Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Kurcze, na tej stronie nie ma signum na szarą pleśń. Na innych stronach przy Signum jest napisane, że działa na szarą pleśń i jego działanie jest systemiczne. Oprysk już wykonałam, jeżeli będzie on niezbyt skuteczny, to może za tydzień opryskam czymś innym, bo teraz to chyba by była już przesada opryskać ponownie?
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tencia poszukaj a znajdziesz jestem tego przykładem,nie koniecznie tu . A i nastaw sobie zakwas .
oczy szeroko zamknięte...
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2013, o 17:43
Wczoraj zrobiłam oprysk w folii Acrobatem z florowitem i siarczanem magnezu ,po jakim czasie mogę opryskać pomidorki na szarą pleśń ????? Dodać również florowit i siarczan magnezu ????? Czytałam i uczyłam się z tego forum dwa sezony a i tak się gubię
A jest szara pleśń ?
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
forumowicz jeszcze nie ma ale ja ze strachu chcę jak najszybciej .
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co napisano w etykiecie produktu? http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/m ... a_2010.pdf. W tym roku na pomiodorach wypróbowałem Tanos-a. Przy okazji zabezpiecza pomidory przed alternariozą (średnio to wyszło). Signum natomiast poszedł na truskawki. W tym roku bez takich oprysków się po prostu nie da.palians pisze:Kurcze, na tej stronie nie ma signum na szarą pleśń. Na innych stronach przy Signum jest napisane, że działa na szarą pleśń i jego działanie jest systemiczne. Oprysk już wykonałam, jeżeli będzie on niezbyt skuteczny, to może za tydzień opryskam czymś innym, bo teraz to chyba by była już przesada opryskać ponownie?
Pozdrawiam
Marcin
No to się nie pchaj przed szereg. Jeśli dobrze zrobiłaś oprysk na liściach pozostał mankozeb i ten chroni przed infekcją Botritis cinerea przez jakieś 10 dni. Ale wietrzyć trzebaJolaB_5 pisze:forumowicz jeszcze nie ma ale ja ze strachu chcę jak najszybciej .
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
Uf ,to mi ulżyło ,dzięki wielkie za poradę
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie rozumiem Twojej odpowiedzi, jest nieuprzejma, ludzie na forum pytają o różne sprawy, czasami pytania powtarzają się kilka razy... Wątek jest bardzo długi, musiałabym czytać całą noc aby znaleźć odpowiedź. Czytałam, że wiele osób daje siarczan magnezu i ma to coś wspólnego z opadami. Ja jestem zwolennikiem ekologicznej uprawy i jakoś na razie mi to wychodzi dobrze, ale chciałabym wiedzieć jak najwięcej na temat uprawy pomidorów bo nie wiadomo kiedy ta wiedza się przyda.mk1a pisze:odpowiem krótko tak /doczytaj dlaczego
a jak nie wiesz to poco chcesz dawać?
A siarczan magnezu jest nieekologiczny ?. A w ogóle nie przesadzajcie z tą chemią. Dzięki chemii żyją nawet ekolodzy . Serce, nerki, wątroba, płuca, mózg- to wszystko funkcjonuje dzięki chemii .joannamm pisze:Ja jestem zwolennikiem ekologicznej uprawy
Znaczy się, że ten magnez, który wyciągnie z ziemi roślina to jest ekologiczny, ale ten co się poda dolistnie już nie. A on jest bardziej czysty niż ten w ziemi.
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
A czym na szarą pleśń opryskać po tygodniu? Może topsin? (on również działa na wiele innych zaraz)
forumowicz nie wypowie się w mojej kwestii jak widać
Aktywnym środkiem w Signum jest związek podobny do tego z Amistaru ,a ja mam alergie na Amistar.
Przepraszam, czy ja tu jestem na etacie ?palians pisze:
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
Ja też , w ubiegłym roku popaliłam krzaczki w folii właśnie Amistarem ,no i sprzedawcy proponują na wszystko właśnie Amistar ,chyba dlatego że zaczyna się na "A"