Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Pati mam nadzieję, że to własnie reakcja na chłodne noce i na tym listku się skończy ;) Dzisiaj je wszystkie przewiozłam do domu i niestety odbijający pędzik na oczku u białasa się ułamał :( no ale cóż..

Marto ja już mam falka przypominającego Black bird, ale zaraz sobie zrobię obczajkę :D Chociaż i tak jestem spłukana, więc zakupy nie wchodzą w gre ;)

W pośpiechu udało mi się jeszcze dzisiaj pstryknąć jakieś foto upamiętniające obecne jeszcze kwitnienia ;) Pierwszy to Phal. Magical. Kwiaty które miał gdy przyszedł do mnie już opadły, teraz kwitnie na tych, które rozwinęły się już u mnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Następny to prawdopodobnie Phal. KV Golden Star X Tzu Chiang Balm oznaczony przez Martusię ;:196 Storczyk powoli przekwita, kolor wpada teraz bardziej w fiolet.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Białasa też już widzieliście, niestety systematycznie gubi kwiaty..

Obrazek Obrazek

Następny to moja mini(ówa) :D Nie miałam okazji zrobić jej zdjęcia aparatem gdy ja kupiłam, wiec nadrabiam :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

Następny jagodowy, ale ciężko złapać jego kolor, nie jest to malina mimo, że tak wychodzi, to taki biskupi :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Phal. Golden beauty

Obrazek Obrazek Obrazek

Phal. Piko Fantasy już przekwita.. kolory bardzo wybledły, choć pojawiło się więcej zieleni na płatkach. Porównanie jak wyglądał (pierwsze foto) a ja wygląda (drugie foto). Kwiat z chwile odpadnie bo już jest charakterystycznie pomarszczony :wink:

Obrazek Obrazek

Pseudo Filipek :)

Obrazek Obrazek

Na tego czekam.. wypuścił na nowym pędzie dwa odgałęzienia i wychodzi trzecie :)

Obrazek Obrazek

Phal. Liodoro tak jak pisałam podciągnęłam go wyżej "na" keramzyt a dzisiaj zobaczyłam korzonka i drugą wypustkę ;:138 Nie sadzę aby była to zasługa keramzytu niestety bo o owych wypustkach pisałam jeszcze kiedy siedział w podłożu, nie byłam jednak pewna czy się przebiją i czy to na pewno korzonki.. no ale jest jeden :D niech teraz rośnie by się nie zatrzymał :lol:

Obrazek

Kolejny reanimek, maluch, o którym pisałam, ze eksperymentuje trzymając go w szczelnie zamkniętym słoiku na wilgotnym mchu. Na szczęście po tygodniu nie zauważyłam żadnej pleśni, wyciągnęłam go dzisiaj i wykąpała w całości w deszczówce z biohumusem by się nieco wzmocnił. Następnie odsączyłam i znów zamknęłam w słoiku. Mam nadzieję, ze z tych wypustek będą korzonki.

Obrazek Obrazek Obrazek

Maluchy :) Na półeczce mają 67% wilgotności, więc mam nadzieję, że to powinno wystarczyć

Obrazek Obrazek

Przyrost na D. phalaenopsis jeszcze mu troszkę brakuje ale ładnie rośnie.. szkoda, ze tylko jeden :(

Obrazek Obrazek

I moje zagadkowe D. nobile

Obrazek Obrazek

To tyle u mnie ;:131 :wit
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ale zrobiłaś nam na wieczór prezentację!! ;:oj Same śliczności!! Bardzo spodobały mi się Phal. Magical i Phal. KV Golden Star X Tzu Chiang Balm :D Nowa Mini też śliczna... ;:167
Ten reanimek wcale nie wygląda źle, cieszę się bardzo, że reanimacja w słoiczku przebiega pomyślnie!! :D Gorzej wygląda ten Liodoro :roll: Ja bym jednak dalej trzymała go w tym keramzycie... Może w końcu "zaskoczy"...
Wiem, że masz już podobnego storczyka do Black Bird, ale ten który się pojawił to chyba faktycznie ten właściwy... :D Mogę się jednak mylić... :roll: Daj znać, jak zrobisz już obczajkę :wink:
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Super relacja Dufin ,zachwycajaca!!!!!Cudne kwitnienia ,Magical powalajacy i widzisz ,ma takie kwiatki jak wkleilam u Magdzi ,bardzo intensywne ,czerwono pomaranczowe ,z czasem wyblakna.Najbardziej sie ciesze z Liodoro ;:138 .Moze i mial te wypustki wczesniej ,ale jakos kora im nie pomogla.Nie twierdze ,ze to keramzyt na 100%,ale sklaniam sie ku temu ,ze wilgoc ,ktora podciagal sie do tego przyczynila.Teraz juz pojdzie :D .
Maluszki sliczne ,widze ,ze bardzo o nie dbasz,az milo popatrzec.A przyrost na Twoim Dendrobium Phal jest gigantyczny w porownaniu z moim.Jutro wkleje fotki to ocenisz.Bardzo mi sie podoba to co zobaczylam ;:138 ;:138 ;:63 ;:63 ;:63
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Aniu jak zwykle prezentujesz cudne kwitnienia, aż miło się patrzy ;:oj Chyba nie muszę mówić, który to mój faworyt ;:224 Mini też przesłodka ;:215 I oczywiście zdjęcia pierwsza klasa ;:138

