Błędy w uprawie różaneczników
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój ogródek ma dopiero drugi sezon wegetacyjny, jeszcze nie kupowałam nic od nikogo. Poza tym w okolicznych wsiach dopiero w tym roku wracają do hodowli krów, a nawet kóz (!), przez całe lata w gospodarstwach nikt nic nie miał oprócz kur i poniemieckich samochodów osobowych 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam! Jestem nowa na tym forum i mam nadziejęże skorzystam z waszych porad . Sprawdziłam ostatnio pH gleby pod moimi różanecznikami i stwierdziłam że jest źle pH-6 . Wiem już że muszę zakwasić glebę ale chciałabym też podsypać moje różaneczniki nawozem jesiennym. Czy mogę to zrobić teraz czy dopiero po zakwaszeniu gleby (a jest to podobno długi proces...). Z góry dziękuję za podpowiedzi
Aha , jeden z moich różaneczników choruje - liście od spodu robią się żółte potem brązowieją i opadają. Czy to może być związane z pH...
Aha , jeden z moich różaneczników choruje - liście od spodu robią się żółte potem brązowieją i opadają. Czy to może być związane z pH...
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Możesz już podawać siarczan potasu lub nawóz jesienny - doglebowo i w oprysku.
Lekko zakwasi glebę ( obniży pH) i wzmocni rośliny.
Są piękne, a każdy kiedyś musi zmienić stare liście
Nam też włosy wypadają.
Poza tym, im starsze rośliny, tym mniej reagują na zmiany pH - przyzwyczajają się do bardziej zasadowego podłoża.
Czy słońce pada od strony zrzucanych liści?
Lekko zakwasi glebę ( obniży pH) i wzmocni rośliny.
Są piękne, a każdy kiedyś musi zmienić stare liście

Nam też włosy wypadają.
Poza tym, im starsze rośliny, tym mniej reagują na zmiany pH - przyzwyczajają się do bardziej zasadowego podłoża.
Czy słońce pada od strony zrzucanych liści?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Wygląda na to, że twoje rh rosną w słońcu, czy tak? Może nakłada się niezbyt odpowiednie pH na upały i promienie słoneczne przypiekające roślinę? A jak tam z wodą, podlewasz je?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."