomek1978_1978
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2008, o 21:49

Post »

Witajcie.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum a skłonił mnie do tego wygląd mojej trawy.
Trawę wysiałem w zeszzczym roku a na innej części działki w tym roku. Trawa ślicznie wschodziła mam system zraszający tak więc codziennie była solidnie podlewana i naprawdę było czym się poszczycić. Na wiosnę dostała nawozu po czym napowietrzyłem ją własnej produkcji napowietrzaczem. Nic specjalnego po prostu 2 deski 30x40 cm kilkanaście gwoździ i jak deska dla fakira była gotowa napowietrzyłem cały teren. Po napowietrzeniu nawiozłem jeszcze trawkę siarczanem amonu i wówczas było ślicznie. Trawka zielona aż miło. Trawa rosła jak szalona, kosiłem ją 2 razy w tygodniu na ok 6 cm wys. Jednak po pewnym czasie trawa zaczęła się "mechacić". Na początku myślałem że może to wina kosiarki bo gęstość mojej trawy przeszła i moje oczekiwania. Ale po naostrzeniu noży oraz przycinania onną kosiarką efekt był taki sam. W załączeniu podsyłam zdjęcie i proszę o poradę dlaczego tak się dzieje???? Wykonywałem już chyba wszystkie zabiegi. Chcąc pościnać te brzydkie końcówki przyciołem trawę niżej lecz dalej mi sie końcówki mechacą. Proszę o POMOC.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Sąsiad, który ma elektryczną kosiarkę, twierdzi,że lepsza jest ręczna, bo po niej nie ma takich postrzępionych końcówek.
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może trzeba ją wyczesać wertykulatorem? To nie to samo, co aeracja, a bardzo dobrze wpływa na wygląd trawnika. Nie w czasie największych upałów, oczywiście, no i musisz wiedzieć, że tuż po "czesaniu" trawnik wygląda hm, interesująco, ale po kilu dniach nabiera życia i jest ładniejszy niż przed zabiegiem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”