Choroby i szkodniki Rododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chory Rododendron

Post »

Rh w donicach to morderstwo. Tak jakby gołębia posadzić w klatce dla kanarka. One mają szeroki i relatywnie płytki system korzeniowy + są wrażliwe na zwapnienia i zasolenia w glebie, a w doniczce o to najprościej.

Ja nie widzę fytoftorozy. Szkoda że nie zrobiłaś sekcji na łodydze skoro już wyrzucałaś.
Rzeczywiście z jakiegoś powodu system korzeniowy nie pobierał wystarczającej ilości wody, ale powodów tego może być mnóśtwo.
Gdzie je zimą trzymałaś? Na zewnątrz? Jeżeli tak to ja stawiam na przemrożenie bryły korzeniowej.

To że rh nie kwitnie to jeszcze nic strasznego. Pamiętajmy że kwitnienie jest odbiciem zeszłorocznego sezonu a nie aktualnej kondycji rośliny. Mało tego, brak kwitnienia można brać za dobrą monetę. Roślina zwiększy swoją masę zieloną - będzie gęstsza i silniejsza.
bledosia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2013, o 16:53

Post »

Witam, miałam śliczne rododendrony, które w tym roku pięknie zakwitły. Podziwiałam i chwaliłam się wszem i wobec jakie są przecudne.i przechwaliłam..... Po kwitnieniu pięknie urosły aż byłam w szoku, a od 3 dni zauważyłam plamy na młodych pędach. jestem zrozpaczona:( link do zdjęcia bo nie potrafię wstawić... https://lh4.googleusercontent.com/-qIz5 ... 030405.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-jIHU ... 030403.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-f_qc ... 030406.JPG

i tak po zdjęciu widzę teraz, że to chyba jakaś pleśń albo przędziorek? pryskałam 3 dni temu targetem... nie wiem czy dobrze?
Proszę o jakieś wskazówki.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

kachat pisze:Nowy problem z kolejnym różanecznikiem. Krzew duży, ok. 8-mio letni. Jedna z głównych gałęzi zaczęła się pokładać, gałązki z niej wyrastające również jakieś takie bardziej wiotkie niż pozostałe, ale rosną w stronę słońca (końcówki się wyginają do góry, i teraz te gałązki są takie zakrzywione na końcach). Końcówki/czubki młodych liści zasychają. Na pniu, po odgrzebaniu kory, zauważyłam biały nalot grzybowy (na pniu krzewu, na ściółce, na korze...). Co mam robić :?: :(
Może ktoś pomoże..? Wszystkie gałązki wyrastające z jednej z głównych gałęzi się pokładają, przy czym młode pędy wybijają ku górze (wygląda to dziwnie - gałęzie przy samej ziemi, a końcówki wygięte o 90 stopni do góry. Plus zasychające końcówki młodych liści, tylko tych wyrastających z tych pokładających się gałęzi z jednej strony różanecznika... Nie wiem co robić ;:145
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pEtr pisze:Rh w donicach to morderstwo. Tak jakby gołębia posadzić w klatce dla kanarka. One mają szeroki i relatywnie płytki system korzeniowy + są wrażliwe na zwapnienia i zasolenia w glebie, a w doniczce o to najprościej.

Ja nie widzę fytoftorozy. Szkoda że nie zrobiłaś sekcji na łodydze skoro już wyrzucałaś.
Rzeczywiście z jakiegoś powodu system korzeniowy nie pobierał wystarczającej ilości wody, ale powodów tego może być mnóśtwo.
Gdzie je zimą trzymałaś? Na zewnątrz? Jeżeli tak to ja stawiam na przemrożenie bryły korzeniowej.

To że rh nie kwitnie to jeszcze nic strasznego. Pamiętajmy że kwitnienie jest odbiciem zeszłorocznego sezonu a nie aktualnej kondycji rośliny. Mało tego, brak kwitnienia można brać za dobrą monetę. Roślina zwiększy swoją masę zieloną - będzie gęstsza i silniejsza.
Nie wiem gdzie były trzymane zimą, bo ja je dostałam w maju. Posadziłam w donice, bo w gruncie u mnie, zmarnowałam już zimą dwa rh, myślę że przez moje lenistwo. Zamierzałam donice przenieść na zimę pod foliak, bo tak udało mi się przetrzymać róże pienne w tym roku. Ten gold torch miał masę pąków, ale one nie miały siły się rozwinąć, wszystko łącznie z liśćmi zwisało i klapło. Po południu "zsekcjuję" gałązkę i wstawię zdjęcie. Proszę o pomoc co robić z tym "niewyrzuconym" :(
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
demeter1
200p
200p

