Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu masz rację jest różowa a ja myślałam że to jakieś cudo przyrody
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

Iwonko masz racje, po pierwszej nocy to widać dokładnie jaki kolor jest ;:33
mariokujaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 maja 2008, o 15:32

Post »

Witam mam pytanie czy datura jest trująca , zacząłem mysleć o kupnie ale teściowa zaczęła mi nawijac że jest trująca , że ma silne soki że dzieci dotkną i nieszczęście gotowe.
Prawda to czy bzdury???
Z serca Kujaw-Włocławek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

mariokujaw pisze:Witam mam pytanie czy datura jest trująca , zacząłem mysleć o kupnie ale teściowa zaczęła mi nawijac że jest trująca , że ma silne soki że dzieci dotkną i nieszczęście gotowe.
Prawda to czy bzdury???
Datura jest trująca (ale tylko po zjedzeniu) należy uważać na zwierzęta oraz dzieci, by nie połykały części rośliny. Datura zawiera m.in alkaloidy: atropinę, hioscyjaminę i skopolaminę, po których spożyciu można dostać nudności i halucynacji.
źródło: Kochajmy ogrody

Ja mam je tyle lat i jeszcze się nie zatrułam, zawsze myje ręce po pracy przy daturach no ale zawsze trzeba myć ręce po pracy w ogrodzie :wink:

Szczerze mówiąc jak bym się patrzała która roślina jest trująca to w moim ogródku bym miała 3/4 mniej roślin.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

Dzisiaj zrobione fotki
Mobisu
Obrazek

Super Spot
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Jedna z moich ,reszta dopiero pączkuje :D

Obrazek Obrazek
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

Witajcie,
ze dedykacją dla Wandy (wanda509) moja tegoroczna datura...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
wanda509
50p
50p
Od: 15 kwie 2008, o 16:34

Post »

[quote="Awe"]Witajcie,
ze dedykacją dla Wandy (wanda509) moja tegoroczna datura...

Obrazek

Obrazek[/quote
Witaj Ewo.. Dziękuje :D Piękną masz daturkę. Ciekawa jestem czy długo utrzymują się na niej kwiaty? Zauważyłam że moja różowa nie zbyt lubi słońce... Kwiat pięknie się rozwija na wieczór a podczas dnia jeśli stoi w pełnym słońcu...więdnie. Innym nie przeszkadza pełne słonce. Dlatego przestawiłam go w mniej słoneczne miejsce i cieszę się kwiatami co najmniej dwa dni dłużej..
Pozdrawiam Wanda
Awe
50p
50p

Post »

Wandziu,
jak robiłam to zdjęcie (ok.13-tej) datura chroniła się w cieniu dużego drzewa, ale już ok.18- tej po kilku godzinach w palącym słońcu wyrażnie była padnięta. Jest wsadzona do ziemi i nie mogę jej przenieść. W zeszłym roku w tym samym miejscu rosła żółta dubeltowa i super funkcjonowała, wręcz wyrosła na giganta.
Zobaczymy jutro...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 18:37

Post »

Moja datura też więdnie na pełnym słońcu .
Dopiero ok 19 odżywa ,w dzień podlewam ją
co 3 godz . bo boję się że zgubi pąki .
Muszę też ją podpierać bo łamie się od ciężaru
kwiatów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam GOSIA
wanda509
50p
50p

Post »

Awe pisze:Wandziu,
jak robiłam to zdjęcie (ok.13-tej) datura chroniła się w cieniu dużego drzewa, ale już ok.18- tej po kilku godzinach w palącym słońcu wyrażnie była padnięta. Jest wsadzona do ziemi i nie mogę jej przenieść. W zeszłym roku w tym samym miejscu rosła żółta dubeltowa i super funkcjonowała, wręcz wyrosła na giganta.
Zobaczymy jutro...
Witaj Ewo.. Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zareaguje poszczególna odmiana na słońce... Tak jak napisała wcześniej Iwona jedne potrzebują większego nasłonecznienia do wybarwienia się kwiatów a inne nie... Tak samo jest z utrzymaniem się kwiatów.. Jedne świetnie dają sobie rade w pełnym słońcu a inne nie :cry: Ewo a jak rośnie żółta czy również stoi w słońcu? Moja biała i żółta stoją w pełnym słońcu i nic im nie szkodzi.. Muszę tylko pilnować aby miały cały czas mokro..Zrobiłam zdjęcia telefonem białej i różowej w tej chwili a jest samo południe.. Z tym że różowa stoi w cieniu.. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Wanda
wanda509
50p
50p

Post »

Witaj Gosiu.. Cudną masz tę daturę.. Piękny okaz!! Jaka to odmiana? Czy jest ona łososiowa czy też delikatny róż? Widać że nic jej nie brakuje.. Dobrze sie o nią troszczysz... Tylko pozazdrościć.. :wink: Jaka to odmiana? Czy jest ona łososiowa czy też delikatny róż?
Pozdrawiam Wanda
Awe
50p
50p

Post »

Gosiu... ale cudo pokazujesz... co 3 godziny podlewasz :roll: widać że to jej służy. Niesamowita jest ta burza kwiatów...
Odrazu pobiegłam podlać swoją, niestety kielichy piękne rano- już zwiędły.

Wandziu, żółtą miałam w zeszłym roku, rosła w tym samym miejscu co teraz różowa, w pełnym słońcu, urosła wielgachna, z mocnymi gałązkami i zielonymi liśćmi, ale dużo kwiatów nie miała ...
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”