Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malwy
Moja malwa czarna ma dużo łodyg z kwiatami ale jakoś niskie te łodygi.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyczytałam gdzieś na forum, żeby usunąć z młodych malw 4 pierwsze liście-zastosowałam, bez oprysków,jest o niebo lepiej.Trochę póżno o tym piszę, ale w przyszłości warto spróbować
Pozdrawiam Ewa
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Ewciu dziwna metoda ale skorop działa - czemu nie spróbować.
Piszesz
Piszesz
czyli 4 od dołu - w jakiej fazie wzrostu przycięłaś je ?żeby usunąć z młodych malw 4 pierwsze liście
- christinkrysia
Aha ... czyli zaraz na początku jak rusza wegetacja przycinać pojawiające się liście licząc od dołu 4 sztuki. Wiadomo - stożka nie ruszamy.
Jakie masz odmiany malw i od jak dawna rosną u Ciebie ?
Jakie masz odmiany malw i od jak dawna rosną u Ciebie ?
- christinkrysia
Wielkie dzięki Ewciu - w takim razie czekam na zdjęcia Twych malw aby je podziwiać bo swoich jak pisałam, nie będę miała bo .... ścięłam.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
ewa2019 szkoda że ak późno o ym napisałaś. U mnie prawie same badylki zostały. I pryskanie nie pomogło.
christinkrysiu szkoda, że ścięłaś ale tak pewnie będzie lepiej dla innych kwiatów..
Malwy z nasion z akcji 2011/2012 zaczynają kwitnąć
- christinkrysia
Piękne kwiaty - gratuluję a ja dziś posiałam w nowym miejscu kolejną partię pełnych - miałam jeszcze oryginalne nasiona ze sklepu.
Mówiłam sobie nie ... ale jak popatrzyłam na zdjęcia to żal mi się zrobiło, a potem ta informacja o ścianinu liści - podejmuję ostatnia próbę. Za rok się przekonam
Mówiłam sobie nie ... ale jak popatrzyłam na zdjęcia to żal mi się zrobiło, a potem ta informacja o ścianinu liści - podejmuję ostatnia próbę. Za rok się przekonam
Kochani.. przepraszam za wielkość zdjęcia ale dopiero w takiej wielkości widać w miarę dobrze..
coś żre moje malwy, które wysiałam w doniczkach i które mam zamiar przenieść we wrześniu na działkę
Nie wiem czy dobrze widać.. takie białe podłużne robale.. co to może być?
mam w domu spray na mszyce i przędziorki - pomoże czy lecieć po coś innego? ratunku już mi takie ładne wyrosły
coś żre moje malwy, które wysiałam w doniczkach i które mam zamiar przenieść we wrześniu na działkę
Nie wiem czy dobrze widać.. takie białe podłużne robale.. co to może być?
mam w domu spray na mszyce i przędziorki - pomoże czy lecieć po coś innego? ratunku już mi takie ładne wyrosły
- christinkrysia
Faktycznie paskudnie wygląda ale jak Ty chemia zrobisz oprysk w mieszkaniu?
Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
Nie zauważyłaś latających małych muszek ?
Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo, bardzo mi przykro christinkrysia ,wyczytałam i wycięłam 4 listki, ale nie byłam pewna czy choroba malw się pojawi?Napisałam Wam, gdy okazało się-choroby brak Może to przypadek, ale w przyszłym roku zrobię to samo(4 listki pierwsze usunę) i jeszcze dodam,zawsze miałam rdze malw, w większym lub mniejszym stopniu zależało (chyba od oprysków) a może nie-pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
wyjdę na balkonchristinkrysia pisze:Faktycznie paskudnie wygląda ale jak Ty chemia zrobisz oprysk w mieszkaniu?
christinkrysia pisze:Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
zauważyłam ale myślałam, że to może jakieś owocówki ale może masz rację... bo w jednej z donic chodziło kilka muszek po ziemi
znalazłam już odpowiedni wątek
spróbuję coś z tym zrobić.. dzięki
a może po prostu bezpieczniej moje siewki malwy już wysadzić do ogrodu?? oczywiście wywalić tę ziemię i wkopać w grunt