Na Podhalu takie temperatury? No u nas też jakieś 35-40 w cieniu ale żeby aż 50?!
Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Te plumerie to, nawet w wulkanie nie ugotowałyby się , moją też wyrzuciłem na dwór i też zaczęła szybko rosnąć. Mam nadzieję, że jej to posłuży.Joaquin cieniujesz swoje plumerie kiedy są na pełnym słońcu nie chciałbym swojej spalić .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie nie nie, żadnego cieniowania! Słońce świeci na moje plumerie (strona wschodnia) od ok. 8:00 do 12:00, a następnie przekładam je na drugą stronę (południowo-zachodnią) i od 14;00 do 21:00 mają cały czas słońce . Ok. 10 godzin czystej kąpieli słonecznej. Im więcej tym lepiej, ta roślina to kocha, gdyby jeszcze miała więcej wilgotności byłoby jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Joaquin
Musiałem swoją zabrać wichura się zebrała, wiem, że plumcie kochają słońce, ale swoją muszę przyzwyczaić do słońca by jej nie spaliło. Jutro od rana już ją wstawię na balkon .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
10 nasionek sie wymoczyło i zostały posadzone:) mam nadzieje ze sie obudza i zejda:D
jaka ziemia do plumeri najlepsza?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupiłem ziemie do kaktusów firmy substral. Jest ona mieszanka z keramzytem i nawozem:) i rosna ładnie:)
dziękuję a jaki nawóz do kwitnących czy jakiś specjalny?
wczoraj przesadziłam swoje plumerię dziś zauważyłam że jedna z nich ma listki opadnięte i takie mało sprężyste po prostu smutne i wiotkie. czy to oznaka że coś jej jest? podczas przesadzania zauważyłam że cześć korzonek była już przyklejona do starej doniczki i podczas przesadzania (bardzo delikatnego) po prostu się urwały. roślinka jest młoda posadzona na początku lutego. sądzicie że to ma związek z tymi korzonkami? jak jej pomóc?
Może to tylko przejściowe i zaraz się poprawi stan listków, chciałbym coś poradzić, ale nigdy z tym się nie spotkałem i nie chcę źle poradzić. Być może trzeba je po prostu podlać, ale niech ktoś inny jeszcze się wypowie. Nie zauważyłaś czegoś jeszcze na listkach.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
nie listki całe i zdrowe tylko klapnięte...
Czy ziemia w doniczce jest wilgotna czy sucha, może o wodę tu chodzi .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone