Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

:wit
Wanduś, śliczności, coraz piękniej u Ciebie ! :heja
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Wandziu, jak ja uwielbiam Twój ogród ;:167 Pisałam już to kilka razy, ale muszę powtórzyć... Pięknie łączysz rośliny! Róże cudne, ale ich urok podkreślają wszystkie "wypełniacze". U Ciebie jest to tak misternie utkane, że na każdym zdjęciu zawieszam na dłużej wzrok z zaciekawieniem. Piszę to zupełnie szczerze, bez ściemniania :wink: Zaciekawiła mnie rabatka w przedogródku od strony północnej... Czy jesteś zadowolona z kwitnienia tych róż? Pytam tak z ciekawości, bo moja jedyna róża rośnie właśnie w takim miejscu i słabo kwitnie... Dlatego nie sadzę u siebie róż :( A u Ciebie widzę róże z hostami :shock: Można? Można!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

beatko68, pytasz o Lady of Shalot. Powiem ci, że nie kupię już ani jednej angielki. Są wkurzające. Przeważnie. Już nie mogę patrzyć na te cienkie pędziki. CPM jest wyjątkowa.
kropelko, kochana dziewczyno, dziękuję za tyle komplementów. Powiem ci, że czasem trudno to wszystko ogarnąć. Trzeba by teraz znów nawozić, a ja nie mam siły w ten upał. Siedzę tylko i patrzę.
Mufeczko, ty jak zawsze kochana i sympatyczna, teraz cudny czas to i zdjęcia ładne. Niestety nadeszły upały, których obie nie lubimy, no i powoli widoki już nie tak świeże. :wink:
bozunia, naprawdę zrobiłaś mi przyjemność dzisiejszym wpisem. Wszyscy jesteśmy łasi na pochwały, wiadomo, ale gdy są one od ogrodnika dla ogrodnika, to są wyjątkowo cenne ;:196 No i poza tym jest tutaj mnóstwo pięknych ogrodów, jest w czym wybierać. A skoro ty przychodzisz do mnie, to tylko dla mnie sama radość i dalsza motywacja.
A teraz kilka słów o rabacie północnej z przedogródka. To nie jest tak, że tu nie ma słońca. Dochodzi późnym popołudniem, ale za to mocno grzeje. Jeżeli jest względnie ciepło i nie ma suszy, to faktycznie na południowej stronie róże kwitną bardziej obficie i chętnie. Natomiast gdy przychodzą upały, tak jak teraz, to róże na słońcu usychają mimo podlewania i tylr z tego mamy. Natomiast te w chłodku radzą sobie o wiele lepiej. Ja mam rzeczywiśćie roże z hostami, róże z trawami, róże z żurawkami i ze wszystkim innym. Mały metraż - po prostu. Ale o tym to akurat obie wiemy, prawda. Gdybym chciała wysmakowanie i elegancko, musiałabym się ograniczyć do trzech, czterech gatunków, ale wtedy zaziewałabym się z nudów.

Obrazek

Eden Rose przy furtce. Jest oszałamiająca, ale żadnymi sposobami nie mogę jej zrobić zdjęcia, które odpowiadałoby rzeczywistości.
Obrazek

Z bliska i w pączku wygląda na fotce lepiej. Cóż, pośledni aparat, to i fotki średnie.
Obrazek

U stóp róż żółty przywrotnik ostroklapowy.
Obrazek

Gęstwina
Obrazek

Fragment gęstwiny
Obrazek

Inny fragment
Obrazek

jola1, ja też już się nie mogę doczekać spotkania, zawsze miło mi się spotkać z waszą grupą i zobaczyć starych znajomych.

Helios, Helenko dobrze pamiętasz, że miałam złe doświadczenia z różami. Ale poczytałam, uparłam się i założyłam różankę. Los chciał, że akurat wtedy przyszła ta fatalna zima, podczas której wymarzały u ludzi kilkudziesięcioletnie róże. Wiosną ze smutkiem stwierdziłam, że z moich nowych zakupów pozostała połowa. Już, już, miałam machnąć ręką i pozostać przy swoich wypróbowanych hostach i żurawkach, ale jednak odnowiłam kolekcję. No i teraz widzę, że upór się opłaca.

sosnina1, milo mi cię przywitać, zapraszam, gdy tylko znajdziesz czas i ochotę. Pytasz o te pomarańczowe róże. Tak, to jest właśnie angielka, róża Davida Austina. Piekna, lecz ma dość wiotkie pędy.
sweety. Myślisz, że Avalon urosła? Chyba nie. Przynajmniej wzwyż. Ale ma dwa razy większe kwiaty niż w zeszłym roku. Muszę sobie obok dokupić drugą. Miałaś rację, że od razu sobie sprawiłaś szpalerek. Ja ją chciałam najpierw wypróbować na jednej sztuce. :wink:

