Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Magdalenka, Ildi z tego co wiem na jeden pęd i max trzy grona.
Tajdzi, z Koralikiem nie robimy nic. Tak go zostawić. On jest samokończący. Parę postów wyże o nim pisałam zajżyj.
Tajdzi, z Koralikiem nie robimy nic. Tak go zostawić. On jest samokończący. Parę postów wyże o nim pisałam zajżyj.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koralika prowadzę na żywioł, jedynie usuwam liście dotykające ziemi i 2-3 listki i wilki wyrastające prawie przy samej ziemi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 01:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam Black Cherry i Maskotkę, i niestety kilka sztuk mi się pomieszało (zszedł napis z pojemników sadzonek). Jak wiadomo Black Cherry wysoki i wilki trzeba obrywać, a Maskotka samokończąca - i teraz nie wiem jak je lepiej potraktować: obrywać wilki z potencjalnej Maskotki, czy zostawiać na Cherry? Chyba, że a się je jakoś rozróżnić zanim będzie za późno?
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wklej zdjęcia pomidorów które najbardziej różnią się od siebie, może ktoś rozpozna.
Viki nie obrywaj nic! Maskotka jest samokończąca tak że jak wszystko oberwiesz, to nic nie zjesz. A Black Cherry może śmiało rosnąć na żywioł. Jego się nawet zaleca (Przynajmniej u nas) na conajmniej 3 pędy, wtedy jest bardzo plenny. Tak że wyluzuj i daj im rosnąć jak chcą. Wtedy nie zrobisz nic złego i nie będziesz się w d... gryźć że poobrywałaś co nie trzeba
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 01:22
Dzięki tomate, tak zrobię. Ewentualnie jak się skapnę, które rosną "za bardzo w nieskończoność", to się nimi zajmę.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
One są bardzo różne, Black Cherry będzie rwał się do góry, a Maskotka zacznie rozkładać się na ziemi, nie urośnie wyżej niż pół metra. Nie wiem ja jakim etapie są Twoje, bo u mnie Blackie ma już z 1,5m wysokości, a Maskotka ze 30cm.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Liście od dołu oberwij, ale nie więcej niż 2 na raz. Koraliki to duże "krzaki" malutkie mają tylko owoce. Sporo wilków się im zostawia, wyłamuj tam gdzie jest ich najwięcej.tajdzi pisze:Moje maleństwa podczas mojego urlopu masakrycznie się rozrosły.
Ponieważ to moje pierwsze pomidory, czy mogę Was prosić o łatwą instrukcję jak pozbyć się "wilków"? Czy listki od dołu usuwać? bo kurczę tak wielkie porosły (a to są koraliki, więc powinny być malutkie...)
Aguskac, moje Maskotki dorastają lekko ponad metr. Nasiona oryginalne miałam z Plantico. Tak że trza czekać aż się zakończy gronem. Też byłam za pierwszym razem zdziwiona, że rosły i rosły...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Jesteś tego pewna?!tomate pisze:Magdalenka, Ildi z tego co wiem na jeden pęd i max trzy grona.
Ogród: Coś z niczego
Słuchaj, ty sobie go możesz prowadzić jak chcesz. Nikogo nie namawiam. Idli to pomidor wielkogronowy - Multiflora, jak Megagron. Najbezpieczniej prowadzić takie typy pomidorów właśnie tak.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Jakby mi ktoś poradził, to jest pomidor koktajlowy firmy Eden odmiana Pokusa, pojawiły się pierwsze pączki, ale zastanawiam się czy nie powinnam oberwać jakiś listków, jak widać od dołu nad wszystkim gałązkami wyrastają kolejne przez co te stare rosną w dół.... Załączam zdjęcie jakby mi ktoś poradził czy zostawić jak jest czy już coś oberwać.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
RedaMojeMiasto
Przesadź tego pomidora, przynajmniej do wiaderka 25 litrowego.
Moja pokusa na dzień dzisiejszy, ma prawie dwa metry wysokości.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=5998
Pod tym linkiem dowiesz się, jak prawidłowo obrywać liście.
Przesadź tego pomidora, przynajmniej do wiaderka 25 litrowego.
Moja pokusa na dzień dzisiejszy, ma prawie dwa metry wysokości.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=5998
Pod tym linkiem dowiesz się, jak prawidłowo obrywać liście.
Pozdrawiam Paweł.