Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
czlowiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2013, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Czy wysiew w foliaku ma teraz sens ? Piszecie, że nie lubi upałów a sądziłem, że to ciepłolubne warzywo.
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

Alembik, co to za krążek? Z czego on jest i czemu ma służyć?
Sam to wymyśliłeś czy widziałeś już gdzieś?
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krążek ma chronić przed śmietką , która włazi w korzeń i niszczy roślinę. Dlatego ja wysadzam kapustne na czarnej agrowłókninie.
Pozdrawiam Jarek
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

no nie wiem, ale jak się raz na jakiś czas ziemi nie spulchni to chyba lipa?
poza tym jak się ta śmietanka objawia?
i czym jest spowodowana?
pierwsze o niej słyszę...
no i ciekawi mnie ten krążek, drewniany?
nawiercony otwór?
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Ja od czterech lat sadzę kapustę na czarnej włókninie i nie narzekam na plony :D
Michal_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2013, o 21:37

Post »

Jako że jest to mój pierwszy post u Was na forum, pragnę się gorąco przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników forum :)

Witam serdecznie :)

Przeczytałem jakiś czas temu wszystkie posty w tym wątku brokułowym i śledzę go na bieżąco. Zalogowałem się na forum, gdyż mam kilka pytań odnośnie tych "smacznych drzewek" - jak to określa moja córka :) Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony mi pomoże. W tym roku po raz pierwszy sadziłem brokuły. Kupioną na rynku rosadę wsadziłem 20.04 do gruntu i przykryłem oknami (takimi podwójnymi rozłożonymi, zrobiłem taki jakby namiot nad nimi ;) Tak sobie tam siedziały do połowy maja(i chyba nieźle im to zrobiło) i od tamtej pory już pod gołym niebem.Niczym nie nawoziłem, niczym nie pryskałem, tylko od czasu do czasu powyrywałem ziele i podlewałem jak trochę sucho było. 2 tygodnie temu pojawiły się pierwsze zalążki róż, tydzień temu już miały ok 7 cm średnicy a dzisiaj już 3 takie ok 15cm poszły na parę i zjedliśmy na kolację z bułką tartą i masłem :) Zostało już niestety tylko 8 róż głównych i z tego co widziałem jeszcze sporo tych pobocznych. I tutaj mam pytanie
1. Na załączonych zdjęciach widać takie jakby żółto/zielone "ogniska" - wydaje mi się, że są to takie malutkie zalążki kolejnych "ziarenek", które by się rozrastały dalej i róża by się powiększała. Czy mam rację? Czy może to się robiły miejsca z których chciały już "kwiatki wyskakiwać"? ;) Dzisiaj i tak postanowiliśmy, że pierwsze pójdą na spróbowanie, ale kolejne będziemy chcieli, aby były jak największe i nie do końca wiemy kiedy je ścinać, aby nie było za wcześnie, a już na pewno nie za późno.
2. Różyczki boczne już widać i mam pytanie kiedy je ścinać i jakiej wielkości mogą one urosnąć?
3. Ostatnie pytanie - wsadziłem tydzień temu rosadę brokułów, kalafiora i kapusty do gruntu. Było bardzo mokro, bo dużo u nas padało, ostatni tydzień od posadzenia, już sucho, tylko na drugi dzień po posadzeniu sporo popadało. Dzisiaj przyjeżdżam i patrzę a wszystkie liście kalafiorów, brokułów i kapusty w różnych kolorach - chyba coś im się stało... ale nie mam pojęcia co? Za mokro? Za późno rosadę wsadziłem i ciężko jej się przyjąć? na razie zostawię ją w gruncie, może odżyje, ale następnym razem mam nadzieję, że uda mi się bez kolrowych liści ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkich udanych plonów brokułowych
Michał
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Racja, brokuły jeszcze mogły by podrosnąć dzień, lub dwa. Właściwie to maksymalnie do czasu, aż pączki zaczną się otwierać. Swoją drogą bardzo ładne. U mnie przez tą śmietkę róże są w tym roku mikre. najwyżej wielkości pięści, no ale gdy już zaatakowała to właściwie nic nie mogłem zrobić. Pewnie u Ciebie nakrycie włókniną uchroniło przed atakiem tego szkodnika. ;:333
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Ja wysiałam brokuła w domu ,ładnie wykiełkował zobaczymy co dalej będzie.Wiosenne już zjadłam nie za wielkie były ,ale własne i smaczne .

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

a brokul na zbiór jesienny to mogę jakikolwiek wysiac czy to są jakieś konkretne odmiany?
pozdrawiam:)
Edyta
Michal_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2013, o 21:37

Post »

Alembik nie przykrywałem włókniną, przez pierwszy miesiąc siedziały pod oknami - nie wiem czy to uchroniło przed śmietką, tak czy inaczej cieszą te brokuły, gdyż wsadziłem po raz pierwszy i nie sądziłem, że coś tego będzie :)

edziolek podobno dobra odmiana na zbiór jesienny to Cezar - teraz akurat jest czas wysiewu. Nie mam doświadczenia, ale wysiałem na próbę :)

Pozdrawiam
Michał
_jacek_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2013, o 10:11
Kontakt:

Proszę o porady

Post »

Posadziłem ok. 15 brokułów. Jeden z nic oszalał i błyskawicznie zrobiła się różyczka (nr 1). Coś przespałam i teraz wygląda tak :-) W kwiatkach i na początkach łodyg trochę czarnych robaczków (co to?). Pozostałe wyglądają podobnie (zdjęcie 2), różyczki maja po 0b 5-6 cm. średnicy, pojawiają się nowe, malutkie. Wszystko czyste, brak owadów, tylko w kilku pojedyncze liście jakby czerwienieją (co to?). Główne pytanie brzmi: co teraz robić, aby poszło prawidłowo i kiedy ścinać, żeby nie urosły mi drzewka ;-)
http://img703.imageshack.us/img703/3783/6r41.jpg
pozdrawiam

Jacek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Twoje pytanie dołączyłam do już istniejącego tematu.
Dobrze by było, gdybyś przejrzał ten wątek i na pewno znajdziesz odpowiedź.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”