FishHunter pisze:Wiem że osiąga duże rozmiary, póki co jednak jest to malutka Agava.
U wielu osób widziałem Americany na zewnątrz z tym że to były duże okazy.
Bo to zasadniczo szybko rosnący sukulent, z tym że sporo osób uprawia je w zwykłej ziemi. Niekiedy nawet nie jest to ziemia kupna, ogrodowa czy znormalizowana, tylko zwykła gliniasto- piaszczysta wykopana z ogródka (mój sąsiad tak sadzi swoje "kaktusy") i wcale, albo bardzo rzadko nie są wtedy podlewane, a o nawożeniu to praktycznie większość nic nie słyszała, albo zapomina, albo się nie zna i nie nawozi. Więc te agawy jakoś sobie rosną. Jakiś bardzo zapotrzebowań na światło też nie mają. Wyżej wymieniany sąsiad uprawia je wystawiając latem na parapet zewnętrzny okna północno- zachodniego (bardziej zachodniego, ale słońca i tak jest tam niewiele, bo zaledwie maks 3- 5 godzin) a agawy i echinopsisy multiplex jakoś rosną. Oczywiście na stanowiskach słonecznych, w podłożu odpowiednim roślina rośnie może wolniej, ale jest za to równa, niewyciągnięta, kolce są silne, nie łamią się, a przyrost jest silny i sztywny.