Gratuluję reanimków, a Liodorek da radę ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aniu, ja też jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich kwitnień. Nie wiem jak to zrobiłaś, ale 4 z kwitnących to moje phal. Oddaj zaraz ;:306
Reanimki budzą się do życia - może to keramzyt, może wilgoć, może troszkę pora roku, a może wszystkiego po trosze. Najważniejsze, że ich nie stracisz!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto to raczej nie jest ten właściwy Black bird.. płatki ma identyczne jak mój, różnica tkwi tylko w kolorze warżki, ale jak porównasz u dziewczyn to zauważysz, że np. u rosarity falek też ma taką warżkę jak mój, ale płatki ma właśnie charakterystycznie inne ;) a Phal. Liodoro oczywiscie cały czas jest w keramzycie a raczej "na" keramzycie bo gdy był zasypany to pojawiała się pleśń..

Actus ciężko powiedzieć czy kora mu nie pomogła, bo właśnie w korze pojawiły się wypustki.. no a wiadomo, że trochę czasu tez mija zanim korzonek wyjdzie, ale mimo wszystko pozostaję przy keramzycie, byleby tylko podrósł na tyle by się już wbił w te kulki :)

Pati, Janeczko dziękuję Kochane ;:168 Bardzo mnie ucieszył widok reanimków bo to dobry znak ;:333

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
sekunda
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 11:37

Post »

Aniu gratuluję pięknych kwitnień wszystkich phalków! (Magical ;:167 ) ,a za Liodoro trzymam mocno kciuki.
Maluszki masz ;:79 słodkie,widać dobrze im u Ciebie :)
pozdrawiam,Asia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne i obfite kwitnienia.

Gratuluję korzonków na reanimkach tak wyczekiwanych długo.

Przedszkolaki mają super warunki :wit .
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

Dufin co ja mogę Ci napisać,dziewczyny już wszystko napisały :-D super że reanimki sobie radzą,pomysł ze słoikiem też super :-D kiedyś tak pomyślałam że sprawdziłby się też jako szklarenka dla jakiegoś malucha :-D a na magicala jestem chora...i to już jest oficjalna diagnoza ;:223
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Ale piękności pokazałaś jak CI pięknie kwitną lub będą kwitły a magical magiczny ;:167 mam nadzieje, że kiedyś i ja takie cudeńko upoluje.
Co do Twoich reanimków ;:138 widać, że mają u Ciebie bardzo dobre warunki i walczą także myślę że teraz to już tylko z górki :tan . Bardzo ładny przyrost an dend. phal. Ja miałam już duży i taka szczęśliwa byłam a tu wczoraj patrze zgnił mi ;:145 i jestem podłamana. Co do dendr. nob. to ja uważam, że to będą na pewno kwiaty ;:196
Trzymam kciuki za obronę ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniugratuluje korzonka na reanimku ;:138 ;:138 ;:138

Super zdjęcia i kwitnienia ;:108

A muleszek taki słodziutki i zadbany ;:215

Dałaś nam powody do pozytywnie mobilizującej zazdrości ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sekunda dziękuję za wizytę ;:168 maluchy dzisiaj mają wilgotność ok. 75 % sama jestem w szoku bo myślałam, że tu w domu mam dużo gorsze warunki.. ale może to wysoka temp. w połączeniu z tacką wody tak działa i to, że sa na półce, więc ogrodzone z 3 stron :)

Filigranowa bardzo mi miło Cię gościć u siebie :wit Korzonki na reanimkach mnie bardzo cieszą, zwłaszcza na Liodoro bo to była moja wielka chciejka.. wiem, ze póki co nie wygląda optymistycznie, bo na trzonie wszystkie stare resztki korzonków pogniły, ale jak tylko wypuści jakieś nowe korzonki to zetnę tą starą brodę :)

Dusia dzięki Kochana :lol: Magical jest ostatnio popularny na allegro, więc szukaj i próbuj :wink:

Karnova dziękuję za wszystko :) Bardzo bym chciała by na D. nobile były kwiaty ale jeszcze za wcześnie. D. phalaenopsis wypuściło już kilka swoich ładnych korzonków, mam nadzieję, że nic mu nie będzie, chociaż mama go niepotrzebnie podlała ;:124 w dodatku do każdego falka nalała wody na podstawkę żeby "parowała" ;] na szczęście stały tak tylko jeden dzień, jeśli mówi prawdę, bo jak przyjechałam i to zobaczyłam to od razu powylewałam.. co innego jakby ich nie moczyła to by podciągnęły tą wodę a ona podlała i mokre jeszcze postawiła w wodzie a niektórym korzonki od dołu wyglądają i gniją przez to :evil:

Kami dzięki wielkie ;:168 zazdrościć nie ma czego, bo każdy z nas ma coś innego godnego uwagi :) ale z maluchami fajna przygoda a kosztują niewiele więc polecam spróbować kilka na próbę ;:333 Radość będzie tym większa gdy zakwitną, chociaż do tego daleka droga.. póki co cieszy mnie każdy korzonek i listek :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy kwiat mojego zapączkowanego :roll:

Obrazek Obrazek

Drugi pączuś już jest taki nabrzmiały, że też powinien się dzisiaj zacząć otwierać :wit

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”