Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Popatrzmy na to od strony ekonomicznej.

1 kg tej Magicznej siły kosztuje 35 zł

http://www.floks.pl/nawoz-do-pomidorow- ... ,id65.html

Ten sam skład uzyska się mieszając 60 dkg saletry potasowej i 22 deko superfosfatu

Saletra

http://www.ceneo.pl/12174031

tj 8 zł 60 gr/kg x 0,6 kg= 5 zł 16 gr

Superfosfat

http://www.ceneo.pl/12174022

5 zł/ kg x 0,22 kg = 1 zł 10 gr

RAZEM 6 zł 26 gr

Teraz widzicie jaki to biznes i jak Was w konia robią.

A jeszcze niższą cenę uzyskamy biorąc ceny nawozów w dużych opakowaniach dla rolników.
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Moje pomidory 22 czerwca dostały profilaktyczny oprysk ACROBATEM po aktywnym komunikacie o zz. Liście nie wykazują na razie objawów niedoborów. Podłoże jesienią było przekopane z obornikiem
( po długiej przerwie). Dlatego liczę, że w tym sezonie owoce zawiążą się również na wyższych piętrach. Ale może się mylę,więc nie zaszkodzi zapytać: czy zastosować FLOROVIT, mam trochę Magicznej Siły, czy Mg SO4 czy coś jeszcze innego co by sie przydało krzaczkom, żeby ładnie wiązały owoce do samej góry. Nie mogę odżałować, że do oprysku zapomniałam dodać florovitu. Proszę o poradę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pokaż jak wyglądają krzaki. Ja Ci w ciemno nic nie powiem, bo jak ?.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Do wypowiedzi forumowicz, na temat Magicznych Sił, dodałbym jeszcze, że "to coś", gdzie niegdzie jest jeszcze droższe, licząc za kilogram.
"Magiczny Sposób Zarabiania Pieniążków". Tak to się powinno raczej nazywać.
Jeśli ktoś ma dosłownie kilka krzaczków, to jeszcze taki zakup rozumiem.
Dla osób, które chcą mieć nawóz z najwyższej półki i za spore pieniążki, proponowałbym rozejrzeć się w Kristalonach Yary. Za kilo tej "Magii", macie 3 kg, świetnego, profesjonalnego nawozu, znanego chyba na wszystkich kontynentach.
Ekonomiczniejszym rozwiązaniem, jest zakupienie sobie woreczka 25 kg Hydrocomplexu, (YARA MILA COMPLEX 12-11-18). Jest to gotowy wieloskładnik, którego cena wyjdzie w ten sposób, 4 zł za kilogram.
Wprawdzie, odbiega nieco, od ideału podawanego tu przez forumowicz w NPK, ale zapewniam, że spokojnie da radę.
Zresztą, przypuszczam, że jeśli ktoś poprosi, to dostanie przepis na uzupełnienie tego nawozu, do tych idealnych proporcji.
Większości z nas, taki worek wystarczy na kilka lat.
Jest to dziesięciokrotnie tańsze od CZARODZIEJSKIEJ SIŁY.

Informuję niniejszym, że nie mam nic wspólnego, z producentem nawozów, o których tu wspomniałem. Poza tym, że taki woreczek sobie zakupiłem :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wiecie co, najbardziej mnie wkurza mafijna zmowa producenta fosforanu amonu i tych magików od cudownych nawozów. Dlaczego zmowa ?. Ano spróbujcie kupić fosforan amonu w małym opakowaniu a nawet w dużym . Tonę- tak, ale nie 5 kg. Dlaczego tak jest?. Proste. Dlatego, że wtedy bez łaski moglibyście zestawić sobie dowolny nawóz wieloskładnikowy. Bo z superfosfatem już nie, ponieważ nie można go mieszać z niektórymi nawozami.
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00

Post »

No to zakładamy interes forumowicz.:D
Viki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2012, o 01:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Ten sam skład uzyska się mieszając 60 dkg saletry potasowej i 22 deko superfosfatu
Niezupełnie, bo w Magicznym jest magnez, a w superfosfacie zamiast tego wapń i to sporo (przy okazji chyba wyjaśniło się, dlaczego forumowicz potrzebuje tyle magnezu). Druga rzecz to mikroelementy (Cu, Fe, Mn, Mo, Zn): w Magicznym schelatowane, a więc dobrze rozpuszczalne, a w superfosfacie "mikroelementy pochodzące z naturalnych fosforytów", więc rozpuszczalność jakby gorsza.

