Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Witaj, podaję moje typy:
2. to na pewno Euphorbia lactea - mam taką samą, dokładnie tak samo szczepioną, roślinka niekłopotliwa
4. to na pewno Euphorbia enopla - też mam
6. Cleistocactus strausii - ale niech ktoś jeszcze potwierdzi
9. Echeveria rundelli - ale też niech jeszcze ktoś potwierdzi
10. Echeveria - ale dla mnie trudnie do określenia, bo też parę postów wyżej prosiłam o dokładne określenie. Jeśli jest z marketu, to chyba pozostanie określenie Echeveria sp.
To moje typy. Pozdrawiam
2. to na pewno Euphorbia lactea - mam taką samą, dokładnie tak samo szczepioną, roślinka niekłopotliwa
4. to na pewno Euphorbia enopla - też mam
6. Cleistocactus strausii - ale niech ktoś jeszcze potwierdzi
9. Echeveria rundelli - ale też niech jeszcze ktoś potwierdzi
10. Echeveria - ale dla mnie trudnie do określenia, bo też parę postów wyżej prosiłam o dokładne określenie. Jeśli jest z marketu, to chyba pozostanie określenie Echeveria sp.
To moje typy. Pozdrawiam
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
piasek pustyni - ja się wypowiem tylko na temat pozycji numer 3. Mi to wygląda na Aylostera muscula, która jest potwornie powyciągana z braku wyustarczającej ilości słoneczka. Powinna rosnąć w kulki, a nie długie pędy.
- piasek pustyni
Znaczy - "mojej" pozycji nr 3, gdzie typowałam, iż jest to Cleistocactus s.? Dobrze zrozumiałam? Jeśli tak, to dlatego właśnie proponowałam, aby ktoś to jeszcze potwierdził, bo mój tak jakoś się różni, że tak powiem, choć jeszcze jest młodziutki. Nie upieram się absolutnie, jeśli nie jestem pewna
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
1. Agave spec.piasek pustyni pisze:Witam bardzo bardzo serdecznie ponownie
Zwracam się do Was kolejny raz z prośbą o identyfikację roślinek, naszych nowych mieszkańców. Wszystkie przybyły w drodze hm...zdobycznej (nie kradzionej, choć te podobno szybciej i lepiej rosną, ale nie sprawdzałam), w każdym razie nie są to nabytki marketowe. Z góry serdecznie dziękuję.
1. Agawa czy aloes?
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja1.jpg
2. To jakaś opuncja, ma dopiero maciupeńki korzonek
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja2.jpg
3. To coś (hildewinteria??? "koci ogon"? ) jest puszyste, wyłazi z doniczki, przypomina koci ogon, choć moje koty mają trochę inne ogonki, ale niemal równie puszyste. Dopiero się ukorzenia, wymagał trochę cięć
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja3.jpg
4. To też opuncja, ale jaka? Monacantha variegata?
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja4.jpg
5. Opuncja, ale czy można określić dokładnie nazwę? Brasiliopuntia?
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja5.jpg
6. Tego szukałam, szukałam i szukałam, i mogłabym dopasować co najmniej kilka. Proszę fachowców o pomoc
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja6.jpg
7. Do tej pory sądziłam, że jest to Ceropegia woodii. Jak podrosło troszkę, przeżyłam przewrót w światopoglądzie...
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja7.jpg
8. Tu w imieniu starszego Synka proszę o sprecyzowanie, bo zakupił go na spacerze z kuzynką, detektywistyczne podejrzenia skierowały mnie na market owada z kropkami, ale nikt się nie przyznał. Niemniej Synek męczy mnie, czy już wiem, co to. Mammillaria?
http://zaneta70.w.interia.pl/kwiaty/identyfikacja8.jpg
Z góry bardzo dziękuję i pokornie proszę fachowców o opinie i potwierdzenia.
