Gosiu mój arcydzięgiel tez pięknie rośnie i w tej chwili ma ponad półtora metra. Przycięłam większość dolnych pędów aby robić kandyzowane a także syrop.
Roślina ma piękny i silny zapach.
Uwaga !!!
Zbieranie tej rośliny, szczególnie w upalne dni, może powodować alergie (wysypka na skórze), dlatego nie powinny tego robić osoby wyczulone pod tym względem.
Również spożywanie przetworów latem i dłuższe przebywanie na słońcu może skończyć się poparzeniem.
Ostrożnie powinny podchodzić do korzystania z tej rośliny osoby stosujące terapię przeciwkrzepliwą a także kobiety w ciąży i dzieci.
W tej chwili używam tylko pędów i liści i .... czekam na korzenie więc do jesieni.
Koniecznie muszę mieć ich więcej bo 4 sztuki to za mało.
To roślina jadalna i wykorzystywana jest w cukiernictwie do ozdabiania ciast i tortów
(skośnie pocięte fragmenty łodygi zebrane w maju smażone są w cukrze).
Z młodych łodyg i grubszych ogonków liściowych można sporządzać konfiturę, syropy i likiery.
Także przy produkcji likierów.
Korzeń arcydzięgla jak również kandyzowane łodygi i ogonki liściowe noszą nazwę anżelika
Ciekawostką tej rośliny jest to ,że dodana do potrawy łagodzi jej kwaśny i cierpki smak a dzięki temu zmniejszamy ilość dodawanego cukru.
Mam sporo notatek ale w sezonie brak czasu i mam spore zaległości wiec podam strony dobrze opracowane aby można było poczytać sobie o jego właściwościach leczniczych i rożnych miksturach.
Medycyna Naturalna -Arcydzięgiel litwor, Arcydzięgiel lekarski
W aptece mozna go spotkac w takich preparatach jak : Nervosol, Melisal, Zioła Szwedzkie, Digesan i pewnie wielu innych ...
smolka ziele przytulii pospolitej - czasami bardzo uciążliwego chwastu a jednocześnie cennej ale zapomnianej roślinie można poczytać na stronach H. Różańskiego
tutaj
Znam jej właściwości anty nowotworowe a także dobre efekty przy chorobach skórnych.