Agave - agawa

ODPOWIEDZ
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agave

Post »

Wiem że osiąga duże rozmiary, póki co jednak jest to malutka Agava.
U wielu osób widziałem Americany na zewnątrz z tym że to były duże okazy.
Tomek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

FishHunter pisze:Wiem że osiąga duże rozmiary, póki co jednak jest to malutka Agava.
U wielu osób widziałem Americany na zewnątrz z tym że to były duże okazy.
Bo to zasadniczo szybko rosnący sukulent, z tym że sporo osób uprawia je w zwykłej ziemi. Niekiedy nawet nie jest to ziemia kupna, ogrodowa czy znormalizowana, tylko zwykła gliniasto- piaszczysta wykopana z ogródka (mój sąsiad tak sadzi swoje "kaktusy") i wcale, albo bardzo rzadko nie są wtedy podlewane, a o nawożeniu to praktycznie większość nic nie słyszała, albo zapomina, albo się nie zna i nie nawozi. Więc te agawy jakoś sobie rosną. Jakiś bardzo zapotrzebowań na światło też nie mają. Wyżej wymieniany sąsiad uprawia je wystawiając latem na parapet zewnętrzny okna północno- zachodniego (bardziej zachodniego, ale słońca i tak jest tam niewiele, bo zaledwie maks 3- 5 godzin) a agawy i echinopsisy multiplex jakoś rosną. Oczywiście na stanowiskach słonecznych, w podłożu odpowiednim roślina rośnie może wolniej, ale jest za to równa, niewyciągnięta, kolce są silne, nie łamią się, a przyrost jest silny i sztywny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
FishHunter
100p
100p

Post »

Na tym właśnie mi zależy, aby były zdrowe.
Postaram się na dniach pstryknąć fotkę olbrzymów z okolicy.
Sugerujesz aby co ile je nawozić?
Tomek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja swoją nawożę raz na dwa- trzy tygodnie nawozem florofit do roślin sukulentycznych dodatkowo nawożę je nawozem agrecol bio natura (z ekstraktem humusowym) mają mało składników NPK, ale za to ekstrakty humusowe polepszające stosunki wodno- powietrzne w glebie oraz pomagają w tworzeniu czegoś na wzór poziomu próchnicznego w podłożu, a im większa zawartość próchnicy tym efektywniejsze plonowanie i nawożenie (nie tracimy tak dużo składników co w przypadku nawożenia gleby mineralnej, piaszczystej która nie posiada żadnych zdolności sorpcyjnych). Dla porównania: w klimatach wilgotnych, które cechują się przewagą opadów atmosferycznych nad parowaniem, dochodzi do wypłukiwania (tzw. ługowania) wielu składników gleby (jednakże na obszarach tych roślinność jest bujna i rozwinięta, że poziom próchniczny jest stale rozwijany i zasilany w nowe składniki pochodzenia organicznego). Natomiast w klimatach suchych, gdzie przeważa parowanie, zachodzi proces przemieszczania się tych składników z dolnych poziomów glebotwórczych ku górnym. Nasz klimat (polski) jest bliższy zachowaniom do klimaty wilgotnego, gdzie częściej spotkamy się z ługowaniem, niźli z przemieszczaniem się składników z dołu do góry. Dlatego sukulenty rosnące w naszym klimacie musimy traktować troszeczkę inaczej niż ma to miejsce w ich naturalnym klimacie. Do tego dochodzi oczywiście jeszcze inne cechy klimatyczne jak temperatura, okres wegetacyjny roślin i inne.
Ps: aha i oczywiście zawsze lepiej jest podlać rzadziej, ale naprawdę obficie, niż tak troszeczkę ale np. co 4- 5 dni.
Życzę miłego dnia
Tomek.
FishHunter
100p
100p

Post »

Zrobiłem zdjęcie aczkolwiek nie widać na nim tego jak duży jest okaz ma na pewno ponad 2 metry.

Obrazek

Jaka to Agava , bo być może uda mi się zdobyć odnóżki.
Tomek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agave americana potężny nawet kilkudziesięcio (20- 30) letnie egzemplarze.
Życzę miłego dnia
Tomek.
FishHunter
100p
100p

Post »

Byłem jeszcze raz tam mają około 2,5 metra i udało mi się zdobyć 4 odnóżki :)
Tomek
Kophura
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2012, o 00:19

Jaki to rodzaj agawy?

Post »

Witam
Chciałabym dowiedzieć się, jaki jest to rodzaj agawy? Przywiozłam jej sadzonki z Turcji.
Pozdrawiam
Obrazek
FishHunter
100p
100p

Re: Jaki to rodzaj agawy?

Post »

Niestety to zdjęcie do identyfikacji jest nie specjalnie dobre.
Tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mi to wygląda na zwykłą Agave americana.

Przy okazji: rodzaj w botanicznym znaczeniu tego słowa to właśnie "Agave" a po naszemu agawa, zatem pytanie o rodzaj agawy z punktu widzenia logiki nie ma większego sensu. Domyślam się, iż chodzi o identyfikację bardziej precyzyjną niż tylko rodzaj czyli identyfikację gatunku co niniejszym czynię.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tomek o nomenklaturze botanicznej było już nie raz :), jednak większości osób łatwiej jest w zadawanym pytaniu zapytać o rodzaj (nie gatunek, gdyż to słowo kojarzy się zwykle z fauną lub florą), bo najczęściej pytając o daną rzecz, osobę itp. "pytamy jaki to rodzaj..."
Niemniej jednak Twoja uwaga jest trafna i właściwa, najpierw rodzaj (zawsze dużą literą) Agave, potem gatunek (zawsze małą) americana, potem podgatunki, odmiany, odmiany botaniczne itp.
Życzę miłego dnia
Tomek.
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2013, o 17:17

Czy da się ukorzenić taką AGAWE

Post »

Witam

Dostałem od kolegi odrost agawy tyle że jak na moje oko został on urwany a nie przycięty na odpowiedniej głębokości w ziemi. Czy da się jeszcze taką agawę ukorzenić tym bardziej o tej porze roku czy z tak oderwanej sadzonki nie ma już szans na utworzenie korzeni.
Obrazek Obrazek
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Re: Czy da się ukorzenić taką AGAWE

Post »

Tak na pewno się ukorzeni,po przesuszeniu możesz śmiało wsadzić do ziemni i trzymać w domu to się ;:108 szybciej ukorzeni
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”