Post »

Witam, obiecane zdjęcie przekroju pędu wyrzuconego rh golden torch
Obrazek Obrazek
To sam "czubek". Może ktoś pomoże? :cry:
Wymienię
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

demeter1 a w czym tu pomagać jak go ogłowiłaś :lol: Widzisz takie zmarszczenia na łodygach i ogonkach liściowych? to znak, że usycha. Jak usycha to coś z korzeniem albo zasuszyłaś - zdrowego nawiasem mówiąc.
demeter1
200p
200p

Post »

Moniko, pisałam wcześniej, że martwię się o drugiego :roll:
Wymienię
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

To zdrowy krzew z uduszonymi korzeniami, chyba nawet Nova Zembla, czemu nie posadzisz do gruntu? przedtem porządek z korzeniami trzeba zrobić http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
wuj_stach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2013, o 11:07

Post »

Witam,

Odziedziczyłem w spadku po poprzednich właścicielach nieruchomości 2 dosyć już duże Rh jeden biały a drugi fioletowy posadzone w północno-wschodniej części działki. Niestety każdemu z nich coś im dolega.

Biały ma jakieś dziwne liście i nie bardzo wiem co może być ich przyczyną:
Obrazek

Natomiast fioletowy na nowych przyrostach ma jakieś białe motylki - przypuszczam że to mączlik różanecznikowy ale też pewności nie mam:
Obrazek

Prośba o sugestie jak mogę moim Rh pomóc bo nie chciałbym żeby mi zmarniały.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
wuj_stach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2013, o 11:07

Post »

Nikt nie jest wstanie mi pomóc ? :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pewnie nikt się nie kwapi, bo te wszystkie objawy już wcześniej zostały omówione w wątku tym albo podobnym.
Poszukaj na forum, a na pewno znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię problemy.
Polecam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 43&t=27208
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

mnie też nikt nie odpowiedział, a nigdzie nie widziałam podobnego problemu do mojego :(
Awatar użytkownika
biedronka52
50p
50p
Od: 2 lip 2011, o 18:36

Post »

Witam ,nie wiem czy mi wolno ale muszę podziękować Monice za bardzo dokładny opis umieszczania zdjęć na forum,mam często wiele pytań dotyczących rh i nie tylko ale nie umiałam wkleić zdjęcia i szukałam na forum podobnych problemów i odpowiedzi.Dzięki !!!Biedronka
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Choroby:

Fytoftoroza różanecznika

Objawy i zwalczanie: liście brązowieją, obumierają i zwijają się. Jeżeli zauważymy taki więdnący pęd, należy go wyciąć możliwie jak najniżej. Krzew należy podlać Bioseptem, Biochikolem lub Aliette w stężeniu zalecanym przez producenta. Więdnący cały krzew trzeba usunąć i spalić, dobrze jest też usunąć podłoże znajdujące się w pobliżu zainfekowanego krzewu. Jest to najgroźniejsza infekcja odglebowa.

Nekroza różanecznika

Objawy i zwalczanie: na liściach powstają jasnobrązowe plamy, które stopniowo rozprzestrzeniają się po całej roślinie. Porażone liście należy spalić, a całą roślinę opryskać dwukrotnie (co 2 tygodnie) preparatem Topsin lub Dithane.

Zaraza wierzchołków pędów różanecznika

Objawy i zwalczanie: choroba spowodowana jest przez grzyb Phytophthora ramorum. Najpierw zaczynają brunatnieć wierzchołki pędów, potem choroba rozszerza się w dół. Powoduje opadanie liści i obumieranie rośliny. Jeżeli zauważymy więdnięcie pędu w koronie krzewu to należy odszukać ciemnoszare przebarwienie na pędzie i odciąć ten pęd około 5 cm poniżej miejsca infekcji. Następnie opryskać całą roślinę preparatem grzybobójczym, np. Previcur.

