Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Zdobyłam dziś Curzate M 72,5 WP - odnośnie mojego postu na poprzedniej stronie. Jeśli to zaraza i będę musiała pryskać to ten fungicyd będzie lepszy od Rodomilu?
Dodam iż te zmiany są na krzakach na których wcześniej wystąpiło skorkowacenie liści i łodyg. Zauważyłam że roślina pozbywa się tych liści i intensywnie wypuszcza boczne pędy. Jednak te srebrzyste plamy za bardzo przypominają ZZ
Dodam iż te zmiany są na krzakach na których wcześniej wystąpiło skorkowacenie liści i łodyg. Zauważyłam że roślina pozbywa się tych liści i intensywnie wypuszcza boczne pędy. Jednak te srebrzyste plamy za bardzo przypominają ZZ
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
Wiem, ze późno może na prewencję, ale czy mogę pryskac amistarem przeciwko ZZ?
Pomidory mam w gruncie i dzis nie było widać żadnych zmian, jeszcze...
Pomidory mam w gruncie i dzis nie było widać żadnych zmian, jeszcze...
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku II oprysk, właśnie pod koniec czerwca, wykonałam Amistarem (I i III - Mildex) i było ok, aż do końca miałam zdrowe krzaki. Ale ja nie jestem fachowcem...
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Proszę powiedzcie mi co to są za objawy i czym na to zaradzić.Pojawiły mi się takie ciemne plamy na dwóch owocach.
A na dwóch krzakach na dolnych liściach jest coś takiego,czy to objaw niedoboru magnezu?Czy może szanowna ZZ się pojawia?
Podpowiedzcie i pomózcie
A na dwóch krzakach na dolnych liściach jest coś takiego,czy to objaw niedoboru magnezu?Czy może szanowna ZZ się pojawia?
Podpowiedzcie i pomózcie
pozdrawiam Monika
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Tak, na zdj. nr 2 niedobór magnezu
- cydynka
- 100p
Czyli już idę robić oprysk magnezem (siarczanem magnezu),a co do pierwszego zdjęcia to co to za dolegliwość i czy to ustrzelić?
pozdrawiam Monika
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
cydynka te ciemne plamy to może być sucha zgnilizna - potrzebny oprysk cytrynianem wapnia lub saletrą wapniową.
Zmiany nie znikną ale zatrzymają się.
Skręcanie liści to może być także objaw przekarmienia ale wtedy liść jest bardzo ciemno zielony, skórzasty, pofałdowany a czubek nie ma jasnej barwy,
Zmiany nie znikną ale zatrzymają się.
Skręcanie liści to może być także objaw przekarmienia ale wtedy liść jest bardzo ciemno zielony, skórzasty, pofałdowany a czubek nie ma jasnej barwy,
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Miesiąc temu tupiłem na targu sadzonki z owocami (a właściwie po 1 owocu w gronie /2 grona) przez ten czas słabo rośną. Kwitło już tydzień temu 3 grono i chyba nie zostało zapylone (dzwi z siatką 1,5 cm a okno były przez cały czas otwarte nawet w nocy). Czy z tego grona jeszcze coś będzie? a może mają jakąś chorobę
większe zdjęcia po kliknięciu
większe zdjęcia po kliknięciu
- cydynka
- 100p
Ale oprysk cytrynianem wapnia na cały krzak czy tylko na owoce?
pozdrawiam Monika
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
cytrynianem wapnia możesz pryskać i krzak i owoce, ja u siebie robię opryski regularnie co tydzień
marcinek123 jak nie ma kwiatów to prawdopodobnie pomidor został zapylony. A to że słabo rosną to inna sprawa. To może być kwestia niedoborów lub złego nawożenia.
Pokaż zdjęcie całego krzaka, i liścia.
marcinek123 jak nie ma kwiatów to prawdopodobnie pomidor został zapylony. A to że słabo rosną to inna sprawa. To może być kwestia niedoborów lub złego nawożenia.
Pokaż zdjęcie całego krzaka, i liścia.
Pilosula i inni znający się - pisałaś o skórzastych pofalowanych liściach przy przekarmieniu, czy to może wyglądać tak:
Właściwie to nie wiem czy to możliwe, bo na części innych (głównie Maskotki) widać już niedobory magnezu. Jednak ten (Marianna's Peace) i inne o ziemniaczanych liściach (Brandywine), na nowych liściach mają takie kapuściane bąble.
Tymczasem Zielona Zebra wybrzusza i zawija listki:
Nawożone były pokrzywówką tydzień temu, teraz chciałam dać nawóz Substral do pomidorów+magnez dolistnie dla tych, które mają jego niedobory. Ma to sens?
Właściwie to nie wiem czy to możliwe, bo na części innych (głównie Maskotki) widać już niedobory magnezu. Jednak ten (Marianna's Peace) i inne o ziemniaczanych liściach (Brandywine), na nowych liściach mają takie kapuściane bąble.
Tymczasem Zielona Zebra wybrzusza i zawija listki:
Nawożone były pokrzywówką tydzień temu, teraz chciałam dać nawóz Substral do pomidorów+magnez dolistnie dla tych, które mają jego niedobory. Ma to sens?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Na kilku krzaczkach w folii (sianych na początku maja) mam takie same objawy co logitech55. Podlane zostały pokrzywówką a pod korzenie szczypta nawozu guano.