Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
No i się pieniło a może bardziej "gotowało" teraz czekam do wieczora i pryskam . Tylko pryskać wszystkie czy tylko te zaatakowane ? Pryskać liście i owoce ? Jak dużo oprysku na jeden krzaczek ? Krzaczki mają tak około 1,5 m wysokości . Trochę dużo tych pytań ale ostatnio pryskałam bo był niedobór magnezu , listki miały jaśniejsze plamki i na jeden krzaczek wylałam tyle preparatu ,że aż płynęło i się troszkę przypaliły .Wracają już do normy więc nie chcę im znowu zrobić krzywdy .
I jeszcze jedno pytanko czy oberwać zainfekowane pomidory czy jeszcze coś z nich będzie . Choroba dopiero się zaczyna więc czarna plamka na spodzie pomidorka jest niewielka.
I jeszcze jedno pytanko czy oberwać zainfekowane pomidory czy jeszcze coś z nich będzie . Choroba dopiero się zaczyna więc czarna plamka na spodzie pomidorka jest niewielka.
Pozdrawiam ,Beata
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
ratunku podlałam je 2 dni temu pokrzywówką a dziś niespodzianka zgniłe brązowe plamy na jednej odmianie CORNABEL F1 na piętce owocu liście i krzaki zdrowe czy to jest niedobór wapnia czy pleśń proszę o radę czym to zwalczyć pozdrawiam
oczy szeroko zamknięte...
betty 68
Pryskać jak leci. A ile pryskać ?. Tak, żeby liscie były zwilżone ale z nich nie kapało na ziemię.
Pryskać jak leci. A ile pryskać ?. Tak, żeby liscie były zwilżone ale z nich nie kapało na ziemię.
-
- 50p
Wielkie dzięki forumowicz , a więc pryskam a pomidorków skażonych nie zrywam , mam nadzieję ,że oprysk pomoże .
anetka6930 mnie się wydaję ,że masz to samo co ja ale niech wypowiedzą się znawcy .Poczytaj wyżej odpowiedzi forumowicz na moje pytania a będziesz wiedziała co z tym problemem zrobić ,oczywiście jeśli eksperci potwierdzą moją diagnozę .
anetka6930 mnie się wydaję ,że masz to samo co ja ale niech wypowiedzą się znawcy .Poczytaj wyżej odpowiedzi forumowicz na moje pytania a będziesz wiedziała co z tym problemem zrobić ,oczywiście jeśli eksperci potwierdzą moją diagnozę .
Pozdrawiam ,Beata
Zostawiłaś uszkodzone pomidorki, ale wiedz, że te zmiany nie znikną.
Anetka powiedz z której strony owoców są te plamy. Na wierzchołku czy od szypułki ?
Anetka powiedz z której strony owoców są te plamy. Na wierzchołku czy od szypułki ?
-
- 50p
Wiem ,że zmiany nie znikną ale jeśli nie zaatakują dalszej części pomidora to zawsze to zepsute można odkroić a resztę schrupać
Pozdrawiam ,Beata
O ile wcześniej nie schrupie tych pomidorów szara pleśń
- anetka6930
plamy są na wierzchołku mam wapno do bielenia drzew z agrecol skład 70 % wapń w postaci tlenku wapnia lub saletrę Agromix N Ca Mg
a i znajdzie się zwykłe wapno budowlane.
a i znajdzie się zwykłe wapno budowlane.
Nic z tych rzeczy.
Kupić saletrę wapniową i opryskać nią ale tylko owoce, albo zrobić cytrynian jak betty68 i opryskać całe rośliny razem z owocami.
Kupić saletrę wapniową i opryskać nią ale tylko owoce, albo zrobić cytrynian jak betty68 i opryskać całe rośliny razem z owocami.
- anetka6930
ajajaj czyli mam kupić węglan wapnia + 4 g kwasku + 0.5 litra wody z tego zrobić 0.5% roztwór i tym opryskać pomidory tylko te zarażone czy wszystkie?
o znalazłam już na oazie forumowicz pięknie i przejrzyście to napisałeś wielki ukłon dla Ciebie
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną, zdania zaczynamy z wielkiej litery.
moderator
o znalazłam już na oazie forumowicz pięknie i przejrzyście to napisałeś wielki ukłon dla Ciebie
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną, zdania zaczynamy z wielkiej litery.
moderator
Albo- albo. Prościej jest kupić saletrę wapniową.
A dlaczego to Anetka jest nieprzygotowana do uprawy pomidorów ?
A dlaczego to Anetka jest nieprzygotowana do uprawy pomidorów ?
- anetka6930
Przygotowana panie prof. .
Kupiłam saletrę wapniową która się okazała nie być saletra ale cóż Polak mądry ale po szkodzie.
Kupiłam saletrę wapniową która się okazała nie być saletra ale cóż Polak mądry ale po szkodzie.
A gdyby Anetka przyłączyła się do eksperymentu z mleczanem wapnia na bazie zakwasu żytniego to te pomidorki na pewno by nie miały SZW a i o ZZ można było by być spokojniejszym. Mimo iż ZZ już od dość dawna szaleje po kraju nie mam na razie żadnego doniesienia o ataku tej choroby na pomidory opryskiwane regularnie E327. Alternariozy również ani chorób ogórków.