2. Opuntia monacantha forma variegata + monstruosa
3. Zmęczona brakiem światła Aylosera spec.
4. Opuntia monacantha forma variegata + monstruosa
5. Brasiliopuntia brasiliensis
6. Echinopsis multiplex zabiedzony z braku światła i wody; czy jego korzenie jeszcze żyją?
7. Kalanchoe?
8. Mammillaria spec.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- piasek pustyni
Kolejny raz bardzo dziękuję za pomoc. Wskazówki techniczne jak najbardziej mile widziane, już wiem o wiele więcej niż ostatnio jeśli chodzi o wstawianie zdjęć, stąd będę podstawiać podlinkowane miniatury. Dziękuję za uporządkowanie, mnie też wydawały się za duże zdjęcia, ale nie mogłam edytować. Człowiek się uczy całe życie, a i tak niewiele wie.
Natomiast również dziękuję za identyfikację. Co do Echinopsis - korzenie ma zdrowe, i byłam tym faktem również zaskoczona. Jest to jedna z wielu roślinek, która trafia do nas niejako na uratowanie, gdyż gnieżdżą się np. na klatkach, a że moja połowa często w ramach pracy składa wizyty ludziom w domach (różnych), to i w podziękowaniu dostaje szczepki. Jak widzi roślinę w tragicznym stanie, to sam aż prosi i potem staram się ratować. Tak np. właśnie było z "puchaczem" - tu zidentyfikowaną jako Aylostera. Stał na klatce, w starej kamienicy, przy północnym oknie, w dodatku z widokiem na rozłożyste drzewo. Świetna lokalizacja... Teraz go ratuję, jest niejako na moim kwiatowym OIOM-ie. Oczywiście odratowane zostają już u nas i póki co, mają się dobrze.
Raz jeszcze dzięki
A przy okazji, teraz widzę, jak się zakręciłam przy wcześniejszym poście. Hm... To z upału. Tylko.
Dzięki!
Natomiast również dziękuję za identyfikację. Co do Echinopsis - korzenie ma zdrowe, i byłam tym faktem również zaskoczona. Jest to jedna z wielu roślinek, która trafia do nas niejako na uratowanie, gdyż gnieżdżą się np. na klatkach, a że moja połowa często w ramach pracy składa wizyty ludziom w domach (różnych), to i w podziękowaniu dostaje szczepki. Jak widzi roślinę w tragicznym stanie, to sam aż prosi i potem staram się ratować. Tak np. właśnie było z "puchaczem" - tu zidentyfikowaną jako Aylostera. Stał na klatce, w starej kamienicy, przy północnym oknie, w dodatku z widokiem na rozłożyste drzewo. Świetna lokalizacja... Teraz go ratuję, jest niejako na moim kwiatowym OIOM-ie. Oczywiście odratowane zostają już u nas i póki co, mają się dobrze.
Raz jeszcze dzięki
A przy okazji, teraz widzę, jak się zakręciłam przy wcześniejszym poście. Hm... To z upału. Tylko.
Dzięki!
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są moje propozycje:
3.Echinopsis (możliwe,że multiplex).
5,6,41,43,45,52,53,54,55,57,63,71,74. Mammillaria.
8. Echinocactus grusonii.
13.Echinopsis (prawdopodobnie eyriesii).
35.Echinopsis subdenudata .
36,65.Astrophytum.
37,60,66.Echinofossulocactus.
38.Echinocereus.
50.Gymnocalycium mihanovichi.
62.Echinopsis leucantha (tutaj jest mały znak zapytania).
70.Możliwe, że Echinopsis.
3.Echinopsis (możliwe,że multiplex).
5,6,41,43,45,52,53,54,55,57,63,71,74. Mammillaria.
8. Echinocactus grusonii.
13.Echinopsis (prawdopodobnie eyriesii).
35.Echinopsis subdenudata .
36,65.Astrophytum.
37,60,66.Echinofossulocactus.
38.Echinocereus.
50.Gymnocalycium mihanovichi.
62.Echinopsis leucantha (tutaj jest mały znak zapytania).
70.Możliwe, że Echinopsis.
Małe uzupełnienie kolegi wyżej:
1, 20, 22, 27, 32, 42, 49, 58, 80. Mammillaria
10. STRASZNIE powyciągana Rebutia
11, 39, 59, 79. Eriocactus warasii
16. Może jakaś Parodia?
19, 25, 72. Gymnocalycium
21. Astrophytum (?)
29. wygląda na wyciągniętą Lobivie
30. Aloes
34. Echinocactus (?)
44. Lobivia (?)
64. Rebutia
75. Ferocactus (Jeśli ciernie nie są pomalowane, tylko oryginalnie mają taki kolor, to to będzie najprawdopodobniej F. latispinus)
76. Chyba jakaś Opuntia f. monstruosa
78. Euphorbia enopla
Od siebie dodam, że rośliny wyglądają na powyciągane. Tzn, że mają za mało słońca lub były podlewane w zimie.
