Brokuły- uprawa, odmiany
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 maja 2013, o 10:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jak uprawiać brokuł?
Czy mowa o moim wątku? Jeśli tak, to w którym miejscu jest dołączone?
pozdrawiam
Jacek
Jacek
2 wiadomosci wyzej jestes dolaczony.
-- 21 cze 2013, o 07:44 --
-- 21 cze 2013, o 07:44 --
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
Odkryłam dzisiaj na moich brokułach latające, białe robaczki. Wydaje mi się, że to mączlik. Mam w domu Karate, mogę zrobić tym oprysk?
Pozdrawiam. Magda
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siałam rzodkiewkę i gratisowo wyrósł mi prawdopodobnie brokuł. Wysiew pod koniec kwietnia. Nie wyrwałam go, choć zakrył mi 1/3 mojego mini-warzywniaka Czy coś jeszcze z niego będzie? Róża jak widać rozmiarem nie powala:
Zetnij tą różyczkę to wypuści boczne i będzie większy plon, no i koniecznie nawieź porządnie bo brokuł to żarłok.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Iza - dziękuję Ale on już rośnie 2 miesiąc - nie jest zbyt stary? Mam obornik kurzy w granulkach i gnojówkę z pokrzywy robioną jakoś w maju - co będzie lepsze?
Gleba - zwykły groszek, a dlaczego pytasz?
Gleba - zwykły groszek, a dlaczego pytasz?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Powiedzcie mi ,czy brokuł siać już teraz/rozsada w domu/czy czekać na taki sam termin jak do siewu wprost do gruntu?A jesłi teraz to od razu do wielodoniczki/po nasionku/ czy hurtem a potem do niej pikować?
Mandragora, ten brokuł nie jest zbyt stary, podsyp mu trochę kurzeńca i wmieszaj w ziemię, troszkę podlej pokrzywówką i wystartuje.
Danutka66, wszystkie sposoby są dobre, wybór należy do Ciebie.
Danutka66, wszystkie sposoby są dobre, wybór należy do Ciebie.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
takie pytanie mam...
bo chyba przegapiłem zbiór moich brokułów, takie jakby wyrośnięte są, hmm...
można coś jeszcze z nimi zrobić?
bo chyba przegapiłem zbiór moich brokułów, takie jakby wyrośnięte są, hmm...
można coś jeszcze z nimi zrobić?
U mnie wszystkie brokuły się jakoś wyrodziły, poszły w kwiatki. Nic nie zjadłem... Chyba za późno je posadziłem, dzień już za długi.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Zbyszku - posiej sobie teraz na zbiór jesienny - zobaczysz, że będzie zdecydowanie lepiej
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Ja również sieję na zbiór jesienny - ze zbioru wiosennego nic nie wyszło A miałam i romanesco kalafiorek i brokułki i kalafiora fioletowego ... ... Czy jeżeli roślina ze zbioru wiosennego ma nasiona to mogę je przesuszyć i spróbować wysiać na jesień? Pytam z ciekawości
Mandragoro, trochę późno, ale o groszek zapytałam bo mój jest bardzo blady, taki jasnozielony, a Twój taki ciemny, zdrowy, wygląda bardzo zacnie
Mandragoro, trochę późno, ale o groszek zapytałam bo mój jest bardzo blady, taki jasnozielony, a Twój taki ciemny, zdrowy, wygląda bardzo zacnie
Słoneczko, wyjdź!
Re: Brokuły - uprawa
Witam;
Posiałem na wiosnę nasiona brokuła cezara. W tej chwili urosły, wypuściły "owoce" (czy jak to się fachowo nazywa - te jadalne części). Jednak zdziwiłem się, gdy największy z nich nagle zakwitł. Myślałem że "kwiaty" będą rosły do takich rozmiarów jak te sklepowe. Jak uprawiać tą roślinę by "owoce" były jak największe? Bo obecne to się w garści mieszczą i to tylko te największe.
Posiałem na wiosnę nasiona brokuła cezara. W tej chwili urosły, wypuściły "owoce" (czy jak to się fachowo nazywa - te jadalne części). Jednak zdziwiłem się, gdy największy z nich nagle zakwitł. Myślałem że "kwiaty" będą rosły do takich rozmiarów jak te sklepowe. Jak uprawiać tą roślinę by "owoce" były jak największe? Bo obecne to się w garści mieszczą i to tylko te największe.