Avalon, duże lodowe kwiaty
Obrazek

Obrazek

takasobie, Miłeczko, popatrz, jak to różnie bywa w różnych ogrodach. Ja mam z Pastellą zupełnie inne doświadczenia. Najpierw kupiłam jedną sztukę. Przekonałam się, że oprócz urody ma zdrowotność, długie kwitnienie, świetnie radzi sobie w upale i w deszczu. Na jesieni dokupiłam 5 sztuk i zrobiłam szpalerek. Tym razem od strony północno-zachodniej. Właśnie kwitną. Cudne. Nie żałuje. Może jakaś kiepska sadzonka ci się trafiła. Moze spróbuj jeszcze raz i w innym miejscu.

Pastella ukryta między bratkami
Obrazek

Z przodu tej rabaty okrywowe White Cover
Obrazek

Balijka
Obrazek

ewamaj, widziałam Prince'a, cudna róża, zniewalający kolor, miło popatrzyć. Tuscany nie jest tak ciemna, ale nadal mnie zachwyca swoją oryginalnością.
Obrazek

Tuscany
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu w życiu nie mozna powiedzieć, że u Ciebie jest nudno, uwielbiam, jak ogród tętni życiem i kolorami. Masz wszystko co sprawia, że Twój ogród jest wyjatkowy. :D Nie zrażaj się do angielek, ja też tak miałam, nawet przesadziłam LD Braithwaite, a teraz żałuję, bo jest piekny. Taka piękna pogoda, a ja kwitnę w pracy. :twisted:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Eden, masz rację trudno uchwycić jej piękno. Po drodze do pracy mijam jeden ogród, gdzie rośnie Eden potężnych rozmiarów. Co za widok.
Jest tylko małe ale, dlaczego ktoś posadził do towarzystwa żółtą różę.
Mam nadzieję na taki efekt, bez żółtej :;230
Co rośnie u Ciebie obok Eden :?: Muszę coś dobrać do towarzystwa.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Wandziu, pnące rożowe roże są po prostu prze-cu-dow-ne ;:oj . I ta gestwina - niby pomieszane ale jaki misterny obraz z tego wychodzi :) .
Uroczy delikatny wiesiołek ;:167 .
Jest gorąco, ale przecież u Ciebie dużo cienia, to i tak łatwiej :) .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu wszystko piękne , ale Avalon - boski .
Pieknie kwitną Ci róże w tym sezonie .
Dzięki nim ogród stał sie taki .... romantyczny .
Pozdrawiam !!!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, fakt, człowiek czasem czuje się zmeczony, nawet jeśli bardzo lubi coś robić. Znam to uczucie doskonale. Ja w takie upały to tylko jestem w stanie się przespacerować po ogrodzie i nic wiecej. A wieczorem komary chcą zjeść żywcem, toteż niewiele się u mnie dzieje.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Że też ta pogoda nie zna umiaru - jak leje, to z przytupem, a jak grzeje - to do upadłego :evil: A może czas na coś po środku?
Avalonki kupiłam cztery, bo miałam miejsce pod szpaler. Akurat w tym miejscu nie wyobrażałam sobie ferii barw, jak to u mnie ;:306 Wybór okazał się trafiony.
A dziś właśnie oglądałam Princa, bo zdecydowanie brakuje mi róż w takim kolorku.
Widzę, że i u Ciebie różom żółcieją dolne liście. Nieźle się muszą wysilać, by w takim upale przerwać, dlatego wczoraj dostały magiczną siłę. A któregoś ranka (może jutro) nawiozę je doliściennie. Majeczka radzi z Bioseptem, ale ten muszę dopiero kupić.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, jak zwykle pięknie u Ciebie, róże i ta Twoja gęstwina są super. U mnie właśnie przechodzi burza, nawet dość mocno popadał deszczyk, dobrze będę mogła wyłączyć podlewanie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

LEJE :!: :!: :!:
Zamykam komputer ;:oj
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

cześć Wandziu? pada u Was? u mnie nie ma już czym oddychać...
Avalon świetny ;:333 Prawda, że nieco kształtem kwiatu przypomina Twiggy's Rose?
nie masz nudno, nie miałaś i nie będziesz mieć ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Wandziu, Avalon boski ;:108 ;:108 ;:108 już u Ani nie mogłam sie na niego napatrzeć w tym rózanym szpalerku, a teraz i u ciebie przykuwa on moją uwagę ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”