Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
U mnie w ubiegłym roku było tak na 2 krzakach - obornika nie dawałam , podlewałam jedynie rozcieńczoną pokrzywą .
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sybil - to jakaś mutacja, widocznie dana odmiana nie jest do końca czysta i zawiera niekorzystne geny. Dobrym tego przykładem jest odmiana Cherokee Purple, w tym roku dwa egzemplarze u mnie rosną normalnie a trzy właśnie jak na zdjęciu. Rok temu wszystkie były wielopędowe, a dwa lata temu wszystkie normalne On również ma tendencję do wytwarzania staśmionych kwiatów, możliwe że pozyskanie nasion z takiego owocu się do tego przyczyniło.
Takiemu krzakowi trzeba ciachnąć nadmiar pędów, dalej już zazwyczaj rośnie normalnie.
A taki wzrost zdarzył mi się jeszcze na dwóch kozulowych krzyżówkach, tyle że nieustalonych
Takiemu krzakowi trzeba ciachnąć nadmiar pędów, dalej już zazwyczaj rośnie normalnie.
A taki wzrost zdarzył mi się jeszcze na dwóch kozulowych krzyżówkach, tyle że nieustalonych
Pozdrawiam, Maciek.
Wydaje się, że Maciek ma rację.
U mnie, w tym sezonie, dziwów takich nie ma na żadnej z ustalonych odmian, a jest tego koło setki.
Natomiast mam podobne łodygi, na czterech różnych krzyżówkach Kozulki. W tym trzech, z lini trzydziestki siódemki, czyli tej, gdzie na początku, była spora różnorodność genetyczna.
Kozula wspominała chyba, że mogą takie cuda wyrosnąć z siewek, które miały 3 liścienie.
U mnie, wszystkie miały po dwa. Potrójne, które się zdarzały, wywalałem.
Prawdopodobnie, lepiej nie zbierać nasion z tak rosnących krzaków. Ja, na owoce, sobie zaczekam. Jeśli będzie coś fajnego, wysieję za rok to samo, ale nie z zebranych nasion, tylko z tych, które dostałem od Ani.
Jeśli chodzi o CH.P. , to myślę, że krąży u nas jakaś dziwna linia tej odmiany. Słyszałem już coś podobnego, nie od Maćka. U mnie, rósł w 2011 i 2012. Nie było żadnych sensacji. Nasiona, miałem z za wody.
U mnie, w tym sezonie, dziwów takich nie ma na żadnej z ustalonych odmian, a jest tego koło setki.
Natomiast mam podobne łodygi, na czterech różnych krzyżówkach Kozulki. W tym trzech, z lini trzydziestki siódemki, czyli tej, gdzie na początku, była spora różnorodność genetyczna.
Kozula wspominała chyba, że mogą takie cuda wyrosnąć z siewek, które miały 3 liścienie.
U mnie, wszystkie miały po dwa. Potrójne, które się zdarzały, wywalałem.
Prawdopodobnie, lepiej nie zbierać nasion z tak rosnących krzaków. Ja, na owoce, sobie zaczekam. Jeśli będzie coś fajnego, wysieję za rok to samo, ale nie z zebranych nasion, tylko z tych, które dostałem od Ani.
Jeśli chodzi o CH.P. , to myślę, że krąży u nas jakaś dziwna linia tej odmiany. Słyszałem już coś podobnego, nie od Maćka. U mnie, rósł w 2011 i 2012. Nie było żadnych sensacji. Nasiona, miałem z za wody.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
to już bardziej doświadczeni pomidorowcy muszą się wypowiedziećkrykiet66 pisze:A czy można zamiast obcinać, po prostu ogłowić ten pęd powiedzmy tak za drugim liściem? Brutus to odmiana której owoce osiągają wagę grubo ponad 0,5 kg. Może te dodatkowe liście zaraz za gronem się przydadzą ?marcoman pisze:Obetnij ten pęd.
[/url]
Ja tylko chciałam dodać, że wspaniale wyglądają te pomidory- jakie bomby! I kolor taki soczysty. Zdjęcie dobrze oddaje kolor?
