Mszyce na roślinach doniczkowych
Re: Bonsai ma robaki
Zdjęcie jakościowo słabe ale wyglada mi na mszycę korzeniową, podlej roślinę preparatem Actellic 500 EC w dawce 1 ml na 1 l wody.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 cze 2013, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- ma mszyce,co robić?
Kończyło się kwitnienie,a roślinka wypuściła nowy pęd z pączkami. Tak się cieszyłam,że jeszcze nie koniec,a tu... MSZYCE! Na pączkach i części nowego pędu. Co ja mam z tym zrobić,i czy da się uratować pączki?
Moje rośliny: hiacynty wodne,-,storczki,kaktusy,bambus,muchołówka,róża jerychońska i całe multum innych na balkonie.
Moje zwierzęta: chomiki - Kuleczek(miała być Kuleczka) i Filutek,pies Amo,17 rybek.
Pzdr
Moje zwierzęta: chomiki - Kuleczek(miała być Kuleczka) i Filutek,pies Amo,17 rybek.
Pzdr
Re: - ma mszyce,co robić?
nie mam co prawda tej rośliny ,ale sugerując się delikatnymi pąkami na różach i takim samym problem z mszycami polecam Decis / lub też bardziej totalny Karate Zeon
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wymienione przez Ciebie preparaty należą do pyretroidów, a więc są nieselektywne i zabijają również pożyteczne organizmy. Na mszyce lepiej zastosować któryś z selektywnych preparatów np. Pirimor lub MospilanrobertP2 pisze: nie mam co prawda tej rośliny ,ale sugerując się delikatnymi pąkami na różach i takim samym problem z mszycami polecam Decis / lub też bardziej totalny Karate Zeon
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 cze 2013, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jakieś bardziej domowe sposoby? Nie mam niczego takiego w domu(ew. szare mydło,ale nie wiem czy by pomogło),a mieszkam w małym miasteczku i nie widziałam.
Moje rośliny: hiacynty wodne,-,storczki,kaktusy,bambus,muchołówka,róża jerychońska i całe multum innych na balkonie.
Pzdr
Pzdr
Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2008, o 19:42
Mszyce na roślinach doniczkowych
Witam wszystkich.
Zdecydowałam się opisać mój problem, ponieważ nie mam już siły na walkę
Jestem posiadaczką okazałego kwitnącego patyczaka (Hatiora), na którym stacjonują małe muszki, oczywiście dokonując ekspansji parapetu i okien. Mam wrażenie, że muszki wyjątkowo upodobały sobie kwiaty patyczaka, ale chyba do domu zostały przyniesione ze szczepką drugiej drobnej roślinki ukazanej na zdjęciu.
Proszę o pomoc, bo nie wiem co to za owad i jak z nim walczyć? Dodam tylko, że muszek jest oj dużo... Nie wiem jak się z nimi rozprawić, nie czyniąc szkody roślinom. I jak ewentualnie namierzyć ich miejsce lęgnięcia?
p.s. na zdjęciu patyczak jest mokry - został wystawiony na parapet i akurat spadł drobny deszczyk
Zdecydowałam się opisać mój problem, ponieważ nie mam już siły na walkę
Jestem posiadaczką okazałego kwitnącego patyczaka (Hatiora), na którym stacjonują małe muszki, oczywiście dokonując ekspansji parapetu i okien. Mam wrażenie, że muszki wyjątkowo upodobały sobie kwiaty patyczaka, ale chyba do domu zostały przyniesione ze szczepką drugiej drobnej roślinki ukazanej na zdjęciu.
Proszę o pomoc, bo nie wiem co to za owad i jak z nim walczyć? Dodam tylko, że muszek jest oj dużo... Nie wiem jak się z nimi rozprawić, nie czyniąc szkody roślinom. I jak ewentualnie namierzyć ich miejsce lęgnięcia?
p.s. na zdjęciu patyczak jest mokry - został wystawiony na parapet i akurat spadł drobny deszczyk
Re: Patyczak i małe muszki proszę o radę
Twoja roślina to hatiora albo ripsalis (Jezus, ja tego nigdy nie mogę rozróżnić, niech ktoś rozsądzi ). A muszki to pewnie ziemiórki. Są różne sposoby na ziemiórki, albo domowe, albo chemiczne. Poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... iemi%F3rki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... iemi%F3rki
-
- 0p - Nowonarodzony
dziękuję, zaraz poczytam
dodam tylko, że na powierzchni gleby w doniczkach ich nie widać (ani muszek, ani larw)
dodam tylko, że na powierzchni gleby w doniczkach ich nie widać (ani muszek, ani larw)
-
- 0p - Nowonarodzony
hmmm , muszki nie latają wokół roślin - siedzą na nich lub chodzą po oknach i parapecie, a przeglądając w internecie zdjęcia zimiórek to zdecydowanie moje muszki ich nie przypominają
zauważyłam, że młode muszek (jeszcze zielone) obsiadły żółte kwiaty rośliny - już wrzucam zdjęcia
pomocy, jest ich naprawdę dużo
zauważyłam, że młode muszek (jeszcze zielone) obsiadły żółte kwiaty rośliny - już wrzucam zdjęcia
pomocy, jest ich naprawdę dużo
-
- 0p - Nowonarodzony
to była mszyca - zastosowałam domowy sposób: opryski mleko + woda, muszki właściwie po 3 dniach zniknęły
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bezskuteczna walka z mszycą - hoye
Bardzo Was proszę o pomoc. Od 3 miesięcy walczę z mszycą na moich hoyach. Na zmianę stosuję BI58, Decis, Polysect, żółte tablice lepowe. Opryski robię co 3-4 dni z dodatkiem mydła potasowego dla utrzymania preparatu na roślinach i już mam dosyć. Oprysk dotyczy 100% roślin a te cholery wracają i wracają..... Najgorzej, że jest to na mojej werandce i mam wrażenie, że ja niedługo nogi tam wyciągnę jak wejdę. Może ktoś zna skuteczniejszą metodę?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma