Ogród Soczewki cz3
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz3
Faktycznie te Twoje krzaczki bardzo zgrabne A i na kwitnienia narzekać nie możesz. A chwasty? Nie widać ich wcale
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu niestety nie wszystkie krzaki są ładnie rozrośnięte , ale wiele moich róż było kupowane jesienią i wiosną więc potrzebują trochę czasu. Duża też zależy od odmiany. Wybierając róże do ogrodu nie tylko kierowałam się barwą i wyglądem kwiatów ale również duży nacisk kładłam na ładny kształtny pokrój krzewu.
Dlatego napisałam, że mam bardzo mieszane uczucia do Eglantyny. Mimo pięknych kwiatów drażni mnie że jej krzew składa się z jednej ładygi. Nie wypuściła w tym roku żadnego nowego pędu.
Podobnie mam z dwoma J Cartierami żadnego nowego przyrostu.
Comciu ja też liczę na spektakl kwiatów. Specjalnie posadziłam trzy szt. koło siebie by zwiększyć efekt. Nie tylko jej kolor jest ciekawy lecz również kształt kwiatów. Bardzo lubię róże nostalgiczne. Mam 7 odmian ( po kilka szt z odmiany) i przy każdej się rozpływam.
Ascot
Maju dziękuje. Jestem za tym, że róża powinna mieć odpowiednią oprawę by jak najlepiej ukazać jej piękno.
Dlatego lubię sadzić wokół nich byliny a w szczególności małe iglaczki. Pewnie wiesz o co mi chodzi bo sama jesteś mistrzynią w dobieraniu bylinowego towarzystwa dla swoich róż.
A Mary Rose mimo upałów nie poddaje się i jeszcze kwitnie. Wyjątkowo długo w tym roku .
Ledreborg Castle
Sweety róże wyjątkowo w tym roku obsypane są pąkami. Ale to pewnie zasługa bardzo łagodnej zimy i mokrej wiosny. Interpretuję sobie to tak: Że to rekompensata za zeszły rok kiedy wypadła mi 1/3 róż a większość startowała od zera. To nagroda za cierpliwość i pracę jaką włożyłam w ich pielęgnację.
A chwasty są tylko ich nie fotografuję.
Clair Renaissance
Dlatego napisałam, że mam bardzo mieszane uczucia do Eglantyny. Mimo pięknych kwiatów drażni mnie że jej krzew składa się z jednej ładygi. Nie wypuściła w tym roku żadnego nowego pędu.
Podobnie mam z dwoma J Cartierami żadnego nowego przyrostu.
Comciu ja też liczę na spektakl kwiatów. Specjalnie posadziłam trzy szt. koło siebie by zwiększyć efekt. Nie tylko jej kolor jest ciekawy lecz również kształt kwiatów. Bardzo lubię róże nostalgiczne. Mam 7 odmian ( po kilka szt z odmiany) i przy każdej się rozpływam.
Ascot
Maju dziękuje. Jestem za tym, że róża powinna mieć odpowiednią oprawę by jak najlepiej ukazać jej piękno.
Dlatego lubię sadzić wokół nich byliny a w szczególności małe iglaczki. Pewnie wiesz o co mi chodzi bo sama jesteś mistrzynią w dobieraniu bylinowego towarzystwa dla swoich róż.
A Mary Rose mimo upałów nie poddaje się i jeszcze kwitnie. Wyjątkowo długo w tym roku .
Ledreborg Castle
Sweety róże wyjątkowo w tym roku obsypane są pąkami. Ale to pewnie zasługa bardzo łagodnej zimy i mokrej wiosny. Interpretuję sobie to tak: Że to rekompensata za zeszły rok kiedy wypadła mi 1/3 róż a większość startowała od zera. To nagroda za cierpliwość i pracę jaką włożyłam w ich pielęgnację.
A chwasty są tylko ich nie fotografuję.
Clair Renaissance
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tez lubię tak sadzić tylko miejsca coraz mniej, mam jak TY Ascot - 6 szt razem i Clair Renaissance - 4 sztuki posadzone razem. Od dawna podziwiam Twój ogród , pamiętam że zawsze miałaś ładnie skomponowane rośliny, teraz żwirek ładnie podkreśla krzaczki róż. Śliczna jest Roxy.Soczewka pisze: Specjalnie posadziłam trzy szt. koło siebie by zwiększyć efekt. Nie tylko jej kolor jest ciekawy lecz również kształt kwiatów. Bardzo lubię róże nostalgiczne. Mam 7 odmian ( po kilka szt z odmiany) i przy każdej się rozpływam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Masz rację, że pokrój się liczy. Dlatego ostatnio drażni mnie Leonardo, ale co zrobić kiedy kwiat ma naprawdę trwały?
Zobaczymy jak bedzie zachowywał się w nastepnym roku.
A Cartier tez u mnie ma tylko 2 pędy. Kwitnie tylko na ich końcach. Dół łysy.
Zobaczymy jak bedzie zachowywał się w nastepnym roku.
