Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
Re: Malwy
Kochani.. przepraszam za wielkość zdjęcia ale dopiero w takiej wielkości widać w miarę dobrze..
coś żre moje malwy, które wysiałam w doniczkach i które mam zamiar przenieść we wrześniu na działkę
Nie wiem czy dobrze widać.. takie białe podłużne robale.. co to może być?
mam w domu spray na mszyce i przędziorki - pomoże czy lecieć po coś innego? ratunku już mi takie ładne wyrosły
coś żre moje malwy, które wysiałam w doniczkach i które mam zamiar przenieść we wrześniu na działkę
Nie wiem czy dobrze widać.. takie białe podłużne robale.. co to może być?
mam w domu spray na mszyce i przędziorki - pomoże czy lecieć po coś innego? ratunku już mi takie ładne wyrosły
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie paskudnie wygląda ale jak Ty chemia zrobisz oprysk w mieszkaniu?
Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
Nie zauważyłaś latających małych muszek ?
Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo, bardzo mi przykro christinkrysia ,wyczytałam i wycięłam 4 listki, ale nie byłam pewna czy choroba malw się pojawi?Napisałam Wam, gdy okazało się-choroby brak Może to przypadek, ale w przyszłym roku zrobię to samo(4 listki pierwsze usunę) i jeszcze dodam,zawsze miałam rdze malw, w większym lub mniejszym stopniu zależało (chyba od oprysków) a może nie-pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
wyjdę na balkonchristinkrysia pisze:Faktycznie paskudnie wygląda ale jak Ty chemia zrobisz oprysk w mieszkaniu?
christinkrysia pisze:Nie wiem co to jest bo zdjęcie powiększone ale robale małe - czyzby to były larwy ziemiórki ?
zauważyłam ale myślałam, że to może jakieś owocówki ale może masz rację... bo w jednej z donic chodziło kilka muszek po ziemi
znalazłam już odpowiedni wątek
spróbuję coś z tym zrobić.. dzięki
a może po prostu bezpieczniej moje siewki malwy już wysadzić do ogrodu?? oczywiście wywalić tę ziemię i wkopać w grunt
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naprawdę żadnej choroby, może kilka dziurek -od deszczu, chyba?christinkrysia pisze:Wielkie dzięki Ewciu - w takim razie czekam na zdjęcia Twych malw aby je podziwiać bo swoich jak pisałam, nie będę miała bo .... ścięłam.
Pozdrawiam Ewa
Cześć.
Jestem nowa na tym forum. Witam Wszystkich serdecznie.
Mam pytanie do posiadaszy czarnej malwy. Wysiałam sobie to cudo w tym roku bez żadnej wiedzy o uprawie. Czy na piachu przeżyje I jeszcze jak się nawozi?
Z góry dzięki
Jestem nowa na tym forum. Witam Wszystkich serdecznie.
Mam pytanie do posiadaszy czarnej malwy. Wysiałam sobie to cudo w tym roku bez żadnej wiedzy o uprawie. Czy na piachu przeżyje I jeszcze jak się nawozi?
Z góry dzięki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadxka, malwa bardzo wymagająca nie jest, jednak na piachu nie będzie tak okazała. Kompost, obornik przerobiony przed sadzeniem albo gnojówka z pokrzyw powinny dać radę.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2013, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
wpadłam dzisiaj na to forum przypadkiem, szukając info i czosnku ozdobnym, po zarejestrowaniu i zalogowaniu nie mogę wątku o czosnku znaleźć
ale za to przeczytałam całość o malwach
Wczesną wiosną kupiłam w biedronce 4 pełne malwy (korzonki w torfie), jedną wysadziłam do donicy na balkonie, no wiecie słoneczko, wstawianie początkowo na noc, nawożenie itp.... a 3 pozostałe posadziłam w ogrodzie i zapomniałam o nich zupełnie. Tę jedną "wypielęgnowaną i wychuchaną" w czerwcu wsadziłam też na działce, ale była duża i przy tarasie, więc tę jedną nadal (chociaż raczej sporadycznie)pielęgnowałam, nawet na nawożenie się załapała. Efekt jest taki, że te zaniedbane to kurduple mające po kilka liści a ta wypieszczona, ma jakieś dwa metry i mega dużo pąków kwiatowych, wyrastających po kilka z każdej nasady liści oraz długi gęsty kwiatostan na wierzchołku. to znaczy tak było tydzień temu. Wszystkie te sadzonki kupiłam jednego dnia, w identycznych opakowaniach i wszystkie pełne, miały się różnić tylko kolorami... a teraz jak tak Was podczytuje, to już sama nie wiem, może ta jedna trafiła mi się jednoroczna???
Kurcze, bardzo fajne forum, zostaję! Przyjmiecie
Muszę się tylko trochę oswoić i nauczyć tu poruszać
wpadłam dzisiaj na to forum przypadkiem, szukając info i czosnku ozdobnym, po zarejestrowaniu i zalogowaniu nie mogę wątku o czosnku znaleźć
ale za to przeczytałam całość o malwach
Wczesną wiosną kupiłam w biedronce 4 pełne malwy (korzonki w torfie), jedną wysadziłam do donicy na balkonie, no wiecie słoneczko, wstawianie początkowo na noc, nawożenie itp.... a 3 pozostałe posadziłam w ogrodzie i zapomniałam o nich zupełnie. Tę jedną "wypielęgnowaną i wychuchaną" w czerwcu wsadziłam też na działce, ale była duża i przy tarasie, więc tę jedną nadal (chociaż raczej sporadycznie)pielęgnowałam, nawet na nawożenie się załapała. Efekt jest taki, że te zaniedbane to kurduple mające po kilka liści a ta wypieszczona, ma jakieś dwa metry i mega dużo pąków kwiatowych, wyrastających po kilka z każdej nasady liści oraz długi gęsty kwiatostan na wierzchołku. to znaczy tak było tydzień temu. Wszystkie te sadzonki kupiłam jednego dnia, w identycznych opakowaniach i wszystkie pełne, miały się różnić tylko kolorami... a teraz jak tak Was podczytuje, to już sama nie wiem, może ta jedna trafiła mi się jednoroczna???
Kurcze, bardzo fajne forum, zostaję! Przyjmiecie
Muszę się tylko trochę oswoić i nauczyć tu poruszać