(ogrodniczek też śliczniutki ;)
- krykiet66
- 50p
- Od: 18 lip 2011, o 20:58
Te z lewej strony trochę lampa "przepaliła" za to te w środkowej części w miarę wiernie. Ogrodniczek to Janek. W tym roku pomagał mi sadzić rozsadę , pożyczył mi nawet swoją łopatkę z piaskownicy. Teraz chodzi ze mną na działkę do tunelu "polować na wilki"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lut 2013, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
krykiet66
Ten wyrastający pęd podbiera pokarm owocom i opóźnia ich dojrzewanie.
Ten wyrastający pęd podbiera pokarm owocom i opóźnia ich dojrzewanie.
Pozdrawiam,Mariusz.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Mam pytanko: jak często można podlewać pomidorki rozcieńczoną pokrzywową gnojówką ???
Na razie zrobiłam to dwa dni temu 1 raz (słownie: j e d e n)
Kiedy mogę znowu?/
Krzaczki rosną na piaszczystej ziemi.
Z góry dziękuję za uświadamianie
Mam pytanko: jak często można podlewać pomidorki rozcieńczoną pokrzywową gnojówką ???
Na razie zrobiłam to dwa dni temu 1 raz (słownie: j e d e n)
Kiedy mogę znowu?/
Krzaczki rosną na piaszczystej ziemi.
Z góry dziękuję za uświadamianie
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podlewam ok. 1 raz w tygodniu, ale to jest raczej tak "na czuja". Później będę podlewać rzadziej, żeby nie szło za bardzo w masę zieloną
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Krykiet66 mam takie pytanie moze troche głupie ale czy ta fota to fotka tegoroczynch pomidorow? ja w tym roku 1 raz hoduje swoje koktajlowe juz mam czerwone ale zaden z duzych odmian nie jest nawet bliski czesc ma juz 1,5m i kilka gron ale te twoja sa naprawde imponujace poza tym mam pytanie a propos jednego z pomidorow na focie czy to czarne "znamie" to cos o co powieniem sie martwic?
-- 25 cze 2013, o 18:19 --
ja podlewam gnojowka raz na 2 tygodnie ale zdarza mi sie ja mieszac z gnojowka ze skrzypu i robiłem tez 3 razy oprysk (głownie ze skrzypu) bo gdzies wyczytałem ze mozna ale za to niestosowałem zadnego srodka na grzyby czy choroby i spogladajac za okno troche mam obawy jak to bedzie do konca sezonu. W moim regionie jest 13 stopni dzis MASAKRA!!
-- 25 cze 2013, o 18:19 --
ja podlewam gnojowka raz na 2 tygodnie ale zdarza mi sie ja mieszac z gnojowka ze skrzypu i robiłem tez 3 razy oprysk (głownie ze skrzypu) bo gdzies wyczytałem ze mozna ale za to niestosowałem zadnego srodka na grzyby czy choroby i spogladajac za okno troche mam obawy jak to bedzie do konca sezonu. W moim regionie jest 13 stopni dzis MASAKRA!!
PIORIN podaje komunikaty o pojawieniu się zarazy ziemniaczanej.Trzeba wytoczyć działa.
- krykiet66
- 50p
- Od: 18 lip 2011, o 20:58
vanyavala
Zdjęcie pochodzi z ubiegłego roku z sierpnia. A to znamię to chyba pozostałość po kwiatku
Zdjęcie pochodzi z ubiegłego roku z sierpnia. A to znamię to chyba pozostałość po kwiatku
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Dzięki krykiet66 tak tez sadziłem ze to przez kwiaty musiałem przeoczyc kilka generalnie mi to nie przeszkadza smaku nie zmieni a idealnych pomidorow nie musze miec wkoncu nie o to przeciez chodzi. W przyszłym roku sprobuje uprawy naprawde duzych pomidorow strasznie mi sie spodobało twoje foto jeszcze raz gratuluje i zycze rownie okazałych roslin w tmy roku