1, 20, 22, 27, 32, 42, 49, 58, 80. Mammillaria
11, 39, 59, 79. Eriocactus warasii
16. Może jakaś Parodia?
19, 25, 72. Gymnocalycium
21. Astrophytum (?)
30. Aloes
34. Echinocactus (?)
44. Lobivia (?)
64. Rebutia
75. Ferocactus (Jeśli ciernie nie są pomalowane, tylko oryginalnie mają taki kolor, to to będzie najprawdopodobniej F. latispinus)
76. Chyba jakaś Opuntia f. monstruosa
78. Euphorbia enopla
Od siebie dodam, że rośliny wyglądają na powyciągane. Tzn, że mają za mało słońca lub były podlewane w zimie.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
70 To na pewno zajechany niedawnym brakiem światła Echinpsis eyriesii
To prawda niestetyLiczi123 pisze:Małe uzupełnienie kolegi wyżej:
Były podlewane w czasie zimy... Teraz wiem, że to błąd. Aktualnie dostęp do słońca mają do późnego południa.
ciernie nie są pomalowaneLiczi123 pisze: 75. Ferocactus (Jeśli ciernie nie są pomalowane, tylko oryginalnie mają taki kolor, to to będzie najprawdopodobniej F. latispinus)
dziękuje za rozpoznanie
Czy można określić mniej więcej wiek tych kaktusów?
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Trochę łatwiej byłoby podjąć się identyfikacji, gdyby zdjęcia nie były wrzucone masowo tylko stopniowo. Tak to nie wiadomo co zostało zidentyfikowane, a co jeszcze nie. Mam też swoje typy ale wypiszę tylko rośliny, których jestem raczej pewien:
3. Echinopsis multiplex
4. Hamatocactus hamatacanthus
6. Mammillaria backebergiana
7. Pilosocereus azureus
8. Echinocactus grusonii
10. Rebutia marsonerii (tu jednak "?")
11. Eriocactus warasii
12. Być może Ferocactus peninsulae
13. Echinopsis eyriesii
18. Hamatocactus setispinus
21. Astrophytum myriostigma (jeszcze gdzieś tam miałeś A. capricorne ale nie spisałem jaki nr nosi)
22. Mammillaria polythele
34. Ferocactus histrix
35. Echinopsis subdenudata
50. Gymnocalycium mihanovichii
75. Jak dla mnie to Ferocactus pilosus
80. Mammillaria elongata
3. Echinopsis multiplex
4. Hamatocactus hamatacanthus
6. Mammillaria backebergiana
7. Pilosocereus azureus
8. Echinocactus grusonii
10. Rebutia marsonerii (tu jednak "?")
11. Eriocactus warasii
12. Być może Ferocactus peninsulae
13. Echinopsis eyriesii
18. Hamatocactus setispinus
21. Astrophytum myriostigma (jeszcze gdzieś tam miałeś A. capricorne ale nie spisałem jaki nr nosi)
22. Mammillaria polythele
34. Ferocactus histrix
35. Echinopsis subdenudata
50. Gymnocalycium mihanovichii
75. Jak dla mnie to Ferocactus pilosus
80. Mammillaria elongata
Jak na moje amatorskie oko, żaden z tych okazów nie wygląda na więcej niż 10 lat. Myślę, że większość mieści się w granicy 3-7 lat. A jaką mają ziemię? Jeśli to zwykły torf, to warto byłoby przesadzić je do mieszanki ziemia-piasek-żwir (Ważne, aby żwiru i piasku było więcej niż ziemi). Jeśli jakiś typ mój i Mateusza się nie pokrywają (A widzę, że są takie), to zapewne Mateusz ma rację. Choć jednak zdecydowanie łatwiej (dla identyfikujących) byłoby wrzucać np. po 10 fotek, na każdej po jednym, lub dwa kaktusyB0gd4n pisze: Czy można określić mniej więcej wiek tych kaktusów?