Obrywanie lisci pomidora - ogławianie
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Obrywanie lisci pomidora - ogławianie
Pilosula!!!
Jeśli masz jakieś obawy,to dla świętego spokoju zostaw po 1 liściu oczywiście zdrowym pod 1 gronem.Usuniesz go jak owoce zaczną dojrzewać.
Ja nie zostawiam,ale to mój wybór.
Jeśli masz jakieś obawy,to dla świętego spokoju zostaw po 1 liściu oczywiście zdrowym pod 1 gronem.Usuniesz go jak owoce zaczną dojrzewać.
Ja nie zostawiam,ale to mój wybór.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
legina, jeszcze pytanie, czy te same zasady usuwania liści dotyczą pomidorów gruntownych i szklarniowych?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wprawdzie większość mam pod folią,ale w gruncie robię tak samo.
Jeszcze dodam tylko,że codziennie obserwuję swoje pomidorki i jeśli tylko zauwa-żę jakieś zmiany na liściu obrywam,dużym"okiem" oglądam i staram się ustalić co
jest grane.Bez względu gdzie ten liść jest- jest obrywany.
Jeszcze dodam tylko,że codziennie obserwuję swoje pomidorki i jeśli tylko zauwa-żę jakieś zmiany na liściu obrywam,dużym"okiem" oglądam i staram się ustalić co
jest grane.Bez względu gdzie ten liść jest- jest obrywany.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
A ja czytam o pomidorach i słucham "dobrych rad" (mój pierwszy rok pod folią) i chyba coś źle zrozumiałam albo złe rady dostałam :-/ oberwalam na wszystkich krzakach liście spod 1 grona i ogólnie ogolocilam trochę krzaki z liści pod każdym gronem uważając ze one zabierają papu pomidorom. Teraz już nic z tym nie zrobię, trudno.
Chyba zbyt skomplikowane jest dla mnie to usuwanie liści ;-) wilki tez usuwam, tzn zdażyło sie ze nie wszędzie usunelam bo ni zauważyłam i teraz mam kilka krzakow z 2 pędami ale mam luz pod folią więc im nie zaszkodzi.
nie wiem tylko co będzie jak ogolocilam krzaki, zdawało mi sie (tak słyszałam) ze im mniej liści tym lepiej. W ogole to mam problem bo na części krzakow liście są wywiniete cały czas nie prostują sie tak jak kozula pisała ze powinny :-/
Chyba zbyt skomplikowane jest dla mnie to usuwanie liści ;-) wilki tez usuwam, tzn zdażyło sie ze nie wszędzie usunelam bo ni zauważyłam i teraz mam kilka krzakow z 2 pędami ale mam luz pod folią więc im nie zaszkodzi.
nie wiem tylko co będzie jak ogolocilam krzaki, zdawało mi sie (tak słyszałam) ze im mniej liści tym lepiej. W ogole to mam problem bo na części krzakow liście są wywiniete cały czas nie prostują sie tak jak kozula pisała ze powinny :-/
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
edysqa tu poczytaj o obrywaniu liści Obrywanie liści pomidora
Ja zostawiam po dwa liście między gronami. Póki pomidor nie zawiąże wszystkich gron, obrywam liście przysłaniające niższe grona, chore i leżące na ziemi. W ubiegłym roku też ogołociłam wszystkie krzaki, wszystko byłoby ok gdyby nie szara pleśń i zz
Ja zostawiam po dwa liście między gronami. Póki pomidor nie zawiąże wszystkich gron, obrywam liście przysłaniające niższe grona, chore i leżące na ziemi. W ubiegłym roku też ogołociłam wszystkie krzaki, wszystko byłoby ok gdyby nie szara pleśń i zz
Pozdrawiam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory - obrywanie liści
Odświeżam ten wątek, ponieważ jest tu dużo info na temat obrywania liści.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Re: Pomidory - obrywanie liści
Mam pytanie odnośnie oprysku po usunięciu liścia, czy ranę po takim oberwaniu należałoby czymś spryskać? Mam Acrobat, Revus, Topsin, Miedzian
Pozdrawiam
Czytam i czytam na forum o ogławianiu i obrywaniu liści pomidorów - i coś mi się zdaje że wiem coraz mniej!!!
Chociaż doszłam do jednego wniosku. Wiele zależy od odmiany pomidorów i czy są w gruncie czy pod osłonami. Wniosek: poczytać , pomyśleć i zrobić "po swojemu" , a metodą prób i błędów "dorobimy się" własnej metody na pyszne pomidorki.
PS Tylko ile lat to zjmie?!
Chociaż doszłam do jednego wniosku. Wiele zależy od odmiany pomidorów i czy są w gruncie czy pod osłonami. Wniosek: poczytać , pomyśleć i zrobić "po swojemu" , a metodą prób i błędów "dorobimy się" własnej metody na pyszne pomidorki.
PS Tylko ile lat to zjmie?!
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Arnika2 do takie samego wniosku doszłam jak Ty, czytam czytam czytam i coraz mnie rozumiem ;-)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Można podsumować:
- oberwać liście, te które nie mają dostępu do światła i chore,
- zostawić 1 metr liści od wierzchołka,
- na krzaku powinno być około16 liści.
I jeśli chcemy, aby szybciej dojrzały pomidory, to wystarczy więcej liści usunąć, kosztem plonu.
- oberwać liście, te które nie mają dostępu do światła i chore,
- zostawić 1 metr liści od wierzchołka,
- na krzaku powinno być około16 liści.
I jeśli chcemy, aby szybciej dojrzały pomidory, to wystarczy więcej liści usunąć, kosztem plonu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Pomidory owocowanie
Mam pytanie czy będą owocowały. Mam odmiany Pierre wysoki i Jesienny. Mają teraz ok 1 metra i tylko 1 grono zawiązane a niektóre jeszcze nie. Nie są wybujałe uprawa gruntowa. Może na początku sierpnia ogłowić. Przecież jeszcze mamy 2 miesiące na wegetacje później już zimno. Proszę o rade.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Co za odmiany wyszukujecie, ja posadziłem niecałe 2 tygodnie temu, a już mi kwitnie drugie, a nawet niektóre trzecie grono. Rzeczywiście, do 15 sierpnia można pozwolić pomidorom zakwitać, potem już nie zdążą na ogół dojrzeć.
pozdrawiam Ludwik
Witam. Przeglądając ten wątek oraz inne o ogławianiu i obrywaniu liści, zdałem sobie sprawę, że wszystko robię źle. Nie miałem żadnego mentora w ogrodzie i wszystko robiłem po swojemu. Nie ogławiałem pomidorów, myśląc, że im więcej pędów i większy pomidor tym lepiej. Obrywałem też dość sporo liści. Robiłem to w miarę stopniowo, lecz na pewno obrywałem więcej niż 1-3 dziennie. Poniżej przedstawiam przykładowe zdjęcie mojego pomidorka.
Z tego co zrozumiałem, to ze względu na puszczenie go na kilka pędów, plon będzie sporo mniejszy ? Czy jest jeszcze sens usuwać pędy, czy zostawić już tak jak jest ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Z tego co zrozumiałem, to ze względu na puszczenie go na kilka pędów, plon będzie sporo mniejszy ? Czy jest jeszcze sens usuwać pędy, czy zostawić już tak jak jest ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.