Jodła i inne iglaki z nasion

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiełkowanie jodły kaukaskiej

Post »

krismiszcz Jak tam twoje siewki . Może jakieś zdjęcie .
Kiedy najlepszy termin jest na wysiewanie iglaków i jaka ziemia będzie najlepsza. W następnym roku zamiezam wysiać , w tym roku już nie dam rady .
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

rupert od ostatnich zdjęć kilka milimetrów więcej, bardzo dużo wykiełkowało jodełek koreańskich - w niedziele dodam aktualne fotki ;:224

Co do ziemi, to każdy ma swoją wypracowaną technologię, ale podstawa to torf + piasek w odpowiedniej proporcji.
Sianie zaczynasz od marca a kończysz w maju - ale to też wszystko zależy od warunków pogodowych.
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy stratyfikujesz nasiona?
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Fotki z dzisiejszego dnia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotrrr
50p
50p
Od: 20 lip 2012, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krismiszcz ładne te iglaczki - odwaliłeś kawał dobrej roboty. Mam pytanie odnośnie drugiego zdjęcia, bo widze że to jakaś jodła - jaka to odmiana, o kolorowych szyszkach? W którym roku mogą sie pojawiać pierwsze szyszki ozdobne? Jeszcze jodły nie uprawiałem i chyba sie zdecyduje tylko nie wiem po ilu latach dostają kolorowych szyszek bo o ten efekt mi chodzi.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Na drugim zdjęciu jest jodełka kaukaska, tak jak tytuł wątku ;-)
Mogę Ci polecić jodłę koreańską, długo rośnie ale ma piękne szyszki - a sama produkcja z nasion jest banalnie prosta, nasionka równo i szybko schodzą nawet bez stratyfikacji.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Krismiszcz co ty robisz z tyloma siewkami.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Piotrrr
50p
50p

Post »

Krismiszcz mam jeszcze kilka pytań.
1. Ilu letnia sadzonka świerka będzie najodpowiedniejsza w doniczce p9?
2. Jeśli bym sie zdecydował wyprodukować sadzonki 3-letnie taką samą metodą jak u Ciebie - czyli po pierwszym roku przesadził siewki do p9 i ustawił je koło siebie, następnie pozostawił na 2 lata żeby uzyskać 3-letnią sadzonke to czy nie będą miały zbyt mało przestrzeni w ustawionych doniczkach jedna przy drugiej? Czy później w 3 roku wzrostu rzadziej je poustawiać żeby mogły sie zagęścić na boki?
3. Jeszcze mam pytanie odnośnie jodły. Jaką wysokość może uzyskać 3-letnia jodła w doniczce p9?
4. Czy każda jodła wysiana z nasion będzie miała kolorowe szyszki i po ilu latach mogą wystąpić pierwsze szyszki?
5. Myślałem też o uprawie modrzewia w p9. Masz jakieś doświadczenia z tym drzewkiem? Bo modrzew szybko rośnie i nie wiem czy da rade rosnąć trzeci rok w p9, może jako dwuletni byłby ładną sadzonką.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Piotrrr świerki bardzo szybko rosną, czasami po pierwszym roku korzenie wychodzą z doniczek. W szkółkach widziałem p7 w których były 3 latki, ale to już ekstremalna hodowla. ;:306
Maksymalnie 3 lata w p9, bo szkoda sadzonek, przerośnie bryła korzeniowa i będą trudności z przyjęciem z powodu deformacji. Na taki długi okres stawiał bym na p11.

Co do wysokości jodły, to której jodły? Bo naprawdę wybór jest spory i tempo wzrostu. Moje kaukaskie 3 latki, mają gęste boki i ponad 20cm.
Nasiona przy zakupię posiadają podaną procentową ilość czystości osobników i dla danej jodły mniej/więcej będzie dana liczba.

A modrzew mnie w ogóle nie interesuję, to takie siedlisko robactwa - więc tu Ci nie pomogę.
Piotrrr
50p
50p

Post »

Krismiszcz a jaką odmiane świerka srebrnego byś polecał żeby ładne ubarwienie było i pokrój?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Tylko i wyłącznie srebne "Majestic", oprócz kształtu to ma najwięcej osobników wysrebrzonych i w porównaniu do "Kaibab-a" szybciej rośnie.
Piotrrr
50p
50p

Post »

Okej, a pieca punges?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p