Nie zmienia to jednak drożyzny Magicznego... Chyba zrobię dokładną analizę Krystalonów i zrobię sobie kopię we własnym zakresie 8-) A może ktoś zaproponuje jakiś "jeszcze lepszy" nawóz do "reverse engineering" :?:
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Który Kristalon jest do pomidorów?
Viki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wydaje się, że czerwony 12-12-36, a w późniejszym okresie chyba również pomarańczowy 6-12-36.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupując nawóz wieloskładnikowy, powinno się zwrócić uwagę w jakiej formie jest azot, myślę, że dla pomidorów jest to ważne. I mam pytanie, czy można zastosować kwas fosforowy zamiast fosforanu i jak to wyjdzie z opłacalnością, gdy 50kg tego kwasu kosztuje 200zł.
Viki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Skoro wywołano mnie do tablicy, to może prościej będzie, jak zacytuję fragment z http://www.kazgod.com.pl/attachments/ar ... WIOSNE.pdf
Rośliny mogą pobierać azot przez system korzeniowy zarówno w formie amonowej jak i azotanowej. Azot z połączeń organicznych może być pobierany w bardzo małej ilości w postaci amidowej lub aminokwasów (jednak te formy nie mają praktycznie większego znaczenia w odżywianiu roślin). Forma azotanowa i amonowa mogą być traktowane jako równorzędne w żywieniu rośliny, a to, którą formę pobierają rośliny zależy od wielu czynników, przede wszystkim od gatunku rośliny, jej stanu fizjologicznego oraz formy azotu w zastosowanych nawozach. Duży wpływ na proces pobierania azotu ma także odczyn (pH) gleby. (...) Forma azotanowa jest preferowaną formą azotu pobieraną z gleby przez rośliny uprawne.
Co do podlewania pomidorów kwasem fosforowym, to odpowiednio rozcieńczonym pewnie można, szczególnie jeśli chcesz bardzo zakwasić sobie glebę i mieć niezbilansowane składniki... Zamiast cudować lepiej kupić 50 kg fosforanu amonu za 114 zł :) http://rolno-ogrodniczy.pl/index.php?p2 ... 18-46-50kg
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ale Ludwik nie dowiedział się najważniejszej dla Niego rzeczy. Wszak ma uprawę towarową.
ekopom pisze:jak to wyjdzie z opłacalnością,
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

I ja chciałam poprosić o radę.

Chodzi mi przede wszystkim o smętne liście ziemniaczanych pomidorów. Zwłaszcza tych bardziej wyrośniętych, mam też kilka z późniejszego siewu i ich liście wyglądają jeszcze normalnie. Sadzone w substracie uniwersalnym, z garścią przekompostowanego obornika, jakieś półtora tyg temu podlewane pokrzywówką, dwa dni temu wspomnianą "magiczną" siłą.

Stupice:
Obrazek

Brandywine:
Obrazek

Zauważyłam, że u niektórych pomidorów jaśnieje środek, ale nie wiem czy to już jest "znaczące" jaśnienie, czy może coś normalnego (po lewej plamy niedoboru magnezu, prawda?).

Pelikan:
Obrazek

Właśnie przyszła paczka z saletrą magnezową, potasową, wapnem winiarskim. Mam też wspomniany subsrat i gnojówkę pokrzywową. Co robić?
Pozdrowienia,
Gośka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”