Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Ok, to nawet lepiej, bo drugie pytanie miało być jak je później nawozić ze względu właśnie na ograniczoną ilość podłoża (tutaj chyba zasada od trzeciego, czwartego grona nie obowiązuje). Zdjęcia prześlę jutro. Pomidorki zostały wysiane na początku kwietnia. Gdyż dwie odmiany są wegetatywne (cheeroke i jeszcze któraś, której nie pamiętam) a reszta i tak raczej duża, mimo, że są na zewnątrz i mają różnicę temperatury dzień-noc postanowiłem je męczyć do kwitnienia pierwszego grona. W tamtym tygodniu ze względu na zbyt wysokie temperatury poszły do docelowych pojemników, bo pół litrowe kubeczki już nie dawały rady. Przez ten tydzień sporo urosły, ale żarcia jeszcze powinny mieć skoro to tylko tydzień. Dopiero na jednym krzaczku dzisiaj się zawiązały pomidorki, reszta albo kwitnie albo ma bardzo szczątkowe, jakby nierozwinięte pąki w kształcie małych kuleczek (mimo, że krzaki duże). Jeszcze raz dzięki forumowicz za pomoc.
Pytanie o opryskiwanie cytrynianem wapnia (kreda + kwasek). Podajecie stężenie 0,5%, jednak rozpuszczalność c.w. pozwala na maksymalne stężenie poniżej 0,1%. Coś pomyliłem?
Rozpuszczalność w wodzie nie jest warunkiem wnikania w roślinę czego przykłady możemy spotkać wśród np układowych środków ochrony roślin .
Dziękuję Rychu Wroc.
Tak, jak myślałem. Nie ma na pomidorach ślady niedoboru potasu, wiec to ,co było w podłożu, należy sobie darować, a starać się teraz zasilać pomidory nawozem odpowiadającym potrzebom pomidorów.
Tak, jak myślałem. Nie ma na pomidorach ślady niedoboru potasu, wiec to ,co było w podłożu, należy sobie darować, a starać się teraz zasilać pomidory nawozem odpowiadającym potrzebom pomidorów.
Takie proste, a takie trudne, trzeba pomidorowi dać tyle, ile potrzebuje :-] Jakie nawożenie byś sugerował? Potrzebuję tylko orientacyjną ilośc npk na podlewanie, nawóz już sobie znajdę, który mógłbym dołożyć do florovitu do roślin kwitnących. Wiem, że to nie takie proste, bo mamy za dużo zmiennych, ale potrzebuję czegoś na start. Teoretycznie wszystkie krzaki będą duże (o ile się rozrosną w tych donicach).
forumowicz podpowiedz proszę jak mam zadziałać w sytuacji zalania pomidorów pod folią . Dziś rano po całonocnej ulewie miałem wode we foli po kostki Pomidory zostały podtopione już trzy tygodnie temu, wtedy prysnąłem je tylko MgSO4 +7H2O lecz teraz raczej to juz raczej nie wystarczy Borykam się również ze wzrostem wegetatywnym na Aussie i Opałce więc podejrzewam, że kolejne uszkodzenie korzeni zakończy się w najlepszy przypadku ostrymi niedoborami.. Więc jakich nawożów mam użyć interwencyjnie (dolistnie) a jakich doglebowo Mam magiczną siłę ale tam mało azotu, zresztą zakup nawozów to nie problem. Dodam jeszcze, że krzaki pryskane były 12 dni temu infinito i nawożone rzędowo..
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
Nic nie musisz szukać. Ten Florovit Ci wystarczy. 3 ml/l do każdego podlewania.RychuWroc pisze: Potrzebuję tylko orientacyjną ilośc npk na podlewanie, nawóz już sobie znajdę, który mógłbym dołożyć do florovitu do roślin kwitnących.
Ok, dzięki. Myślałem, że muszę dodać czegoś z fosforem do florovitu, który ma npk 5:6:8, bo inaczej będę się oddalał od proporcji 1:1,5:2,5 i będzie przewaga azotu, choć z drugie strony to duże krzaki, więc azotu też pójdzie. Ale ufam bez cienia wątpienia, więc jeszcze raz dzięki.
Jak dasz 3 ml/ l tego florowitu to skład masz taki :
N- 3 x 5/100= 150 mg/ l
P - 3 x 6/100= 180 mg/l
k- 3 x 8/100 = 240 mg/l
Mniód
N- 3 x 5/100= 150 mg/ l
P - 3 x 6/100= 180 mg/l
k- 3 x 8/100 = 240 mg/l
Mniód
A te 3ml/l to na jednego pomidora, czy na wszystkie?
Oczywiście żartuję :-] Dzięki za pomoc.
Oczywiście żartuję :-] Dzięki za pomoc.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak odmierzyć np w strzykawce ile dać tego nawozu na 1,5 litra do oprysku
Nawóz interwencyjny do POMIDORÓW " Magiczna siła " Substral 350 g
Proszek rozpuszczać w konewce w dawce:
Nawożenie doglebowe: 1 łyżeczka na 10 l wody ( przy każdym podlewaniu )
Nawożenie liści: 1/2 łyżeczki na 10 l wody ( 1 raz w tygodniu )
Produkcja rozsady : 1/2 g na 1 l wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści,
później 3 razy w tygodniu.
Nawóz interwencyjny do POMIDORÓW " Magiczna siła " Substral 350 g
Proszek rozpuszczać w konewce w dawce:
Nawożenie doglebowe: 1 łyżeczka na 10 l wody ( przy każdym podlewaniu )
Nawożenie liści: 1/2 łyżeczki na 10 l wody ( 1 raz w tygodniu )
Produkcja rozsady : 1/2 g na 1 l wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści,
później 3 razy w tygodniu.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
1 gram nawozu = 1 ml
Do oprysku potrzeba 1/4 grama na litr wody.
Najprościej będzie rozpuścić 0,5 ml nawozu w 2L wody.
Do oprysku potrzeba 1/4 grama na litr wody.
Najprościej będzie rozpuścić 0,5 ml nawozu w 2L wody.
Pozdrawiam Paweł.