A Cartier tez u mnie ma tylko 2 pędy. Kwitnie tylko na ich końcach. Dół łysy.
-
- 1000p
Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Moni,piękne widoczki pokazujesz.To z żurawką rewelacja.
-
- 1000p
Gosiu na Leonarda i inne róże które wypuszczają długie pędy jest sposób. Jeśli chcesz by krzak miał ładny zwarty pokrój po prostu je tniesz i nic więcej.
Dziś obcięłam Chippendale , by miały zgrabny wygląd.
Nie wiem czy pamiętasz Leonardy z Asi ogrodu ? Gęste zawarte krzewy ale dlatego, że w ruch poszedł sekator.
Lewenda akurat Ascota mam jednego ale większość róż rabatowych sadzę po trzy szt. Zwłaszcza te które bardzo lubię.
Ostatnio u znajomej widziałam Queen of Sweden bardzo elegancka róża ale wrażenie robi gdy rośnie w grupie 3-5 krzewów.
Już myślę gdzie by ją umieścić w swoim ogrodzie. Przez swój nietuzinkowy wygląd potrzebuje szczególnego wyeksponowania. Może być już trudno u mnie ze znalezieniem takiego miejsca .
Alu żurawki wyjątkowo w tym roku u mnie szaleją, ale jest kilka szt które ciężko znoszą palące słońce.
Dorbie dziękuję
Dziś pokaże świeżynki w moim ogrodzie.
W ramach eksperymentu zakupiłam 3 odmiany róż angielskich Harknessa i muszę powiedzieć, że jak na razie mile mnie zaskoczyły. Jestem z nich bardzo zadowolona.
Claire Marshall
Natasha Richardson
Gemma
I jeszcze kilka nowości w moim ogrodzie
Pierwsze kwiaty Pink Swany
Giardinia i Rosenfee
Dziś obcięłam Chippendale , by miały zgrabny wygląd.
Nie wiem czy pamiętasz Leonardy z Asi ogrodu ? Gęste zawarte krzewy ale dlatego, że w ruch poszedł sekator.
Lewenda akurat Ascota mam jednego ale większość róż rabatowych sadzę po trzy szt. Zwłaszcza te które bardzo lubię.
Ostatnio u znajomej widziałam Queen of Sweden bardzo elegancka róża ale wrażenie robi gdy rośnie w grupie 3-5 krzewów.
Już myślę gdzie by ją umieścić w swoim ogrodzie. Przez swój nietuzinkowy wygląd potrzebuje szczególnego wyeksponowania. Może być już trudno u mnie ze znalezieniem takiego miejsca .
Alu żurawki wyjątkowo w tym roku u mnie szaleją, ale jest kilka szt które ciężko znoszą palące słońce.
Dorbie dziękuję
Dziś pokaże świeżynki w moim ogrodzie.
W ramach eksperymentu zakupiłam 3 odmiany róż angielskich Harknessa i muszę powiedzieć, że jak na razie mile mnie zaskoczyły. Jestem z nich bardzo zadowolona.
Claire Marshall
Natasha Richardson
Gemma
I jeszcze kilka nowości w moim ogrodzie
Pierwsze kwiaty Pink Swany
Giardinia i Rosenfee
Pozdrawiam Monika
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Ładne to zdjęcie z Artemisem (chyba).
Te trawki dodają lekkości rabatkom, zwiewnie się zrobiło
Te trawki dodają lekkości rabatkom, zwiewnie się zrobiło
-
- 1000p
Aniu a konkretnie o które zdjęcie chodzi? Bo Artemisy są podpisane
Też uważam, że trawki dodają lekkości. Zastanawiam się czy nie domówić Stipa 'PONY TAILS'. Bardzo mi się podoba ta trawa
Kilka fotek rabat z różami. Na nich udało mi się posprzątać Chociaż koło Boniki ominęłam chwaściorka.
Też uważam, że trawki dodają lekkości. Zastanawiam się czy nie domówić Stipa 'PONY TAILS'. Bardzo mi się podoba ta trawa
Kilka fotek rabat z różami. Na nich udało mi się posprzątać Chociaż koło Boniki ominęłam chwaściorka.
Pozdrawiam Monika
Monika, co to za drzewko na ostatnim zdjęciu
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Wiem, że trzeba ciąć, ale mi szkoda, bo na końcach będa kwitły, a jak obetnę, to opóźnię kwitnienie. Jestem zachłanna na kwiaty.
Jak przyjedziesz to zobaczysz jak to wygląda. Może wtedy mi poradzicie co zrobić.
Kusisz kolejnymi różami
Spojrzałam wstecz i wpadł mi w oko Ledreborg Castle
Napiszesz coś o nim więcej?
Jak przyjedziesz to zobaczysz jak to wygląda. Może wtedy mi poradzicie co zrobić.
Kusisz kolejnymi różami
Spojrzałam wstecz i wpadł mi w oko Ledreborg Castle
Napiszesz coś o nim więcej?