Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Wczoraj czytałam, że winniczki zjadają jajeczka innych ślimaków.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś drugi raz pryskałam tym roztworem z octem, o którym piszecie. 2 moje wielkie róże mają skoczka różanego, a gdzieś znalazłam poradę, że właśnie przeciw skoczkom to się sprawdza. Potwierdzam, że roślinom nic się nie dzieje. Fajnie, że to działa też na mszyce, jutro ciąg dalszy.
A mam pytanie o gnojówkę z mniszka, bo nastawiłam ją po raz pierwszy. Jak ją stosujecie? Do tej pory używałam tylko gnojówki z pokrzyw i już się przyzwyczaiłam do tego smrodu, a wydaje mi się, że ta z mniszka ma jeszcze paskudniejszy zapach! I wyszła mi jakaś taka gęsta...
A mam pytanie o gnojówkę z mniszka, bo nastawiłam ją po raz pierwszy. Jak ją stosujecie? Do tej pory używałam tylko gnojówki z pokrzyw i już się przyzwyczaiłam do tego smrodu, a wydaje mi się, że ta z mniszka ma jeszcze paskudniejszy zapach! I wyszła mi jakaś taka gęsta...
Podczepiam się pod pytanie o mniszka - u mnie stoi od tygodnia pierwszy raz. Czytałam, że zastosowanie/proporcje podobne jak z pokrzywą, ale może ktoś doświadczony się wypowie.
Co do smrodu - w tym sezonie po raz pierwszy stosuję EMy - dolałam po szklance do pokrzywy i mniszka, pokrzywówką dziś już nawoziłam i jestem bardzo zadowolona. Śmierdzi trochę, owszem, ale w porównaniu z wersją "sauté", to niemalże perfumy;-)
Co do smrodu - w tym sezonie po raz pierwszy stosuję EMy - dolałam po szklance do pokrzywy i mniszka, pokrzywówką dziś już nawoziłam i jestem bardzo zadowolona. Śmierdzi trochę, owszem, ale w porównaniu z wersją "sauté", to niemalże perfumy;-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- BozenkaA
- 1000p
Też robiłam po raz pierwszy. Trochę użyłam do podlania ziemi z nie całkiem rozłożonymi patykami.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Mniszek - mam sporo! idę dziś ciąć! Tylko jeszcze nie doczytałam na co! Pokrzywę i skrzyp stosuję. Ocet na mszyce? Super!
Ponieważ choruję nie mogę pod żadnym pozorem robić oprysków chemicznych (i nie tylko dlatego) i tak ogólnie ekologiczna jestem
Ponieważ choruję nie mogę pod żadnym pozorem robić oprysków chemicznych (i nie tylko dlatego) i tak ogólnie ekologiczna jestem
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- BozenkaA
- 1000p
Renatka polecam książkę pani dr Hanny Legutowskiej "Preparaty roślinne".
Przejrzyj również tutajod strony 23 do 33.
Z mniszka robi się gnojówkę, wyciąg, wywar. Stosuje się je do delikatnego nawożenia, wspomagania tworzenia próchnicy w glebie, do przyspieszania kompostowania, do zwalczania mszyc, miodówek, przędziorków.
Przejrzyj również tutajod strony 23 do 33.
Z mniszka robi się gnojówkę, wyciąg, wywar. Stosuje się je do delikatnego nawożenia, wspomagania tworzenia próchnicy w glebie, do przyspieszania kompostowania, do zwalczania mszyc, miodówek, przędziorków.
- renzal
Dzięki! Ja to ogólnie chyba poustawiam wiadra pod płotem i zamiast na kompostownik będę gnojówki robić. Towaru mi nie zabraknie (większy lęk o liczbę wiader i świeże powietrze).
- BozenkaA
- 1000p
Jeśli się nie rusza, gnojówki nie śmierdzą.
- renzal
Ale przemieszać trzeba Już nastawiłam z pokrzywy i skrzypu, ale mało. Biorę się dziś do roboty (jak dam radę) chwaściorów sporo, to i jest z czego.
Mam pytanie: Na robactwo (takie bardziej w glebie) jest ponoć dobry wrotycz, a jakie inne byście polecali?
Mam pytanie: Na robactwo (takie bardziej w glebie) jest ponoć dobry wrotycz, a jakie inne byście polecali?
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Kontakt:
A czym można zastąpić siarczan magnezu w uprawie ekologicznej?
Siarczan magnezu nie jest toksyczny. Jest wykorzystywany m in. w medycynie jako środek przeczyszczający.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
Ale do upraw ekologicznych, zwłaszcza certyfikowanych, nie może być stosowany siarczan magnezu pochodzący z syntezy chemicznej.