Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Witam, mam problem z pomidorami, w tym roku pierwszy raz je uprawiam. Sam wyhodowałem rozsadę i wsadziłem do gruntu. Ziemia niezbyt urodzajna, ale pod każdy krzak wrzuciłem gnój od gołębi. Podlewam niezbyt często, rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. Pomidory rosną ładnie, ale wszystkie mają poskręcane liście, zrolowane, szczególnie wierzchołkowe. Ojciec posadził tę samą rozsadę i jemu rośnie ładnie, nic się nie zwija. Pomożecie, doradzicie młodemu człowiekowi?
Rysiu92
Najczęściej tak jest, że wsadzisz nieodpowiednio, a potem cierpisz.
Nawóz z gołębi jest mocnym nawozem. Po prostu dałeś go za dużo pod krzaki
Woda i modlitwa pozostaje.
Najczęściej tak jest, że wsadzisz nieodpowiednio, a potem cierpisz.
Nawóz z gołębi jest mocnym nawozem. Po prostu dałeś go za dużo pod krzaki
Woda i modlitwa pozostaje.
Witam. Co jest nie tak z moimi pomidorami? Jakieś 3 tygodnie temu były dość mocno zalane zwłaszcza te na 4 pierwszych zdjęciach przez dobre półtora tygodnia lało i pod folia było normalnie bagno... potem przyszły upały i pomidory ruszyły jednak zaczęły pojawiać się takie zmiany wczoraj mierzyłem pH gleby jest między 6,7. Wygląda mi to na braki magnezu nie wiem jakie podjąć działanie, a nie chce robić czegoś pochopnie proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam takie pytanko, jestem nowy i zastanawia mnie sporo juz poczytałem i wkoncu stwierdizłem iz zaloze konto i włączę sie w dyskusje pomidory mam 1 raz w tym roku (juz nawet jednego zjadłem:D 2 dni temu ile radochy mi to sprawiło a juz 10 kolejnych jest czerwonych:)) a opryskow nie robiłem tzn nic co mogłbym znalesc w sklepie opryskałem rozcieczona gnojowka ze skrzypu i pokrzywy jak na razie pomidory rosna nie choruja. Mnie ogolnie jara hodowanie roslin od nasiona a ze rodzina stwierdziła ze fajnie było by miec własne pomidory to skleciłem foliaka i rosna sobie. Wracajac do pytania starsznie duzo naczytałem sie o najrozniejszych srodkach typu bravo miedzianie itd i zastanawia mnie czy majac kilka no dobrze powiedzmy ze 100 krzakow (poleciałem troch bo mam kilka odmian a w tych paczkach nasion tyle zal mi było je niszczyc wydałem mnóstwo sasiadom jak podrosły i nie miałem dla nich wszystkich miejsca) nie powinienem czegos jednak sprobowac? Zwłąszcza ze leje u mnie od wczoraj nieprzerwanie a czesc pomidorow mam posadonych na dworze.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej jest dać siarczan magnezu dolistnie czy do podlewania gleby? czy do pomidorów w donicach też? A właściwie dlaczego podaje się siarczan magnezu? Jakie daje efekty/skutki?
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Kontakt:
odpowiem krótko tak /doczytaj dlaczego
a jak nie wiesz to poco chcesz dawać?
a jak nie wiesz to poco chcesz dawać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jak się opryskuje pomidory śor to powinno się dodać do tego jakiś nawóz typu florovit i jeszcze jadna prośba ,gdzie znajdę jakąś informacje na temat tego mleczanu na zakwasie żytnim.Z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam
-- 25 cze 2013, o 16:28 --
Dwa tygodnie temu popryskałam revusem za jaki czas musiała bym znowu prysnąć?
Pozdrawiam
-- 25 cze 2013, o 16:28 --
Dwa tygodnie temu popryskałam revusem za jaki czas musiała bym znowu prysnąć?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Na każdym opakowaniu preparatu do oprysku pisze kiedy należy powtórzyć oprysk.
Wystarczy uważnie czytać ulotki, uważnie czytać forum.
Przecież wiadomo, że jeżeli nieprzerwanie pada, to oprysk powinien być powtórzony wcześniej
i to najlepiej preparatem przeciwstawnym do użytego, jeśli nie, to tym samym, a trzeci raz już innym.
Wystarczy uważnie czytać ulotki, uważnie czytać forum.
Przecież wiadomo, że jeżeli nieprzerwanie pada, to oprysk powinien być powtórzony wcześniej
i to najlepiej preparatem przeciwstawnym do użytego, jeśli nie, to tym samym, a trzeci raz już innym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
forumowicz ten cytrynian wapnia tak średnio mi się zapienił jak pianka na gotowanym mleku ,ale przy mieszaniu gaz się wydzielał .Użyłam kredy malarskiej. Czy mam powtórzyć zabieg?
oczy szeroko zamknięte...
Co masz na myśli mówiąc o powtórzeniu zabiegu ?.
- anetka6930
Czyli całej procedury wytwarzania cytrynianu.
oczy szeroko zamknięte...
A ile było wody kiedy wsypałaś kredę ?.
- anetka6930