Kilka fotek z Ogródka GERTRUDY

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

GERTRUDA pisze:Andrzeju ...przeznaczyć na te krótkie opisy - bo pamiętam jak zaczynałam swoją przygodę z różami to największym moim problemem było znalezienie zdjęć i opisów odmian , chcę troszkę ułatwić to innym
No to oby Ci się chciało jak najwięcej tych opisów tu zamieszczać.
:)
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wieczorek troszkę schłodził powietrze więc milusio się teraz siedzi w ogrodzie - coś tam pstryknęłam i wklejam , brzoskwinki w tym roku obrodziły , teraz dzieciaki czekają aż dojrzeją :wink: :lol: A pomidorki są uprawy ogrodowo -skrzyniowej i też wyszły nieźle :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po parnym dniu w promykach zachodzącego słońca , zanurzeni w aromacie ziół kwiatów w naszych ogrodach możemy zapomnieć o wszystkim - świat jest bezgranicznie piękny - a te chwile są bezcenne ................... :wink: :lol:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zgadzam się z Tobą Gosiu zmęczenie i przyjemność patrzeć na to wszystko po upływającym dniu w cieniu ogrodu, radość dla oka i zmysłów. :D :P
Zajrzyj na PW :wink:
ElizaGa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lip 2008, o 11:24

Post »

Cudny ogród! Aż miło popatrzeć, a zapewne posiedzieć w takim ogrodzie to sama rozkosz :D
Awatar użytkownika
konto-puste001
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 10:44

Post »

Piekne, piekne, po prostu przepiekne roze! :shock: :shock: :shock: :shock:

Trwa cisza wyborcza ;) to ja powiem po cichu: mam nadzieje ze wygrasz konkurs lipcowy :) Trzymam kciuki :)
kaśka_
200p
200p
Od: 16 lip 2008, o 12:36

Post »

Pozwoliłam sobie zajrzeć do Twojego ogrodu. Jest piękny. Tyle barw, kolorów, kwiatów ........ i owoców. Cudownie, aż się nie chce z niego wychodzić.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Gosiu, czy możesz powiedzić jak duże są kwiaty róży Bonica. Ja juz się parę razy przymierzałam do tej róży, tylko zawsze mnie powstrzymywała nieznana wielkość kwiatu. Nie wiem dlaczego wydaje mi się, ze te kwiaty sa bardzo drobne. A w sprawie tej chorej róży napisze dziś wieczorem w moim wątku. Byłabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś zechciała przy okazji zajrzeć do mejego ogródka. Serdecznie pozdrawiam Bogusia
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

O jakim konkursie piszecie? ja jestem "nowa" i nic nie wiem, ale jeżeli chodzi o ogród różany, i działalność edukacyjna w świecie róz, to zdecydownie mam swój typ :lol: Bogusia
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Gosiu

dostałam dziś w prezencie różyczkę pisze na niej Red Eden Rose, doczytałam że pachnie pięknie,tam pomyśłałam żeby do donicy ją wsadzić od południowej strony przy wejściu do domku, byłaby pod zadzaszeniem....
a z drugiej strony kusi posadzić przy tarasie....

piszą na kartce ze rośnie 1,o-1,5 a szer 0,80

poradż gdzie ją posadzić....na razie ona ma dwa kikutki ledwo widoczne :cry:
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu 1 - Jeśli chodzi różę Bonica - ma ona kwiaty wielkości otworu tradycyjnej szklanki :wink: , czyli ani małe , ani duże tak prawdziwie średnie , zebrane w śliczne bukiety - naprawdę wartościowa odmiana , nie zawodna jeśli chodzi o kwitnienie - zawsze obsypana ogromną ilością kwiecia [ zwraca na siebie uwagę ] - należy jednak do odmian częściowo samoczyszczących się , więc troszkę śmieci płatkami [ osobiście uważam ,że to nie jest wadą łatwo to usunąć np. podczas koszenia trawy kosiarka pozbiera :lol: ] Co do konkursu - to sama dowiedziałam się o nim dopiero wczoraj z postu Hanki :lol: Ale moi kandydaci , to już weterani tego forum - wygrywali już , więc trzymam za nich kciuki dalej :lol: Więcej podobno mówić nie można :wink: Do ogródka wpadnę wieczorkiem

