Choroby storczyków
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
witam, skoro że po części zgadza się to z opisem mojego byłego już przypadku to powiem że mi nie udało się ocalić roślinki, była to zgnilizna trzonu nie do wytępienia...i niestety za długo zwlekałam z ratunkiem. Dlatego teraz radziłabym Ci wyciągnąć roślinki, kupić trzy osobne doniczki z dziurkami, obejrzeć korzenie każdej poucinać co zepsute/suche, wykąpać w topsinie zostawić do oschnięcia i w zależności ile zostanie korzeni to reanimacja albo wsadzanie w nowe podłoże. jeśli będziesz czekać ze względu na kwiaty to możesz stracić roślinę, więc lepiej teraz poświęcić roślinę i mieć nadzieję na przyszłe pędy te kwitnące obcięte pędy możesz wstawić do wazonu z woda i odrobiną nawozu to jeszcze długo postoją
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Obawiałam się, że diagnoza będzie raczej mniej pomyślna. Zobaczymy co da się zrobić.
Obawiałam się, że diagnoza będzie raczej mniej pomyślna. Zobaczymy co da się zrobić.
problem miltoniopsis
Witajcie ponownie Od pewnego już dłuższego czasu zauważyłam niepokojące zmiany na moim Miltoniopsisie. Nie powiem troche to trwało. Do dzisiaj wydawało mi sie, że jest tylko zasuszony i uda się go zreanimować. Niestety pojawiła się pomarańczowa plama. Podejrzewam, że to bardzo zły znak. Na początku w ogóle nie umiałam się nim opiekować, gdyż to mój pierwszy storczyk jakiego dostałam. Przelewany był nie raz, gdy poczytałam trochę forum starałam się zmienić opiekę nad nim. W konsekwencji wydaje mi się że go przesuszyłam. Wszystkie liście jakie mu jeszcze zostały ma złożone na pól, oklapnięte... Stoi na oknie wschodnim cieniowanym. Bardzo proszę o pomoc czy uda się go jeszcze odratować czy w ogóle nie będzie to możliwe. Ze środków grzybobójczych posiadam Topsin.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Re: problem miltoniopsis
Te bulwy po prostu zamierają. Czy wyjmowałaś go z doniczki? Sprawdzałaś korzenie? Producenci bardzo często w podłoże wkładają spagnum, rodzaj mchu, który bardzo długo utrzymuje wilgotność w środku podłoża, choć na zewnątrz i po bokach robi wrażenie bardzo suchego. Jeśli namaczałaś go np. raz na tydzień, to storczyk cały czas stał jakby w wodzie i korzenie zaczęły gnić. Poza kłębami spagnum zdarzało mi się wyjmować z podłoża gąbkę florystyczną albo nawet kłęby bandaży.
Miltonopsis, jak większość storczyków, które mają pseudobulwy na każdej z nich zakwita tylko raz. Po kwitnieniu zwykle następuje przyrost nowych pseudobulw. Na fotkach nie widać, aby roślina wytwarzała przyrosty. Mam wrażenie, że już nic z niej nie będzie.
Miltonopsis, jak większość storczyków, które mają pseudobulwy na każdej z nich zakwita tylko raz. Po kwitnieniu zwykle następuje przyrost nowych pseudobulw. Na fotkach nie widać, aby roślina wytwarzała przyrosty. Mam wrażenie, że już nic z niej nie będzie.
Kurcze szkoda, gdybym od początku wiedziała to co teraz wiem na temat jego uprawy. Kiedys wyciagnęłam, bo miałam wsadzoną gąbkę i pojawiły się szkodniki. Praktycznie cały czas stała w doniczce woda. Zapach też był nie do zniesienia. Zaczęłam powoli się "doszkalać" jeśli chodzi o uprawę i wtedy musiałam go nieopatrznie przesuszyć. Przyrostów nie ma, już dawno roślina stanęła w swoim kwitnieniu. Mam nadzieję, że to będzie dobra lekcja na przyszłość.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Każdy z nas najlepiej uczy sie na własnych błędach.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2013, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda storczyka Sama mam Miltoniopsisa i wiem, że jest dość kapryśny. Na razie jednak cały czas ze mną jest i wciąż wypuszcza nowe przyrosty i liście. Oby jak najdłużej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2013, o 16:38
Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madzienko , wklej zdjęciamadzienka1990 pisze:Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
- Malwina55
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2013, o 16:08
Witam wszystkich:))
Niestety mój drugi storczyk zaczyna chorować.
Kupiłam go w lipcu. Mieszka na południowym parapecie, osłoniętym parasolem.
Podlewam wodą destylowaną , nawożę .
Dziś zobaczyłam na liściu "porowatość"
Nie wiem co to może być (
Poproszę o radę,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 49e0e.html
Pozdrawiam Malwina 55
Niestety mój drugi storczyk zaczyna chorować.
Kupiłam go w lipcu. Mieszka na południowym parapecie, osłoniętym parasolem.
Podlewam wodą destylowaną , nawożę .
Dziś zobaczyłam na liściu "porowatość"
Nie wiem co to może być (
Poproszę o radę,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 49e0e.html
Pozdrawiam Malwina 55