Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 mar 2012, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Zdjęcia krzaczków, wszystkie są podobne i mają ok 50cm wysokości. Jak interesuje Cię forumowicz jakaś część, to daj znać co mam sfotografować.

Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rozpuszczalność w wodzie nie jest warunkiem wnikania w roślinę czego przykłady możemy spotkać wśród np układowych środków ochrony roślin .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dziękuję Rychu Wroc.

Tak, jak myślałem. Nie ma na pomidorach ślady niedoboru potasu, wiec to ,co było w podłożu, należy sobie darować, a starać się teraz zasilać pomidory nawozem odpowiadającym potrzebom pomidorów.
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Takie proste, a takie trudne, trzeba pomidorowi dać tyle, ile potrzebuje :-] Jakie nawożenie byś sugerował? Potrzebuję tylko orientacyjną ilośc npk na podlewanie, nawóz już sobie znajdę, który mógłbym dołożyć do florovitu do roślin kwitnących. Wiem, że to nie takie proste, bo mamy za dużo zmiennych, ale potrzebuję czegoś na start. Teoretycznie wszystkie krzaki będą duże (o ile się rozrosną w tych donicach).
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

forumowicz podpowiedz proszę jak mam zadziałać w sytuacji zalania pomidorów pod folią :?: . Dziś rano po całonocnej ulewie miałem wode we foli po kostki :( Pomidory zostały podtopione już trzy tygodnie temu, wtedy prysnąłem je tylko MgSO4 +7H2O lecz teraz raczej to juz raczej nie wystarczy ;:145 Borykam się również ze wzrostem wegetatywnym na Aussie i Opałce więc podejrzewam, że kolejne uszkodzenie korzeni zakończy się w najlepszy przypadku ostrymi niedoborami.. Więc jakich nawożów mam użyć interwencyjnie (dolistnie) a jakich doglebowo :?: :?: Mam magiczną siłę ale tam mało azotu, zresztą zakup nawozów to nie problem. Dodam jeszcze, że krzaki pryskane były 12 dni temu infinito i nawożone rzędowo..
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

RychuWroc pisze: Potrzebuję tylko orientacyjną ilośc npk na podlewanie, nawóz już sobie znajdę, który mógłbym dołożyć do florovitu do roślin kwitnących.
Nic nie musisz szukać. Ten Florovit Ci wystarczy. 3 ml/l do każdego podlewania.
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok, dzięki. Myślałem, że muszę dodać czegoś z fosforem do florovitu, który ma npk 5:6:8, bo inaczej będę się oddalał od proporcji 1:1,5:2,5 i będzie przewaga azotu, choć z drugie strony to duże krzaki, więc azotu też pójdzie. Ale ufam bez cienia wątpienia, więc jeszcze raz dzięki.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak dasz 3 ml/ l tego florowitu to skład masz taki :

N- 3 x 5/100= 150 mg/ l

P - 3 x 6/100= 180 mg/l

k- 3 x 8/100 = 240 mg/l

Mniód :!: ;:306
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A te 3ml/l to na jednego pomidora, czy na wszystkie?

Oczywiście żartuję :-] Dzięki za pomoc.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Jak odmierzyć np w strzykawce ile dać tego nawozu na 1,5 litra do oprysku

Nawóz interwencyjny do POMIDORÓW " Magiczna siła " Substral 350 g

Proszek rozpuszczać w konewce w dawce:
Nawożenie doglebowe: 1 łyżeczka na 10 l wody ( przy każdym podlewaniu )
Nawożenie liści: 1/2 łyżeczki na 10 l wody ( 1 raz w tygodniu )
Produkcja rozsady : 1/2 g na 1 l wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści,
później 3 razy w tygodniu.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44

Post »

1 gram nawozu = 1 ml
Do oprysku potrzeba 1/4 grama na litr wody.
Najprościej będzie rozpuścić 0,5 ml nawozu w 2L wody.
Pozdrawiam Paweł.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Popatrzmy na to od strony ekonomicznej.

1 kg tej Magicznej siły kosztuje 35 zł

http://www.floks.pl/nawoz-do-pomidorow- ... ,id65.html

Ten sam skład uzyska się mieszając 60 dkg saletry potasowej i 22 deko superfosfatu

Saletra

http://www.ceneo.pl/12174031

tj 8 zł 60 gr/kg x 0,6 kg= 5 zł 16 gr

Superfosfat

http://www.ceneo.pl/12174022

5 zł/ kg x 0,22 kg = 1 zł 10 gr

RAZEM 6 zł 26 gr

Teraz widzicie jaki to biznes i jak Was w konia robią.

A jeszcze niższą cenę uzyskamy biorąc ceny nawozów w dużych opakowaniach dla rolników.
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Moje pomidory 22 czerwca dostały profilaktyczny oprysk ACROBATEM po aktywnym komunikacie o zz. Liście nie wykazują na razie objawów niedoborów. Podłoże jesienią było przekopane z obornikiem
( po długiej przerwie). Dlatego liczę, że w tym sezonie owoce zawiążą się również na wyższych piętrach. Ale może się mylę,więc nie zaszkodzi zapytać: czy zastosować FLOROVIT, mam trochę Magicznej Siły, czy Mg SO4 czy coś jeszcze innego co by sie przydało krzaczkom, żeby ładnie wiązały owoce do samej góry. Nie mogę odżałować, że do oprysku zapomniałam dodać florovitu. Proszę o poradę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pokaż jak wyglądają krzaki. Ja Ci w ciemno nic nie powiem, bo jak ?.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Do wypowiedzi forumowicz, na temat Magicznych Sił, dodałbym jeszcze, że "to coś", gdzie niegdzie jest jeszcze droższe, licząc za kilogram.
"Magiczny Sposób Zarabiania Pieniążków". Tak to się powinno raczej nazywać.
Jeśli ktoś ma dosłownie kilka krzaczków, to jeszcze taki zakup rozumiem.
Dla osób, które chcą mieć nawóz z najwyższej półki i za spore pieniążki, proponowałbym rozejrzeć się w Kristalonach Yary. Za kilo tej "Magii", macie 3 kg, świetnego, profesjonalnego nawozu, znanego chyba na wszystkich kontynentach.
Ekonomiczniejszym rozwiązaniem, jest zakupienie sobie woreczka 25 kg Hydrocomplexu, (YARA MILA COMPLEX 12-11-18). Jest to gotowy wieloskładnik, którego cena wyjdzie w ten sposób, 4 zł za kilogram.
Wprawdzie, odbiega nieco, od ideału podawanego tu przez forumowicz w NPK, ale zapewniam, że spokojnie da radę.
Zresztą, przypuszczam, że jeśli ktoś poprosi, to dostanie przepis na uzupełnienie tego nawozu, do tych idealnych proporcji.
Większości z nas, taki worek wystarczy na kilka lat.
Jest to dziesięciokrotnie tańsze od CZARODZIEJSKIEJ SIŁY.

Informuję niniejszym, że nie mam nic wspólnego, z producentem nawozów, o których tu wspomniałem. Poza tym, że taki woreczek sobie zakupiłem :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”