Plamistość liści różanecznika

Choroby zwane plamistościami powodowane są przez grzyby. Do walki z takimi infekcjami, stosujemy środki grzybobójcze o szerokim zakresie działania np. Bravo.

Mączniak prawdziwy azalii

Objawy i zwalczanie: na liściach azalii, szczególnie w drugiej połowie lata pojawia się biały nalot. Należy go zwalczać środkiem grzybobójczym np. Score.

Szkodniki

Mszyce

Mogą pojawić się na młodych przyrostach oraz na liściach zwłaszcza po spodniej stronie. Ich żerowanie powoduje zahamowanie wzrostu krzewów. Należy je zwalczać np. środkiem ABC na mszyce AL, Pirimor w aerozolu.

Kibitnik azaliaczek

Szkodnik wygryza liście z dolnej strony, może też powodować ich minowanie. Jest łatwy do zwalczenia środkami owadobójczymi.

Mączlik różanecznikowy

Objawy: liście są lepkie i żółkną. Przyczyną jest owad, którego larwy żerując na dolnej stronie liści. Można go zwalczyć poprzez dwukrotne opryskanie preparatem Talstar z dodatkiem preparatu Provado.

Opuchlak truskawkowiec

Objawy: na liściach widoczne są małe, regularne, zatokowe wgryzy. Największe szkody wyrządzają larwy opuchlaka, które żerując w systemie korzeniowym i mogą doprowadzić do śmierci rośliny. Przy dużym nasileniu tego szkodnika może okazać się niezbędne wykonanie zabiegu środkiem nicieniowym, np. Larvanem. Zabieg taki wykonujemy doglebowo poprzez podlewanie. Oprysk na dorosłego owada należy wykonywać wieczorem.

Gąsienice motyli

Objawy: uszkodzenia liści. Gąsienice są łatwo zauważalne, dlatego też można je pozbierać i zniszczyć lub opryskać jednym z zoocydów przeciwko szkodnikom zjadającym liście.

Przebarwianie i zrzucanie liści

Jesienne przebarwianie się starszych liści na kolor żółty i pomarańczowy jest zjawiskiem naturalnym. U części odmian występuje to bardziej, a na innych mniej intensywnie.

Przebarwienia liści mogą być spowodowane również chorobami fizjologicznymi:

Objaw: liście równomiernie żółte. Powód: nadmiar fosforu blokuje pobieranie żelaza.

Objaw: żółte dolne liście. Powód: nadmiar potasu blokuje pobieranie magnezu.

Objaw: żółte górne liście. Powód: nadmiar magnezu blokuje pobieranie wapnia.

Objaw: żółta blaszka liściowa, nerwy zielone. Powód: nadmiar wapnia blokuje pobieranie żelaza, magnezu, cynku.

Objaw: liście drobne, jasnozielone lub żółtozielone, słaby wzrost roślin; w drugiej połowie lata dolne liście żółkną, czerwienieją i opadają. Powód: niedobór azotu.
duduś
Awatar użytkownika
Beata-sc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 sie 2013, o 23:19

Jeszcze raz chore rhododendrony

Post »

Witam - jestem nowicjuszką na forum-proszę o wsparcie i cierpliwość, bo widzę, że będę mieć spore problemy techniczne ;:174 . Jestem mieszczuchem z blokowiska i nagle stanęło przede mną nowe zadanie - ogród. Świetnie - tylko wiedzy trochę mało -wiem, że nic nie wiem :) To był busz chwastów, teraz próbuję coś z tą przestrzenią zrobic. Mam trzy rhododendrony i problemy, których nie potrafię zdiagnozować.
Obrazek Obrazek
Brązowiejące pąki
Obrazek
Pozwijane młode liście
Obrazek
Podwijanie liści pod spód
Obrazek
Biały nalot pod zwiniętym liściem
Obrazek Obrazek
Nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie...Nie wiem dlaczego wszystko mi znika, gdy kliknę podgląd i chcę wrócić do pisania -jak to zrobić. Gdzieś widziałam prośby do adm. o otwarcie wątku z wklejonymi linkami - kiedy tak się robi? Będę wdzięczna za wyjaśnienia :) . Wysyłam -niech się dzieje wola nieba ;:218
Brązowe plamy na liściach - pewnie grzyby?
Obrazek
"Jeśli wierzysz w zwycięstwo, zwycięstwo uwierzy w Ciebie..." P.C.
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”