Tess- Red Eden Rose http://www.styleroses.co.uk/index.php?p ... edEdenRose tu jest jej zdjęcie , jak najbardziej nadaje się do donicy . Jest bardzo piękna krzewiasta , może robić za pnącą . Wysokość raczej 1,5-1,8 m . Południowe słońce plus zadaszenie i nie daj Boże zastoiny ciepłego powietrza to równa się porażeniem przędziorkiem w czasie gorącego lata - no chyba że jest tam spory ruch powietrza , czyli czuć czasami powiew wiaterku , wtedy ok . Przy tarasie też byłoby malowniczo - oj czeka cię udręka - musisz wybrać sama :lol: :wink: Kikutkami sie nie martw jak poczuje ziemie pod stópkami to ruszy z pędów jak z bicza [ tylko w tym roku już nie nawóz jej - to ważne , po przesadzaniu musi odbudować najpierw korzenie - na pędy przyjdzie czas wiosną w przyszłym roku , lepiej dać bogata ziemię pod korzonki ] :lol: :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
x-T-s
---

Post »

ZielonaWiola pisze:Piekne, piekne, po prostu przepiekne roze! :shock: :shock: :shock: :shock:

Trwa cisza wyborcza ;) to ja powiem po cichu: mam nadzieje ze wygrasz konkurs lipcowy :) Trzymam kciuki :)
ja też.. :lol:
x-T-s
---

Post »

GERTRUDA pisze:Bogusiu 1 - Jeśli chodzi różę Bonica - ma ona kwiaty wielkości otworu tradycyjnej szklanki :wink: , czyli ani małe , ani duże tak prawdziwie średnie , zebrane w śliczne bukiety - naprawdę wartościowa odmiana , nie zawodna jeśli chodzi o kwitnienie - zawsze obsypana ogromną ilością kwiecia [ zwraca na siebie uwagę ] - należy jednak do odmian częściowo samoczyszczących się , więc troszkę śmieci płatkami [ osobiście uważam ,że to nie jest wadą łatwo to usunąć np. podczas koszenia trawy kosiarka pozbiera :lol: ] Co do konkursu - to sama dowiedziałam się o nim dopiero wczoraj z postu Hanki :lol: Ale moi kandydaci , to już weterani tego forum - wygrywali już , więc trzymam za nich kciuki dalej :lol: Więcej podobno mówić nie można :wink: Do ogródka wpadnę wieczorkiem

Tess- Red Eden Rose http://www.styleroses.co.uk/index.php?p ... edEdenRose tu jest jej zdjęcie , jak najbardziej nadaje się do donicy . Jest bardzo piękna krzewiasta , może robić za pnącą . Wysokość raczej 1,5-1,8 m . Południowe słońce plus zadaszenie i nie daj Boże zastoiny ciepłego powietrza to równa się porażeniem przędziorkiem w czasie gorącego lata - no chyba że jest tam spory ruch powietrza , czyli czuć czasami powiew wiaterku , wtedy ok . Przy tarasie też byłoby malowniczo - oj czeka cię udręka - musisz wybrać sama :lol: :wink: Kikutkami się nie martw jak poczuje ziemie pod stópkami to ruszy z pędów jak z bicza [ tylko w tym roku już nie nawóz jej - to ważne , po przesadzaniu musi odbudować najpierw korzenie - na pędy przyjdzie czas wiosną w przyszłym roku , lepiej dać bogata ziemię pod korzonki ] :lol: :wink:

no mam udrekę....przed wejsciem do domku jest gorąc, ale wiatr też wieje...ale skoro ona dorasta nawet 1,80 to posadzę do gruntu przy tarasie a może w moim buszu ale udręka :lol: :lol: mam takie wolne miejsce między świerkami w tym roku wykopałam klona ,też ladnie by wyglądała...tylko tam słońce jest parę godzin....

aha Gosiu te różyczki co kupiłaś na targu.....jak nazywa się ta trzecia na focie - blada z zielonym :lol:
x-T-s
---

Post »

Gosiu....długo coś Ciebie nie ma :cry: :cry:

więc wybrałam miejsce przy tarasie jednak :lol: :lol: z boku....pomóż,jakie odstępy należy zachować ? posadzę ją z boku, z jednej strony jest ściana domku, a zdrudiej rośnie rododendron....miejsce to prostokąt coś 80cm szeroki i długi 1,20...chciałabym też tam posadzić tulipany i troszkę lilli.....tulipanki rozumiem już przekwitną jak róża zacznie, ale jak to się ma do lilli, czy ona ich nie zagłuszy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”